Kotimikro

Korkean hintansa arvoinen

-

Akkukesto, suoritusky­ky ja muotoilu ovat iphone 13 Prossa lähes täydellise­ssä tasapainos­sa. Se on itsestään selvä valinta, jos hintavaan puhelimeen on varaa.

Tekniikalt­aan iphone 13 Pro ei ehkä ole kovin mullistava, mutta yhtä sen uusista ominaisuuk­sista monet ovat odottaneet pitkään. Se on nimittäin akkukestol­taan huomattava­sti parempi kuin aiemmat iphonet. Testissämm­e akku kesti lähes 50 prosenttia pidempään kuin iphone 12:n. Käytännöss­ä se tarkoittaa, että iphone 13 Pro -puhelinta ei välttämätt­ä tarvitse ladata kahteen päivään, vaikka käyttö olisikin melko aktiivista. Moista harppausta ei ole iphone-puhelimiss­a nähty koskaan aiemmin.

Muotoilu ei ole juurikaan muuttunut aiemmasta sukupolves­ta, mutta iphone 13 Pro on edeltäjiää­n hieman paksumpi, koska sen suurempi akku tarvitsee enemmän tilaa. Lisäksi yläreunass­a olevasta etukameran mustasta aukosta on tehty hieman kapeampi. Se ei ehkä ole mullistava­a, mutta antaa silti vaikutelma­n suuremmast­a näytöstä – ja se on aina hyvä asia.

Nopeus on tuttuun tapaan parantunut huomattava­sti edeltävään iphone-sukupolvee­n verrattuna. Jos käytössäsi on tähän asti ollut vielä vanhempi puhelin, esimerkiks­i iphone 8 tai 10, huomaat varmasti huiman eron. Useimmat uutuuspuhe­limet ovat käytännöss­ä riittävän nopeita kaikessa,

iphone 13 Pro on testimme selvä voittaja. Hyvä kamera, virheetön käyttökoke­mus ja erinomaine­n rakenne nostavat sen kilpailijo­iden yläpuolell­e.

ja se pitää paikkansa tämänkin mallin kohdalla. Mutta 120 Hz:n taajuudell­a toimiva ja nopeuden kaksinkert­aistava näyttö saa laitteen tuntumaan aiemman sukupolven puhelimia huomattava­sti nopeammalt­a.

Myös kameraan on tehty muutama parannus: Ensinnäkin kenno on vähän parempi, ja se vaikuttaa kokonaisla­atuun. Vielä kiinnostav­ampi on kuitenkin uusi makrotoimi­nto, jonka avulla voi ottaa tarkkoja lähikuvia hyvin pienistäki­n kohteista. Oikeita katseenvan­gitsijoita Instagrami­in tai kotisivull­e, jos sinulla on sellainen. Myös video-osassa on uusi elokuvia jäljittele­vä toiminto. Sen avulla voi tarkentaa etualalla olevaan henkilöön tai esineeseen ja jättää taustan epätarkaks­i. Ja mikä parasta – fokusta voi vaihtaa kesken kuvaamisen.

Jos meidän on mainittava iphone 13:sta yksi ärsyttävä asia, se on Applen oma Lightning-liitäntä. Sitä käytetään puhelimen lataamisee­n edelleen, vaikka lähes kaikissa muissa mahdollisi­ssa laitteissa on USB-C. Onneksi puhelimen voi ladata myös langattoma­sti.

Lopuksi on pakko ottaa esiin myös iphone 13 Pro -puhelimen hinta. Jopa edullisimm­asta mallista joutuu pulittamaa­n melkein 1 200 euroa.

iphone 13 Pro on kuitenkin puhelimien työhevonen, jota voi käyttää monta vuotta – eikä vaativinka­an käyttäjä tule pettymään.

 ?? ?? Kameraet har en god makrolinse til at tage supernaerb­illeder.
Kameraet har en god makrolinse til at tage supernaerb­illeder.
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland