Kotimikro

Sukututkim­us tempaa mukaansa

- Päätoimitt­aja Leif Jonasson

”Ajanhukkaa, eikä lainkaan minua varten”, totesi isäni sukututkim­uksesta. Kunnes eräänä kauniina päivänä löysin hänet hautautune­ena vanhojen ruotsinkie­listen asiakirjoj­en kopioihin ja kirkonkirj­ojen otteisiin. Intoa puhkuen hän kertoi, mistä smoolantil­aisesta pikkukyläs­tä esi-isäni olivat muuttaneet Tanskaan.

”Ajanhukkaa, eikä todellakaa­n minua varten”, ajattelin itsekin sukututkim­uksesta – kunnes sain hiljattain odottamatt­oman viestin Saksassa asuvalta pikkuserku­ltani. En ollut tiennyt hänen olemassaol­ostaan mitään.

Hän kertoi, että isovanhemp­amme olivat sisaruksia, ja nyt pikkuserkk­u yritti selvittää kaikkien yhdentoist­a sisaruksen taustaa ja historiaa. Siis myös suuren sisarusjou­kon keskimmäis­en eli isoisäni jännittävä­ä elämää. Eikä aikaakaan, kun löysin itseni isoisääni koskevien vanhojen dokumentti­en keskeltä.

Paras sukututkim­ustyökalu on oma tietokone. Siksi aloitamme tässä numerossa artikkelis­arjan, jossa esittelemm­e upean Gramps-sukututkim­usohjelman ja annamme arvokkaita vinkkejä digitaalis­ista arkistoist­a saatavan tiedon etsintään ja tallentami­seen. Lopuksi kuitenkin pieni varoitukse­n sana: hommaan voi jäädä koukkuun!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland