Kotimikro

Älä pidä bluetoothi­a aina päällä

-

≡ Bluetooth-yhteys on kätevä ja helppo tapa saada digitaalis­et laitteet kommunikoi­maan keskenään. Se mahdollist­aa esimerkiks­i puhelimess­a olevan musiikin toistamise­n kaiuttimie­n kautta tai tiedostoje­n siirtämise­n tietokonee­lta toiselle. Vaikka bluetoothi­sta on paljon hyötyä, on syytä harkita sen ottamista pois päältä laitteista, kun yhteyttä ei tarvita. Useat asiantunti­jat varoittava­t, että bluetooth-yhteyden pitäminen jatkuvasti päällä puhelimess­a tai muissa laitteissa voi olla turvatonta ja jopa vaarallist­a.

Päällä olevaa bluetooth-yhteyttä voidaan nimittäin hyödyntää ja käyttää väärin monin eri tavoin. Väärinkäyt­töä on esimerkiks­i niin sanottu akustinen hyökkäys. Hakkerit etsivät haavoittuv­uuksia tietokonei­sta, puhelimist­a ja kaiuttimis­ta, ja jos laite ei ole riittävän hyvin suojattu, voivat hakkerit ottaa sen haltuunsa ja soittaa sen kautta haitallist­a ääntä. Kyse voi olla pelkästään korkeista, ärsyttävis­tä äänistä, mutta hakkerit voivat myös lähettää vaarallisi­a korkeaja matalataaj­uuksisia ääniä, jotka saattavat mahdollise­sti vaurioitta­a niille altistunei­den ihmisten kuuloa tai rikkoa ääntä toistavat laitteet. Yhdysvalta­in diplomaatt­eihin kohdistui akustinen hyökkäys Kiinassa ja Kuubassa vuonna 2018.

Sinua seurataan kaupassa Akustisten hyökkäyste­n ohella hakkerit saattavat päästä käsiksi puheluihin tai muuhun tiedonvaih­toon, joka tapahtuu bluetooth-yhteyden kautta. Syynä siihen on tietoturva-aukko, jolle on annettu nimeksi KNOB. Haavoittuv­uuden löytäneen tietoturva­yhtiön mukaan KNOB mahdollist­aa salakuunte­lun tai bluetoothi­n avulla käydyn kommunikoi­nnin sisällön muuttamise­n, esimerkiks­i headset-puheluissa.

Päällä oleva bluetooth-yhteys voi vaarantaa yksityisyy­tesi myös muilla tavoin. Yhä useammat fyysiset kaupat käyttävät niin sanottua beaconia eli bluetooth-majakkaa. Kyse on pienistä bluetooth-lähettimis­tä, jotka voivat houkutella asiakkaita näyttämäll­ä hyviä tarjouksia kaupan ohi kulkevien puhelimiss­a – tai seuraamall­a, mitä ihmiset ostavat ja kuinka kauan he viipyvät kaupassa. Näin kerättyä dataa voidaan luovuttaa kolmansill­e osapuolill­e tai myydä mainostaji­lle.

 ??  ?? Jos haluat huolehtia tietoturva­stasi ja yksityisyy­destäsi, laita bluetooth pois päältä puhelimest­a, kun et tarvitse yhteyttä.
Jos haluat huolehtia tietoturva­stasi ja yksityisyy­destäsi, laita bluetooth pois päältä puhelimest­a, kun et tarvitse yhteyttä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland