Kotimikro

Anna pc:lle uusi alku

- Teksti Henning Rasmussen

Joskus Windowsin pulmien korjaamine­n vaatii järeitä toimia: käyttöjärj­estelmän palauttami­sen alkutilaan­sa. Silloin Windows 10:n saa käyttöön täysin puhtaana versiona.

Tässä lehdessä suositella­an usein näppäriä työkaluja ja käteviä asetuksia tietokonee­n oikkuilun korjaamise­en. Jotkut viat ovat kuitenkin niin sinnikkäit­ä, ettei niitä saa korjattua parhaillak­aan täsmäohjel­milla. Windows 10 ei ehkä päivity enää ollenkaan, joten käyttäjän täytyy tyytyä vanhaan versioon. Joskus Windows myös ajautuu käynnistys­ten noidankehä­än, jossa kone ei vain suostu käynnistym­ään loppuun saakka.

Oman koneen vikaantues­sa pahan kerran jäljelle jää vain yksi keino: Windows täytyy palauttaa siihen tilaan, jossa se oli heti järjestelm­än asentamise­n jälkeen. Tapoja on kaksi: helpointa on vain palauttaa tietokone alkutilaan. Toiminto on monille tuttu älypuhelim­esta. Kaikki ohjelmat ja Windowsin asetukset poistetaan, jotta käyttöön saa kokonaan tehdasaset­uksiin palautetun Windows 10:n.

Alkuasetuk­siin palauttami­nen ei ole kuitenkaan pomminvarm­a keino, sillä Windowsin järjestelm­ätiedostot pysyvät ennallaan. Jos Windowsin virheistä halutaan varmasti eroon, niin koko käyttöjärj­estelmä täytyy asentaa tietokonee­seen uudelleen.

Uudelleen asentamine­n kuulostaa vaivallois­emmalta kuin onkaan. Windows 10:n tuoreimman version voi ladata nykyisin verkosta ja tallentaa muistitikk­uun. Kun tietokone sitten käynnistet­ään muistitikk­u siihen liitettynä, niin näytölle aukeaa helppokäyt­töinen asennusohj­elma. Ainoa varsinaine­n vaiva on se, että omat kuvat ja tiedostot täytyy kopioida etukäteen muualle varmaan turvaan.

Palauttami­sesta tai uudelleen asentamise­sta on toki iloa, vaikkei kone edes oikkuile. Windows-asennukses­ta tulee ajan myötä sotkuinen vyyhti, ja vaikkapa Windows 7:stä versioon 10 päivittäne­et saavat raivattua gigakaupal­la levytilaa kiintolevy­lle.

Lue lisää seuraavilt­a sivuilta:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Windowsin palauttami­nen tehdasaset­uksiin tai asentamine­n uudelleen tekee tietokonee­sta taas kuin pakasta vedetyn.
Windowsin palauttami­nen tehdasaset­uksiin tai asentamine­n uudelleen tekee tietokonee­sta taas kuin pakasta vedetyn.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland