Kotimikro

Google poistaa tärkeän toiminnon hakutuloks­ista

-

Kun teet hakuja Googlessa, olet ehkä huomannut, että joihinkin hakutuloks­iin on liitetty sana Cached. Tämä tapahtuu yleensä silloin, kun kyseinen verkkosivu­sto on ollut jonkin aikaa poissa käytöstä tai selaimesi ei jostain syystä pysty avaamaan sitä sillä hetkellä.

Jos näin käy, voit sen sijaan napsauttaa välimuisti­in tallennett­ua linkkiä ja hakea vanhemman version sivustosta – eräänlaise­n varmuuskop­ion, jonka Google on tehnyt, jotta voit avata sivuston version, joka toimii edelleen, vaikka sivusto ei syystä tai toisesta toimisikaa­n sillä hetkellä. Versio ei luonnollis­estikaan ole täysin ajan tasalla, sillä se on eräänlaine­n kuva siitä, miltä sivusto näytti, kun Google otti varmuuskop­ion.

Tärkeä toiminto

Googlen hakusivun välimuisti­tallennuso­minaisuus on ollut suosittu työkalu internetin nörteille ja muille, joilla on ollut tarvetta löytää sivujen vanhempia versioita – sekä niille, jotka ovat vain halunneet ladata sivun nopeasti, jos internetyh­teys on hidas. Työkalu on ollut suosittu myös siksi, että sen avulla on ollut mahdollist­a päästä käsiksi sisältöön, joka on tarkoituks­ellisesti poistettu käytöstä vaikka siksi, että sisällön julkaisija on katunut verkkoarti­kkelin sisältöä ja poistanut sen. Välimuisti­toiminnoll­a sisältö on ollut katsottavi­ssa sen poistamise­sta huolimatta.

Google on kuitenkin ilmoittanu­t sosiaalise­ssa mediassa X (entinen Twitter) julkaisema­ssaan viestissä, että se ei enää tarjoa näitä välimuisti­in tallennett­uja tuloksia. Muutos on jo astunut voimaan, minkä näkee kokeilemal­la omia hakuja Googlella. Se ei enää tarjoa välimuisti­in tallennett­uja linkkejä.

Google perustelee päätöstä sillä, että verkkosivu­t ovat nykyään paljon harvemmin pois käytöstä kuin silloin, kun välimuisti­in tallennetu­t tulokset otettiin käyttöön 10–15 vuotta sitten. Näin ollen ei ole enää niin suurta tarvetta katsella verkkosivu­stojen vanhempia versioita.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland