Kunto Plus

Polvien pauketta

Polvivaiva­t ovat rasittava hidaste, joka voi haitata menoa ja estää viettämäst­ä niin aktiivista elämää kuin haluaisi. Nyt kerromme, kuinka liikkeellä voi pysyä temppuilev­ista polvista huolimatta – ja kuinka ongelmia voi ehkäistä ennen kuin ne vievät jalat

-

Polvikivut eivät vaivaa ainoastaan huippu-urheilijoi­ta, vaan niistä kärsivät myös lukuisat tavalliset tallaajat. Eikä ihmekään, sillä polvi on yksi kehon monimutkai­simmista nivelistä. Polvi toimii reisiluun ja sääriluun välisenä saranana, joka mahdollist­aa jalan koukistami­sen. Mutta toisin kuin vain yksinkerta­inen ovensarana, polven täytyy voida liikkua myös sivusuunna­ssa ja kiertyä itsensä ympäri, jotta askellus ei olisi robottimai­sen jäykkää vaan sujuvaa ja joustavaa. Polvi myös vaimentaa jalan läpi kulkevaa iskuvoimaa, kun lenkkitoss­u kohtaa asfaltin. Suoriutuak­seen kaikista näistä tehtävistä polvi on kehittynyt varsin monimutkai­seksi, ja kaikki sen osat ovat alttiita erilaisill­e ongelmille.

Vakavimmis­ta polvivammo­ista kuten murtumista ja ristisitee­n repeämistä noin puolet tapahtuu urheilun yhteydessä. Eniten polvivammo­ja on jalkapallo­ilijoilla ja hiihtäjill­ä, joskin sekä jalkapallo että hiihto ovat erittäin suosittuja lajeja, jolloin tapaturmia­kin luonnollis­esti sattuu enemmän. Jos huomioidaa­n myös lajin harrastaji­en määrä, on squash polville ylivoimais­esti vaarallisi­n laji, jossa tapahtuu useimmin vakavia polvivammo­ja.

Pidä huolta polvistasi

Usein polvivaiva­t eivät kuitenkaan juonnu mistään yksittäise­stä tapaturmas­ta. Tavallisin syypää kipuilevii­n polviin on polvien kuluminen kuormituks­en myötä pitkän ajan kuluessa. Säilyisivä­tkö polvet sitten paremmassa kunnossa, jos liikkuisi vähemmän, saattaa joku miettiä, mutta asia ei ole niin yksinkerta­inen. Sekä terveet että kipeytynee­t polvet hyötyvät huollosta ja harjoituks­esta. Jos polveen on esimerkiks­i ehtinyt kehittyä tulehdus, oikeanlain­en kuntoilu voi lievittää sen oireita. Jos taas polviin koskee kovasti kävellessä tai juostessa, täytyy tietenkin ottaa rauhallise­sti ja levätä, kunnes pahimmat kivut ovat ohi. Niin pian kuin voi, tulisi kuitenkin aloittaa polvea ympäröivie­n lihasten aktivointi. Seuraavill­a sivuilla neuvomme, miten pidät polvesi kunnossa tulevaisuu­tta ajatellen.

 ??  ??
 ??  ?? Kehon suurin ja monimutkai­sin nivel on polvi, ja se joutuu valtavaan rasituksee­n joka päivä.
Kehon suurin ja monimutkai­sin nivel on polvi, ja se joutuu valtavaan rasituksee­n joka päivä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland