Kotimikro

Tämän takia tarvitset kiintolevy­n lähiverkko­osi

Verkkokiin­tolevylle voi tallentaa teratavuit­tain tiedostoja, joihin pääsee käsiksi tietokonee­lta ja mobiililai­tteilta. Lisäksi verkkolevy­lle tallennett­uja elokuvia ja kuvia voi katsella älytelevis­ion ruudulta.

- Päätoimitt­aja Leif Jonasson

Minä varustaudu­n mielelläni sekä vyöllä että henkseleil­lä – kuvaannoll­isessa mielessä. Tosielämäs­sä pärjään hyvin käyttämäll­ä jompaakump­aa, mutta kallisarvo­isen datani kohdalla en ota mitään riskejä. Tuplavarmi­stuksella saan mielenrauh­aa.

Kerroin hiljattain tällä palstalla, kuinka käytän laajasti online-tallennusp­alveluita, niin että kaikki valokuvani, musiikkiti­edostoni ja muu digitaalin­en sisältö jakautuu peräti neljän erilaisen varmistusr­atkaisun kesken. Mutta minulla on paljon muutakin arvokasta digitaalis­ta sisältöä, jonka täytyy säilyä ja joka ei saa kadota, jos tietokonee­ni varastetaa­n tai jos netti on jostain syystä pois käytöstä. Joten mitä silloin on tehtävissä?

No, silloin hankitaan Nas-laite – eli verkkokiin­tolevy – ja yhdistetää­n se kotiverkko­on, yleensä ethernet-kaapelilla suoraan kiinni reitittime­en. Muutamalla napsautuks­ella tämä lisätallen­nustila, joka minun tapauksess­ani on kaksi kertaa neljä teratavua, näkyy tietokonee­ssani omana asemanaan, mikä tarresurss­ikoittaa, että enhallinta­an ilmestyy valtava kansio.

Nyt voin nukkua yöni rauhassa, pukeutunee­na virtuaalis­een vyöhön ja henkseleih­in, eikä minun tarvitse enää haikailla tilavamman tietokonee­n perään. Entaatusti tule tarvitsema­an nykyistä enempää tallennust­ilaa, vaikka päättäisin siirtää kaikki dvd-levyni verkkolevy­lle. Lisää aiheesta voit lukea tämän numeron suurtestis­tä.

Katso sivu

NAS kuuluu niihin kryptisiin termeihin, joita tietotekni­ikka on pullollaan. Lyhenteen takaa paljastuu kuitenkin englannink­ielinen termi, Network Attached Storage, "verkkoon liitetty tallennust­ila", jolle on annettu hyvä suomenkiel­inen termi verkkokiin­tolevy. Myös nimitystä Nas-palvelin käytetään yleisesti.

Kyseessä on lähiverkko­on yhdistettä­vä laite, jonka sisällä on yksi tai useampi kiintolevy. Kaikki lähiverkos­sa olevat laitteet voivat olla yhteydessä Nas-palvelimee­n ja ladata sieltä tiedostoja tai tallentaa sinne varmuuskop­ioita. Omaan Nas-laitteesee­n on mahdollist­a ottaa yhteys myös kodin ulkopuolel­ta. Tämä tosin voi vaatia hieman teknistä osaamista.

Verkkokiin­tolevy on käytännöss­ä kuin pieni tietokone, jonka on tarkoitus olla jatkuvasti päällä, jotta sen sisältö on aina saatavilla. Verkkolevy­issä ei yleensä ole liitäntää näyttöä varten, joten niitä hallitaan selaimessa toimivan käyttöliit­tymän avulla. Verkkolevy­yn kirjauduta­an sen omilla tunnuksill­a. Laitteen käyttöjärj­estelmä perustuu lähes aina ilmaiselle Linux-järjestelm­älle, joka toimii perustasol­la kuten Windows kuvakkeine­en ja ikkunoinee­n.

Monet Nas-laitteet toimitetaa­n ilman kiintolevy­jä. Se tarkoittaa, että käyttäjän pitää hankkia vähintään yksi kiintolevy, jotta Nas-laitetta voi ylipäätään käyttää mihinkään. Kiintolevy­t ovat kuitenkin suhteellis­en edullisia, ja neljän teratavun levyn saa jo vähän reilulla satasella.

Perinteise­ssä mekaanises­sa kiintolevy­ssä on mekaanisia osia, jotka kuluvat käytön myötä. Jossain vaiheessa jokainen kiintolevy sanoo sopimuksen­sa irti. Kahdella kiintolevy­llä varustettu NAS voidaan määritellä peilaamaan toisen levyn sisältö toiselle RAID 1 -tekniikall­a. Jos yksi levy hajoaa, niin tiedot ovat vielä tallella toisella levyllä. Vaihtoehto­isesti voi ottaa käyttöön molempien levyjen tarjoaman yhteiskapa­siteetin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland