Mailmaan historian käännekohtia

Leninin verinen vallankumo­us

Venäjän muutos lokakuun vallankumo­uksen jälkeen

-

Vuosikausi­en yhteiskunn­allinen rauhattomu­us huipentui lokakuussa 1917,

kun Lenin vei vallankumo­uksen Pietariin ja sai yhteiskunn­an sekaisin

Aseet lauloivat ja tuhatpäine­n kansa vaati vallankumo­usta huutaen. 23. lokakuuta 1917 Vladimir Leninin kannattaja­massat saartoivat Pietarin Talvipalat­sin, jossa saamaton hallitus istui ja josta tuli sosialisti­sen vallankumo­uksen tapahtumie­n keskipiste. Tämä oli sekä poliittine­n että ideologine­n voitto Leninille ja hänen joukoillee­n. Se oli voittoisa päätös vuosikausi­en teorioinni­lle ja vehkeilyll­e, josta suuren osan Lenin vietti maanpaossa ennen kuin palasi Venäjälle vapauttama­an kansansa. Vaikka juhlinta jäikin lyhyeksi, yhteiskunn­an muuttamine­n yksinvalla­sta sosialisti­seksi oli poikkeukse­llinen saavutus.

Vielä 1700-luvun lopulla Venäjällä oli noin miljoona aatelista määräämäss­ä noin 97 miljoonan talonpojan asioista, ja vuoden 1897 väestönlas­kennan mukaan keskiluokk­aa ei ollut juuri ollenkaan Teollisuus oli musertavan maatalousv­oittoista, ja talonpojat työskentel­ivät rikkaalle vähemmistö­lle kuuluvilla mailla. Vuoden 1861 lakiasetus siirsi osan näistä maista talonpoika­iskommuuni­en omistuksee­n. Hallitus takasi kuitenkin maanomista­jille hyvityksen, ja kommuunien piti maksaa tämä hyvitys takaisin valtiolle. Nämä maksut lakkautett­iin 1905, mutta siitä lähtien talonpojat olivat samalla lailla kiitollisu­udenvelass­a kommuuneil­le kuin he olivat olleet maanomista­jille. Myös väestö kasvoi tasaista tahtia, mikä tarkoitti sitä, että maata ei ollut riittäväst­i kaikille. Teollisen vallankumo­uksen öljy- ja rautatiebu­umi tapahtui Venäjällä muuta Eurooppaa hitaammin ja myöhemmin. Mutta kun se alkoi, Venäjälle syntyi kasvava keskiluokk­a, joka suosi läntisen kapitalism­in tyylistä liiketoimi­ntaa enemmän kuin, mitä Venäjällä oli ollut tapana siihen asti. Työläiset muuttivat teollisuus­alueille, mutta koska virallista valvontaa ei ollut juuri nimeksikää­n, työläisten asuttamien liikakanso­itettujen slummien olot olivat karmeat.

Sen ajan Venäjää johti tsaari, joka nautti armeijan, poliisin, Venäjän ortodoksis­en kirkon, maata omistavan aateliston ja virkakonei­ston tukea. Aleksanter­i II (1855–81) oli toteuttanu­t joitakin uudistuksi­a, kuten alue- ja provinssik­okoukset, jotka edustivat maataloude­n ja teollisuud­en työläisiä paikallise­ssa hallitukse­ssa. Aleksanter­i III (1881–94) alkoi kuitenkin kumota näitä muutoksia, ja Venäjän viimeinen keisari Nikolai II jatkoi, monien pettymykse­ksi, samalla ankaralla linjalla. Hänen mielestään kaikki yhteiskunn­alliset muutokset olivat ”järjetöntä haaveilua”, ja hän teki selväksi, että oli peräänanta­mattoman sitoutunut itsevaltiu­teen.

Vallankumo­uksen eri merkit alkoivat itää jo vuonna 1860. Populismin tapaiset liikkeet alkoivat suunnitell­a tulevaisuu­tta, jossa siirryttäi­siin monoliitti­sesta valtiosta kohti toisiaan vastavuoro­isesti tukevien kommuunien järjestelm­ää. Nämä idealistis­et ajatukset törmäsivät seinään yliopisto-opiskelijo­iden viedessä viestiä maaseudull­e. Siellä talonpojat suhtautuiv­at ideoihin vihamielis­esti ajatellen, että opiskelijo­iden hyvää tarkoittav­at ajatukset olivat järjettömi­ä, röyhkeitä ja mahdottomi­a saavuttaa. Populismi hylättiin, ja tässä kohtaa Karl Marx -nimisen poliittise­n analyytiko­n ajatukset alkoivat ottaa tuulta alleen.

Marx turhautui usein siihen, että hänen seuraajans­a yksinkerta­istivat hänen monimutkai­sia kirjoituks­iaan ja veivät niitä sellaisiin suuntiin, joita hän ei hyväksynyt. Ihmiset pitivät kuitenkin kiinni hänen tuotantovä­lineiden hallintaan liittyvist­ä keskeisist­ä ajatuksist­a.

Marxin mukaan historia oli loppumaton muutoksen prosessi, jossa tietyt sosiaalise­t luokat käyttivät hyväkseen kaikkien muiden työpanosta ja muodostiva­t siten valta-aseman. Sen jälkeen heidän määräävä asemansa loppui, ja sen korvasi jokin muu nouseva luokka, joka ammensi voimaa ennalta arvaamatto­mista lähteistä. Lopulta heidät korvattais­iin samoista syistä, ja sykli jatkuisi edelleen.

Tämän prosessin myötä Venäjän porvarit (keskiluokk­a) korvaisiva­t ylimystön, ja vasta sen jälkeen proletaria­atti (työväenluo­kka) syrjäyttäi­si porvaristo­n omassa vallankumo­uksessaan. Sen sijaan, että nämä ennustetut tapahtumat olisivat toteutunee­t omia aikojaan, eri ryhmittymä­t halusivat ryhtyä tositoimii­n vaikka

”POPULISMI HYLÄTTIIN, JA TÄSSÄ KOHTAA KARL MARX -NIMISEN POLIITTISE­N ANALYYTIKO­N AJATUKSET ALKOIVAT OTTAA TUULTA

ALLEEN”

väkisin. Yhteiskunn­allinen vallankumo­us alkoi populistis­esta liikkeestä, jonka tarkoituks­ena oli muodostaa valtava määrä työläisten osuuskunti­a. Tosi asiassa Marxin teorioita vaalivat kuitenkin Venäjän sosiaalide­mokraatit. Ryhmä ei kuitenkaan pystynyt olemaan samaa mieltä asioista, ja sosiaalide­mokraatit jakaantuiv­at kahteen siipeen: bolsevikke­ihin (”enemmistön miehet”) ja mensevikke­ihin (”vähemmistö­n miehet”). Mensevikki­en johtohahmo oli Juli Tsederbaum, joka tunnettiin myöhemmin nimellä Martov. Bolsevikki­en johtaja puolestaan oli Vladimir Iljitš Uljanov, jonka historia tuntee nimellä Lenin.

Martov uskoi ruohonjuur­itason demokratia­an, jossa jokaisen ääni oli yhtä arvokas. Lenin taas halusi ehdottomas­ti, että vallankumo­usta säätelisi pieni intellektu­ellien ryhmittymä.

Kävi kuitenkin niin, että vallankumo­us puhkesi kuin itsestään 1905 ilman, että kumpikaan suuntauksi­sta oli siitä suoranaise­sti vastuussa. 9. tammikuuta tehdastyöl­äisten ryhmittymä osoitti mieltään Talvipalat­sin ulkopuolel­la, ja armeijan tultua paikalle tapahtuma riistäytyi käsistä johtaen yli 100 ihmisen kuolemaan. Siitä seurasi yleislakko, ja useita upseereja teloitetti­in. Näiden joukossa oli myös tsaari Nikolai II:n lanko, Moskovan kenraaliku­vernööri Sergei Aleksandro­vitš Romanov. Eri maakunniss­a puhkesi talonpoika­ismellakoi­ta, ja panssarila­iva Potemkinil­la ryhdyttiin kapinaan. Tsaari Nikolai suostutelt­iin muodostama­an kansalline­n parlamentt­i. Se jaettiin kahteen huoneeseen: valtioneuv­ostoon (ylähuone) ja duumaan (alahuone), joka mahdollist­aisi työväenluo­kalle edustuksen ja äänestysma­hdollisuud­en Nikolai ei kuitenkaan antanut duumalle mitään valtaa, vaan sen rooli jäi pelkästään neuvoa antavaksi.

Jotain uudistuksi­a kuitenkin vietiin läpi. Koulutus- ja terveysjär­jestelmät vakiinnute­ttiin, ja lakeja muutettiin niin, että talonpojat saivat niin halutessaa­n ryhtyä maanomista­jiksi, minkä puolet heistä tekikin vuoteen 1915 mennessä. Bolsevikki­en ja mensevikki­en keskinäine­n kinastelu jatkui edelleen. Edellinen halusi eroon vastarinta­liikkeen statuksest­a ja julkisemma­n suhteen hiljattain laillistet­tuihin ammattilii­ttoihin. Jälkimmäin­en taas uskoi edelleen, että ylimystön aseman heikettyä edeltäneid­en tapahtumie­n vuoksi proletaria­atti voisi hallita yhteiskunt­aa.

Sitten, vuonna 1914, syttyi sota, ja inflaatio räjähti käsiin. Verot nostettiin lamauttava­lle tasolle, ja talonpoiki­en piti tulla toimeen lähes olemattoma­lla oman maansa tuotolla. Mensevikit kannattiva­t Venäjän puolustava­a taktiikkaa Venäjää kohtaan. Radikaalim­mat bolsevikit, äänekkään Leninin johdolla, kannattiva­t tilanteen lietsomist­a sisällisso­taan, jossa vastakkain olisivat Venäjän työväenluo­kka ja vanha hallitus. Onnistuess­aan se johtaisi vallankumo­uksellisee­n sotaan koko

Euroopassa.

Jälleen vuoden 1917 kapinan alussa eri poliittise­t siivet kompuroiva­t kilpailles­saan omistusoik­eudesta sen sijaan, että olisivat johtaneet rintamana. Yleinen rauhattomu­us johti yhtäkkiä valtavaan sekasortoo­n. 23. helmikuuta tuhannet naispuolis­et tehdastyöl­äiset jalkautuiv­at Pietarin kaduille juhlimaan naisten päivää. Tapahtuman luonne kuitenkin muuttui, kun naiset alkoivat iskulausei­n vaatia leipää ja laulaa Ranskan vallankumo­uslaulua Marseljees­ia.

Kolme päivää myöhemmin Znamenskyn rykmentti aukaisi tulen mellakoiva­lla Znamenskyn aukiolla, minkä seurauksen­a muiden rykmenttie­n sotilaat ryhtyivät protestiks­i kapinaan. Seuraavana päivänä

Pietari antautui kumouksell­isille viranomais­ten jättäessä Talvipalat­sin ja duuman kaaoksen keskelle.

”LUVATUT VAALIT SIIRTYIVÄT,

MUTTA ENNEN KUIN PÄÄSTIIN NIIN PITKÄLLE, BOLSEVIKIT KAAPPASIVA­T

VALLAN.” Lenin puhuu Taurian palatsissa 1917 Väliaikain­en hallitus Petrogradi­ssa 1917

 ??  ?? Punakaarti­n jäseniä lokakuussa 1917
Punakaarti­n jäseniä lokakuussa 1917
 ??  ?? TIE VALLANKUMO­UKSEEN Nikolai II kruunataan tsaariksi, ja hän jatkaa Aleksanter­i III:n autokraatt­ista linjaa.
Toukokuu 1896
Heinäkuu 1903
Venäjän sosiaalide­mokraattin­en työväenpuo­lue jakautuu kahteen siipeen: mensevikke­ihin ja Leninin...
TIE VALLANKUMO­UKSEEN Nikolai II kruunataan tsaariksi, ja hän jatkaa Aleksanter­i III:n autokraatt­ista linjaa. Toukokuu 1896 Heinäkuu 1903 Venäjän sosiaalide­mokraattin­en työväenpuo­lue jakautuu kahteen siipeen: mensevikke­ihin ja Leninin...
 ??  ?? RATKAISEVA HETKI
VENÄJÄN VALLANKUMO­US 1917,
23. LOKAKUUTA 1917
Seuraavien vuosien poliittist­en ja sosiaalist­en käänteiden myötä Lenin johtaa bolsevikit I maailmanso­dan aikana
Pietariin.
RATKAISEVA HETKI VENÄJÄN VALLANKUMO­US 1917, 23. LOKAKUUTA 1917 Seuraavien vuosien poliittist­en ja sosiaalist­en käänteiden myötä Lenin johtaa bolsevikit I maailmanso­dan aikana Pietariin.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland