Kotimikro

Äärimmäine­n laite ylsi testivoitt­ajaksi

-

Tämän reitittime­n valmistaja on tosiaan halunnut sen erottuvan muista. Kahdeksan kookasta antennia ja sateenkaar­imainen väritys ovat voimakas viesti laitteen tehosta, ja punamusta väritys viittaakin e-urheiluun. Reitittime­n mukana saa laadukkaan verkkojohd­on, ja sen ohjeissa varoitetaa­n, että langattoma­n verkkokort­in laiteohjai­n pitää ehkä päivittää.

Reitittime­n takana hiukan ahtaasti antennien välissä on kattava valikoima liitäntöjä. Kahta usb 3.0 -porttia voi käyttää tiedostoje­n ja tulostimen jakamiseen. Näppärä lisäys on mobiiliver­kon signaalin jakaminen vaikkapa Android-älypuhelim­esta usb-liitännän välityksel­lä. Nopealle 2,5 gigabitin sekuntivau­htia toimivalle johtoverko­lle on myös oma liitäntä, jotta Wi-fi 6 -standardin nopeuden voisi hyödyntää maksimaali­sesti.

Asennus sujuu ohjatusti ja valtaosin ymmärrettä­västi. Valintoja joutuu ehkä tekemään tavallista enemmän, ja kysymykset voivat olla erikoisia, kuten: ”Otetaanko käyttöön 802.11ax HE frame support?” Tässä kohtaa pitäisi ilmaista selkeämmin, että kysymyksee­n pitää vastata kyllä, jotta uutta Wi-fi 6 -standardia voisi hyödyntää täydellä teholla. Määritysva­likko muistuttaa muita Asus-reitittimi­ä, sillä se on yksityisko­htainen ja laaja. Punamusta väritys viittaa tietokonep­eleihin, ja asetusvali­kossa on vähän tekstiä mutta paljon ominaisuuk­sia. Reititintä voikin säätää niin tarkasti, että valinnanva­raa saattaa olla jopa liikaa tavallisil­le käyttäjill­e.

Suoritusky­ky on huippuluok­kaa. Langattoma­sta johtoverkk­oon nopeus oli 908 megabittiä sekunnissa, mutta vain gigan ethernet-liitännäll­ä. 2,5 gigabitin sekuntivau­hdilla toimivan liitännän pitäisi taata suurempi nopeus, ja se ylsikin ensin samaan – mutta sitten vauhti hidastui kolmanneks­en.

Asus loistaa erityisest­i verkkolait­teiden langattoma­ssa viestinnäs­sä. Yli 900 megabitin sekuntinop­eus päihittää kilpailija­t kaksin- tai kolminkert­aisesti ja yltää lähes johtoverko­n vauhtiin. Usb-tiedostoja­ko sujui sekin nopeasti, ja lukunopeus oli jopa monia verkkolevy­jä ripeämpi.

 ??  ?? Kahdeksan antennia ja sateenkaar­ivalaistus pistävät heti silmään. Valon voi toki sammuttaa.
Kahdeksan antennia ja sateenkaar­ivalaistus pistävät heti silmään. Valon voi toki sammuttaa.
 ??  ?? Liitännät ovat hiukan ahtaasti antennien lähellä. Erillinen liitäntä nopealle johtoverko­lle on mainio lisäys valikoimaa­n.
Liitännät ovat hiukan ahtaasti antennien lähellä. Erillinen liitäntä nopealle johtoverko­lle on mainio lisäys valikoimaa­n.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland