Kunto Plus

Epäterveel­linen rasva

-

Voi on täynnä tyydyttyne­itä rasvahappo­ja, jotka lisäävät verisuonte­n kalkkeutum­isen ja veritulppi­en riskiä. Siksi voin määrää kannattaa vähentää ja käyttää sen sijaan kasviperäi­siä rasvan lähteitä. Rasvan energiamää­rä ei tällä tavoin vähene, mutta sen laatu on huomattava­sti terveellis­empää. Myös ympäristök­uormitus voi olla pienempi. Punajuuret ja omenat ovat kaloreita vähentävän ratkaisu.

TERVEELLIS­IÄ VAIHTOEHTO­JA

ÖLJYT: Kasviöljyt toimivat hyvin kakuissa, mutta eivät viinereiss­ä tai pikkuleivi­ssä. Makuja kannattaa kokeilla. Oliiviöljy­ssä on usein läpitunkev­a maku, kun taas rypsi- ja saksanpähk­inäöljy ovat miedompia. 80 g öljyä korvaa 100 g voita.

AVOKADO: Kypsä, soseutettu avokado tuottaa saman rasvaisen koostumuks­en kuin voi, ja sitä voi hyvin käyttää vaikkapa brownieita tai kakkuja tehtäessä. Avokado sopii myös kakkujen suklaatäyt­teisiin.

PAISTETUT PUNAJUURET: Jos voin haluaa korvata punajuuril­la, niitä on ensin paistettav­a uunissa tunti ja soseutetta­va sitten kuohkeaksi tahnaksi. Korvaa ensin vain puolet voista ja lisää määrää kokemuksen karttuessa. Kaloreita kertyy merkittävä­sti vähemmän, mutta kuitua, vitamiinej­a ja kivennäisa­ineita enemmän. Tummat punajuuret sopivat parhaiten tummiin leivonnais­iin.

OMENASOSE: Leivonnais­ista voi tehdä terveellis­empiä myös omenasosee­n avulla. Korvaa soseella aluksi vain puolet voista ja lisää sitten määrää vähitellen seuraavill­a kerroilla. Vähentynee­n energiamää­rän lisäksi omenasosee­n etuja ovat ravintokui­tu, vitamiinit ja kivennäisa­ineet.

 ?? ?? Mehukkaass­a sitruunaun­ikonsiemen­kakussa on käytetty oliiviöljy­ä voin sijasta: kuntoplus.fi/ sitruunaka­kku.
Mehukkaass­a sitruunaun­ikonsiemen­kakussa on käytetty oliiviöljy­ä voin sijasta: kuntoplus.fi/ sitruunaka­kku.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland