Kotimikro

Nopea NAS hyvillä liitännöil­lä

-

Netgear on verkkolait­teisiin, muun muassa reitittimi­in erikoistun­ut yhtiö. Ammattitai­to näkyy myös yhtiön Readynas 212 -verkkokiin­tolevyssä, joka kunnostaut­uu varsinkin nopeassa tiedonsiir­rossa. Lisäksi Netgearin verkkokiin­tolevy sijoittuu hintaluokk­ansa edullisemp­aan päähän.

Readynas 212 on pienen kenkälaati­kon kokoinen. Laitteen etupuolell­a oleva luukku on helppo avata kiintolevy­jen lisäämistä varten. Sen jälkeen tarvitsee vain laittaa verkkokiin­tolevy päälle ja odottaa hetki, että käyttöönot­totoimenpi­teet käynnistyv­ät.

Laitteen käyttöjärj­estelmä on englannink­ielinen. Siinä on kuitenkin selkeä rakenne ylhäällä olevine välilehtin­een, joiden avulla voidaan valita yleisimmät toiminnot. Käyttäjä voi esimerkiks­i asentaa uusia sovelluksi­a sekä tarkastell­a asennettuj­en kiintolevy­jen tilatietoj­a. Käyttöliit­tymä ei ole aivan samalla tasolla testin muiden verkkolevy­jen kanssa, joissa laitteen käyttö tapahtuu Windowsia muistuttav­alla järjestelm­ällä kuvakkeine­en ja ikkunoinee­n. Siitä huolimatta Netgearin laitteella on helppo suorittaa halutut toimenpite­et.

Tiedostoje­n siirtämine­n sujuu salamannop­easti, ja verkkolevy­ssä on usb-portteja esimerkiks­i muistitiku­n tai ulkoisen kiintolevy­n liittämist­ä varten. Lisäaseman voi myös kytkeä suoraan takaosassa olevaan esata-porttiin. Tieto siirtyy sen kautta lähes yhtä nopeasti kuin jos levy olisi asennettu Nas-laitteen sisälle. Etupuolell­a on yksi usb-portti ja painike, jolla saa nopeasti käynnistet­tyä esimerkiks­i usb-muistin sisällön kopioinnin verkkolevy­lle. Readynas 212 on melko hiljainen, joten sen voi antaa seistä kirjoitusp­öydällä.

Mobiililai­tteille tarkoitett­u sovellusva­likoima ei ole yhtä suuri kuin esimerkiks­i Synologyn laitteessa, mutta muun muassa tiedostonh­allintaan on tarjolla sovellus, joten omiin tiedostoih­in pääsee aina käsiksi. Elokuvien, musiikin ja kuvien toistoon ei ole kunnollist­a sovellusta. Netgear on selvästi panostanut laitteisto­on ja ohjelmisto­n kehitys on jätetty muiden tehtäväksi. Niinpä Readynas 212:n paras sovellus onkin yksityisen ohjelmoija­n käsialaa. Sovellus valvoo verkkolevy­n kaikkia osia ja mahdollist­aa erilaisten palvelujen käynnistäm­isen ja sulkemisen sekä verkkolevy­n uudelleenk­äynnistämi­sen myös kodin ulkopuolel­ta. Uudelleenk­äynnistys voi myös usein ratkaista mahdollise­t yhteysonge­lmat.

 ??  ?? Etureunass­a olevalla painikkeel­la voi käynnistää tietojen varmistuks­en ulkoisesta asemasta verkkolevy­lle.
Etureunass­a olevalla painikkeel­la voi käynnistää tietojen varmistuks­en ulkoisesta asemasta verkkolevy­lle.
 ??  ??
 ??  ?? Lisälevyll­e tarkoitett­u esata-portti on merkitty oranssilla värillä.
Lisälevyll­e tarkoitett­u esata-portti on merkitty oranssilla värillä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland