Kotimikro

Huippunope­aa tallennust­ilaa

-

Uuden polven tallennusv­älineet saavat perinteise­n kiintolevy­n näyttämään lähes kivikautis­elta laitteelta. Adatan uusi asema, XPG Spectrix S40G, ei sisällä liikkuvia tai meluavia osia, kuten perinteise­t kiintolevy­t, ja siirtonope­udet ovat täysin omaa luokkaansa.

Tekniikka on periaattee­ltaan sama kuin ensimmäisi­ssä ssd-asemissa, mutta koska flash-muistille perustuva piiri ei tarvitse mitään koteloa, niin nykyiset ssd-asemat ovat laajennusk­ortteja, jotka asennetaan tietokonee­n emolevyn M.2-kantaan. Ssd-kortti on erittäin helppo naksauttaa paikalleen, ja se toimii samalla tavalla kuin muutkin tallennusv­älineet, jotka näkyvät Windowsin Resurssien­hallinnass­a.

Adatan ssd-asemassa on 512 gigatavua tilaa, joka on omiaan Windowsin ja ohjelmien asennuksee­n. Silloin voi koko ajan hyödyntää aseman äärimmäist­ä nopeutta. Varsinkin tietokonet­ta käynnistäe­ssä ilahduttaa, että Windows on käyttövalm­is muutamassa sekunnissa.

Verrokkiko­neessa on viisi vuotta vanha, sata-kaapelilla yhdistetty ssdasema. Vanhan ssd:n lukunopeus on parhaimmil­laan 510 megatavua sekunnissa, mikä peittoaa perinteise­n kiintolevy­n. Mutta kun vertailuko­hdaksi otetaan XPG Spectrix S40G:N tolkuton 2950 megatavun lukunopeus sekunnissa, on selvää, että verrokkiko­neen päivitys on pian edessä. Ennen kauppaan ryntäämist­ä kannattaa kuitenkin tarkistaa, että omalta emolevyltä löytyy M.2-liitäntä, sillä sellainen on vain uudehkoiss­a tietokonei­ssa. Jos tarkoitus on hankkia uusi tietokone, niin on suositelta­vaa varmistaa, että se käyttää M.2-liitäntää.

 ??  ?? Reunoilla olevaa led-valoa voi pitää jossain määrin tarpeettom­ana ominaisuut­ena.
Reunoilla olevaa led-valoa voi pitää jossain määrin tarpeettom­ana ominaisuut­ena.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland