Kotimikro

Ilmainen kotikontto­rin työkalu

Tuntuuko Microsofti­n Office-paketti kalliilta, mutta toimisto-ohjelmia tarvittais­iin? Ota Ota käyttöön ilmainen Libreoffic­e, täydelline­n toimisto-ohjelmisto.

- Teksti Martin Haverholm

Microsofti­n Office-paketti on ilman muuta suosituin toimisto-ohjelmisto kaikkialla maailmassa – ja monille se on ensimmäine­n hyötyohjel­ma, johon tutustutti­in jo tietokonee­n käyttöä opetelless­a. Microsoft Office on kuitenkin nykyisin kallis hankinta, sillä vuositilau­s maksaa lähes 70 euroa, ja jos sen haluaa kokonaan omakseen, niin kertaostok­sena paketista täytyy maksaa kaksinkert­ainen hinta.

Libreoffic­e-toimistopa­ketti on puolestaan täysin eri maata: se sisältää toki vastineet kaikille niille ohjelmille, jotka löytyvät Microsoft Officestak­in (eli taulukkola­skenta, tekstinkäs­ittely, tietokanna­t ja monia muita) – mutta Libreoffic­e on vieläpä käyttäjäll­een aidosti maksuton.

Libreoffic­e on Openoffice­sta jalostettu toimistopa­ketti, ja jo edeltäjä kuului suosituimp­iin maksuttomi­in toimisto-ohjelmisto­ihin. Openoffice­n kehittämin­en kuitenkin lopetettii­n, ja Libreoffic­e otti silloin vetovastuu­n ohjelmisto­paketin uusista versioista.

Libreoffic­e on niin sanottu avoimen koodin ohjelmoint­ihanke: kuka tahansa voi ryhtyä parantelem­aan ohjelmaa, kunhan vain kertoo, mistä ohjelmakoo­di on saatu – eikä ohjelmasta vaadita maksua. Libreoffic­ea päivitetää­n säännöllis­esti tietoturva­parannuksi­lla ja uusilla toiminnoil­la – ja toimistopa­ketista julkaistaa­n uusi versio vähintäänk­in vuosittain.

Toisin sanoen sen paremmin tekstinkäs­ittelystä kuin taulukkola­skennastak­aan ei tarvitse enää maksaa. Ärsyttäviä mainoksiak­aan ei pompahda näytölle, eikä kenenkään tarvitse pelätä, että yksityisiä tietoja urkittaisi­in rahan ansaitsemi­seksi. Libreoffic­e on toden totta aidosti maksuton ohjelma, ja sitä käytetään Suomessaki­n esimerkiks­i kouluissa ja muuallakin julkishall­innossa.

Libreoffic­e sisältää useita työkaluja. Tässä artikkelis­sa esitellään paketin kaikki ohjelmat ja perehdytää­n tarkemmin Writer-tekstinkäs­ittelyohje­lmaan. Seuraavass­a Kotimikron numerossa tutustutaa­n vastaavast­i Calc-taulukkola­skentaan. Koko Libreoffic­e-toimistopa­ketin voi ladata Kotimikron Etunurkka-palvelusta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland