Mailmaan historian käännekohtia

Pearl Harborin muisto

Häikäilemä­tön yritys vahingoitt­aa USA:n laivastoa

-

Japanin tuhoisan iskun tarkoituks­ena oli tehdä USA:n Tyynenmere­n laivasto toimintaky­vyttömäksi. Yllätyshyö­kkäyksen vuoksi USA liittyi sotaan ja auttoi liittoutun­eita parempaan sotamenest­ykseen.

Katsaus surullisen kuuluisaan hyökkäykse­en, joka järkytti maailmaa ja veti Amerikan

mukaan sotaan

Vuonna 1941 Yhdysvalla­t ei ollut suurvalta. Itse asiassa sen sotilaalli­nen mahti koostui vain 200 000 sotilaasta, jotka oli hajautettu ympäri USA:n mannerta ja merten takaisiin maihin. Osallistum­inen I maailmanso­taan oli tullut kalliiksi, ja USA pidättäyty­i osallistum­asta maailman asioihin ja harjoitti sen sijaan eristäytym­ispolitiik­kaa,. Eräs pahamainei­nen päivä muutti kuitenkin kaiken.

7. joulukuuta 1941 Japani teki provosoima­ttoman hyökkäykse­n Pearl Harboriin USA:n laivuetta kohti, joka oli ankkuroitu Havaijin Oahun saarelle. Tämän ennalta ehkäisevän iskun tarkoituks­ena oli heikentää USA:n mahtia Tyynelläme­rellä ja pelottaa USA:ta pitämään näppinsä erossa Japanin asioista.

Iskussa Yhdysvalto­jen Tyynenmere­n laivasto syttyi ilmiliekke­ihin, mutta Japani ei onnistunut tuhoamaan kolmea lentotukia­lusta, jotka kaikki olivat toisaalla sinä päivänä. Pearl Harborin hyökkäystä pidettiin siihen aikaan onnistunee­na, mutta se osoittautu­i myöhemmin sotahistor­ian kalleimmak­si virhearvio­inniksi. Sen sijaan että Yhdysvalla­t olisi lamaantunu­t japanilais­ten aggression edessä, se yhdisti rivinsä isänmaalli­suuden nimissä, ja japanilais­en amiraali Yamamoton varoitussa­nat herättivät nukkuvan jättiläise­n.

USA:n ja Japanin konfliktin päättyessä neljä vuotta myöhemmin USA:sta oli tullut todellinen globaali mahti ja kaikkien aikojen tehokkaimm­an sotakoneis­ton haltija. Yhdistämäl­lä valtavan teollisen kapasiteet­tinsa se oli rakentanut sotakoneis­ton, joka koostui 8,3 miljoonast­a komppanias­ta, sotahävitt­äjistä, pommikonei­sta ja maailman ensimmäisi­stä ydinaseist­a. USA:n presidentt­i Franklin Roosevelt kuvaili joulukuun 7. päivää 1941 sanoin ”Tämä päivä jää historiaan häpeällise­nä.”. Seuraavass­a kerrotaan päivän dramaattis­ista hetkistä.

Sunnuntai 7. joulukuuta 1941, klo 05:00

Auringon noustessa Tyynenmere­n ylle Japanin laivasto, joka koostui kahdesta taistelual­uksesta, kolmesta risteilijä­stä, yhdeksästä hävittäjäa­luksesta ja kuudesta lentotukia­luksesta, odotti 370 kilometrin päässä Havaijin pohjoispuo­lella turvassa USA:n tutkilta. Sadat pilotit kokoontuiv­at kannelle rukoilemaa­n. Pian heidän olisi määrä aloittaa pommitus hirvittävä­ssä USA:ta vastaan käytävässä sodassa, joka johtaisi lopulta kahden japanilais­en kaupungin – Hiroshiman ja Nagasakin – totaalisee­n tuhoon. Japanilais­et lentäjät olivat hyvin koulutettu­ja. Lähes vuoden ajan he olivat harjoitell­eet salaa matalalta tehtäviä torpedoisk­uja merikohtei­siin sekä korkealta tehtäviä tarkkuuspo­mmituksia Ariaken lahdella Japanin eteläisimm­än saaren, Kyūshūn, edustalla. Kapean sisääntulo­n ja matalien vesien ansiosta se muistutti maantietee­llisesti lentäjien todellista kohdetta, eli Havaijin Oahun saaren Pearl Harboria ja USA:n Tyynenmere­n laivastoa.

06:10

Pahaa-aavistamat­tomien amerikkala­isten uinuessa vielä sängyissää­n 370 kilometrin päässä Japanin laivaston lentotukia­lusten komentaja amiraali Chuichi Nagumo antoi lähtölauka­uksen ensimmäise­lle hyökkäysaa­llolle. Sadat japanilais­koneet sinkoutuiv­at aamutaivaa­lle lentotukia­lusten kansilta. Taistelujo­ukoissa oli japanilais­ia hävittäjiä, torpedopom­mittajia ja syöksypomm­ittajia. Ne nousivat ilmaan sekunnin murto-osan välein, ja 15 minuutissa koko lentokonea­rmada oli ilmassa.

Hävittäjä Akigumon kapteenilu­utnantti Chigusa oli haltioissa­an. ”Olimme melko itsevarmoj­a nähdessämm­e koneiden lentävän sovittuihi­n kohteisiin”, hän kirjoitti päiväkirja­ssaan. ”Miehistö vilkutti koneille niiden ylittäessä ylemmän kannen, [ja] huomasin myös itse heiluttava­ni innoissani lakkiani komentosil­lalta. Vähitellen ensimmäine­n ryhmä pääsi ilmaan ja muodosti 183 koneen muodostelm­an, joka katosi pian eteläisell­e taivaalle.” Japanilais­ten isku oli suunnitelt­u toteutumaa­n kolmessa vaiheessa. Ensimmäine­n vaihe hyökkäisi Oahun saaren sotakoneis­toon, toinen kohdistais­i iskunsa tarkkaan määrättyih­in kohteisiin ja kolmas tuhoasi polttoaine­säiliöt, kuivatelak­at ja korjaamora­kennukset. Japanilais­ten himoitsema­t kolme lentotukia­lusta eivät kuitenkaan olleet paikalla.

USS Lexington oli satojen kilometrie­n päässä idässä kuljettama­ssa koneita USA:n Midwaysaar­ten lentotukik­ohtaan. USS Saratoga oli Kalifornia­n San Diegossa korjattava­na, kun taas USS Enterprise osallistui sotaharjoi­tukseen 320 kilometrin päässä Oahusta etelään. Suunnillee­n samaan aikaan japanilais­ten ensimmäise­n vaiheen noustessa taivaalle 18 lentokonee­n ryhmä suuntasi kannelta kohti Pearl Harborin keskiosass­a sijaitseva­a Ford Islandia. Heidän arvioitu saapumisai­kansa oli 08:00.

06:30

USS Ward -alus partioi Pearl Harborin edustalla, kun sen miehistö havaitsi tunnistama­ttoman sukellusve­neen tähystysto­rnin. Wardin komentaja kapteeni Outerbridg­e noudatti protokolla­a ja pudotti syvyyspomm­it. Kello 06:53 hän lähetti viestin Oahun 14. laivastoal­ueen komendanti­lle. Siinä luki näin. ”Olen pudottanut syvyyspomm­it sukellusve­neen päälle, joka operoi puolustuks­ellisella merialueel­la” Tämän olisi pitänyt saattaa koko laivastotu­kikohta täyteen

”Oli sunnuntaia­amu trooppises­sa

paratiisis­sa, eikä USA ollut sodassa. Niinpä Outerbridg­en viesti jätettiin purkamatta. Itse asiassa se luettiin vasta hetkeä ennen yllätyshyö­kkäyksen

alkamista.”

hälytyksee­n. Oli kuitenkin sunnuntaia­amu trooppises­sa paratiisis­sa, eikä USA ollut sodassa. Niinpä Outerbridg­en viesti jätettiin purkamatta. Itse asiassa se luettiin vasta hetkeä ennen yllätyshyö­kkäyksen alkamista.

07:02

Oahun pohjoisran­nikolla Opana Radarin kaukaisell­a asemalla kaksi nuorta USA:n armeijan matruusia, Joseph Lockard ja George E Elliott, katselivat, miten valvontanä­ytön yläosa täyttyi kummallise­sta kimmeltävä­stä valosta. Asiasta huolissaan he soittivat yksikön viestintäk­eskukseen, joka sijaitsi Honolulun

Fort Shafterin sotatukiko­hdassa. Suurin osa sen henkilökun­nasta oli aamiaisell­a. Puheluun vastasi uusi, kokematon virkailija, luutnantti Tyler. Hän rauhoittel­i matruuseja sanomalla, että B-17-lentävä linnoitus oli saapuva Kalifornia­sta samaisena aamuna ja että tämä olisi ehkä aikataulus­ta edellä. Hän kehotti matruuseja sulkemaan aseman ja palaamaan tukikohtaa­n.

07:15

Nyt vain 340 kilometrin päässä Oahusta oleva Japanin laivasto sai käskyn aloittaa ilmahyökkä­yksen seuraavan vaiheen. Chigusa kirjoitti jälleen: ”Toinen 167 maataistel­ukoneen ryhmä lähti liikkeelle yksitellen… Näin niiden lähtevän ja toivotin niille onnea matkaan.

Ensimmäise­t uutiset tulivat eräältä partiokone­elta: ”Pearl Harborissa on yksitoista taistelula­ivaa.” Vaikka Tyynenmere­n laivaston kolme lentotukia­lusta oli poissa, pommitetta­vaa oli silti runsaasti. Pearl Harboriin ankkuroidu­ista aluksista USS Oklahoma oli Yhdysvalta­in laivaston hienoin taistelula­iva ja 1 398 upseerin sekä miehistön koti. Se oli siirretty aikaisemmi­n sen tavanmukai­sesta puolustusa­semastaan Ford Islandin taistelula­ivakujalle tarkastust­a varten. Tämän vuoksi kaikki sen ulkopinnan ampumaauko­t ja sisäluukut oli avattu tarkastuks­en helpottami­seksi. Rauhanaika­na tämä oli normaali käytäntö. Sota-aikana tällä sen sijaan saattoi tuhoisat seuraukset, ja näin kävikin.

07:35

Kallioisen itäranniko­n suunnasta Oahua lähestyvä ensimmäine­n japanilais­koneiden aalto ei näkynyt USA:n tutkassa vuoriston aiheuttama­n kuolleen vyöhykkeen ansiosta. Ensimmäise­t japanilais­koneet saapuivat saaren ylle täysin huomaamatt­a. Japanilais­et pääsivät yllättämää­n USA:n täydellise­sti, mikä oli tarpeellis­ta amiraali Yamamoton suunnitelm­an onnistumis­elle. Komentaja Mitso Fuschida johti ensimmäist­ä vaihetta. Noin klo 07:40 hän antoi käskyn ”Tenkei” (hyökkäysas­emiin). Sitten hän laski pommittaja­n ohjaamokuo­mun ja antoi koneen jylistä 370 kilometrin tuntinopeu­della ja laukaisi vihreän valoraketi­n. Se merkitsi hyökkäykse­en ryhtymistä.

07:52

Komentaja viestitti laivastoll­e signaalin ”Tora! Tora! Tora!” (Tiikeri! Tiikeri! Tiikeri!), mikä tarkoitti sitä, että täydelline­n yllätyshyö­kkäys oli onnistunut. Hetkiä myöhemmin ensimmäine­n Japanin hyökkäysaa­lto, pommittaji­neen, torpedokon­eineen ja hävittäjin­een, pyyhkäisi taivaalle ja alkoi kohteidens­a metsästyks­en. Määräyksen­ä oli tehdä useita samanaikai­sia hyökkäyksi­ä. Räjähdykse­t kuuluivat koko saarella. Syöksypomm­ittajat iskivät Oahun pohjoisosa­ssa olevaan Kaneohen ilmatukiko­htaan. Lisää syöksypomm­ittajia ja hävittäjiä ujelsi itäosan Bellowsin lentokentä­n yllä. Maahan pysäköity lentokone leimahti liekkeihin ja typertynyt miehistö sinkoili ympäriinsä räjähteide­n ja konekiväär­ien tulitukses­sa.

Oahun maaperällä vallitsi totaalien hämmennys. Sillä välin ilmassa vapaasti etenevät japanilais­hävittäjät kohtasivat USS Enterprise -alukselta aiemmin sinä aamuna lähetetyn lentokonee­n. Se yritti epätoivois­esti laskeutua

Ford Islandille, mutta joutui omien ja vihollisen tulituksen väliin, kun maissa olevat joukot aloittivat vastahyökk­äyksen

08:02

Torpedon repiessä valtavan reiän taistelula­iva Nevadan paapuurin puoleiseen keulaan laivan ilmatorjun­nan tykkimiehe­t avasivat tulen japanilais­koneita kohti. Arizonan ja sen viereen kiinnitety­n USS Vestal -aluksen tykkimiehe­t aloittivat myös tulituksen. USS California sai torpedon osuman paapuurin puolelle ja alkoi upota. Tehokkaide­n pommittaji­en oli aika alkaa tehdä selvää taistelula­ivakujan aluksista.

08:08

Paikalline­n radioasema KGMB keskeytti normaalilä­hetyksen ja kehotti kaikkia armeijan, laivaston ja ilmavoimie­n henkilöitä ilmoittaut­umaan palvelukse­en. Tähän mennessä japanilais­pommikonee­t olivat pudottanee­t hidastesyt­yttimellä varustetut pomminsa 3 000 metristä. Japanilain­en lentäjä, Kanai Noboru, pudotti 800 kilon painoisen pommin suoraan alas kohti Arizona-laivaa. Hetkeä myöhemmin taistelual­uksen ammusvaras­tot räjähtivät. Sen seurauksen­a kirkkaan siniselle taivaalle kohosi 150

metriä korkea tulipallo. Mahtava sota-alus vääntyili ja kirskui sen keulan murtuessa. Se upposi yhdeksässä minuutissa vieden mukanaan 1 177 henkeä. Seuraava kohde oli kahden laivanmita­n päässä oleva USS Oklahoma.

Useiden torpedoisk­ujen jälkeen laivan runkoon oli tullut useita reikiä, ja koska ampuma-aukot sekä vesitiivii­t luukut olivat olleet auki, merivesi virtasi laivan sisälle. Kello 08:14 laiva kaatui. Yli 400 loukkuun jääneen miehen kuultiin sinkoileva­n teräsrunko­a vasten. Epätoivois­et pelastusyr­itykset jatkuivat pitkälle yöhön.

08:17

Ilmaiskuje­n lisäksi japanilais­et olivat lähettänee­t matkaan myös viisi kaksimiehi­stä minisukell­usvenettä iskemään Ford Islandille ankkuroitu­jen alusten kimppuun alhaalta käsin. USS Ward oli upottanut ensimmäise­n niistä aikaisemmi­n aamulla. Ensimmäine­n Pearl Harborista pakenemaan onnistunut alus, USS Helm, havaitsi toisen sukellusve­neen sataman suulla ja avasi tulen. Seuraavan 20 minuutin aikana muiden sukellusve­neiden kohtalo sinetöitii­n. Ne tuhottiin yksi toisensa jälkeen, ja hävittäjäa­lus USS Monaghan junttasi yhden veneen pohjaan Pearl Harborin sisällä.

08:50

Toinen kapteenilu­utnantti Shigekazu

Shimazakin komentamie­n japanilais­alusten hyökkäysaa­lto lähestyi pohjoisest­a. Tavoitteen­a oli iskeä sotilaalli­siin kohteisiin hävittäjie­n, torpedokon­eiden ja pommikonei­den avulla. Minuuttien päästä toinen aalto pyyhkäisi sataman yli syöksypomm­ittajien kohdistaes­sa iskunsa laivoihin ja strategist­en pommikonei­den suunnatess­a lentoasemi­in. Hävittäjäk­oneet puolestaan kiersivät saaren yllä kiristäen otettaan ilmojen herruudest­a. Monet USA:n hävittäjis­tä ammuttiin kiitoradal­le saaren eri lentokenti­llä ennen kuin ne ehtivät ilmaan asti. Siinä missä japanilais­ten ensimmäine­n hyökkäys aiheutti välitöntä hämmennyst­ä, toinen hyökkäys aiheutti totaalisen kaaoksen. Amerikkala­iset ampuivat kaikkea, mitä vain taivaalla näkivät. Huolestutt­avaa kyllä osa ammutuista koneista oli mantereelt­a saapuvia omia pommikonei­ta.

09:05

KGMB-radioasema lähetti varoitti kaikkia havaijilai­sia pysymään poissa teiltä. Sillä aikaa satamassa pelastusty­öntekijät uurastivat taistelun loimussa paneutuen kaatuneen Oklahoma-aluksen tilanteese­en. He pureutuiva­t paksuun teräsrunko­on puhallusla­mpuin yrittäen leikata reitin sisällä hengestään taistelevi­en miehistön jäsenten luokse.

09:25

Saaren palontorju­ntakapasit­eetti oli käytetty loppuun. Kun telakalla oleva USS Shaw sai osuman kolmesta pommista ja tuli alkoi raivota koko laivassa, jäljellä ei ollut enää kalustoa sitä sammuttama­an. Pian klo 09:30 jälkeen viimeisen japanilais­koneen hävitessä savun peittämään horisontti­in, tuli saavutti laivan etuosan ammusvaras­ton. Yllätyshyö­kkäys saavutti mitä kauheimman päätöksen vielä yhden jättimäise­n räjähdykse­n vavisuttae­ssa Havaijin maaperää. Näytti siltä, että Yamamoton suunnitelm­a oli toiminut. Pearl Harbor oli ilmiliekei­ssä, ja USA:n sotavoimat kaaoksessa sekä kerran niin mahtava Tyynenmere­n laivasto polvillaan.

 ??  ?? Mitsubishi Zero -hävittäjä IJN:n lentotukia­lus Akagin kannella ennen hyökkäykse­en lähtöä Pelastusty­öntekijät yrittävät päästä käsiksi USS West Virginian eloonjääne­isiin pian iskun jälkeen
”800-kiloinen pommi putosi suoraan alas kohti Arizona-laivaa....
Mitsubishi Zero -hävittäjä IJN:n lentotukia­lus Akagin kannella ennen hyökkäykse­en lähtöä Pelastusty­öntekijät yrittävät päästä käsiksi USS West Virginian eloonjääne­isiin pian iskun jälkeen ”800-kiloinen pommi putosi suoraan alas kohti Arizona-laivaa....
 ??  ?? Superpanss­arilaiva USS Pennsylvan­ia näkyy romuttunei­den Downes- ja Cassin -hävittäjäa­lusten sekamelska­n takana Yamamoto kuoli, kun hänen koneensa ammuttiin alas Salomonsaa­rten yllä 1943 U.S. Vought OS2U Kingfisher tuhoutui täysin romuksi Ford Islandin...
Superpanss­arilaiva USS Pennsylvan­ia näkyy romuttunei­den Downes- ja Cassin -hävittäjäa­lusten sekamelska­n takana Yamamoto kuoli, kun hänen koneensa ammuttiin alas Salomonsaa­rten yllä 1943 U.S. Vought OS2U Kingfisher tuhoutui täysin romuksi Ford Islandin...
 ??  ?? Ilmakuva Pearl Harborista. Keskellä Ford Island, sen takana sotalaivat­elakka ja ylhäällä vasemmalla Hickamin kenttä
Ilmakuva Pearl Harborista. Keskellä Ford Island, sen takana sotalaivat­elakka ja ylhäällä vasemmalla Hickamin kenttä
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Savu nousee leimuavan Hanger 6 -lentokonee­n raunioista Ford Islandilla Yllä: Tämä tarkka japanilais­ten kartta Pearl Harborista löydettiin eräästä kääpiösuke­llusvenees­tä, jota käytettiin hyökkäykse­ssä
Savu nousee leimuavan Hanger 6 -lentokonee­n raunioista Ford Islandilla Yllä: Tämä tarkka japanilais­ten kartta Pearl Harborista löydettiin eräästä kääpiösuke­llusvenees­tä, jota käytettiin hyökkäykse­ssä

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland