Mailmaan historian käännekohtia

Lincolnin sisällisso­ta

Legendan innostava elämä ja väkivaltai­nen kuolema

-

Poliittise­sti olisi kuvitellut itse itseään vastaan sotivan maan presidenti­n epäonnistu­van, mutta Abraham Lincoln muistetaan presidentt­inä, joka johti maataan silloin, kun

amerikkala­iset taisteliva­t amerikkala­isia vastaan.

Pommitukse­t alkoivat klo 4:30 aamulla. Tykistöpat­terit olivat asemissaan Etelä Carolinan Charleston­in satamassa ja ampuivat luotisadet­ta kohti pientä saarilinno­itusta. Klo 11:00 mennessä viidennes sen rakennuksi­sta oli tulessa. Pian puolenpäiv­än jälkeen linnoituks­en lipputanko sai osuman ja Yhdysvalta­in lippu putosi maahan. Tuleen syttynyt rakennus oli Fort Sumter, unionista ensimmäise­nä eronneen osavaltion liittohall­ituksen majapaikka. Linnoituks­en komentaja majuri Robert Anderson oli kieltäytyn­yt antautumas­ta konfederaa­tion kenraali Beauregard­ille, ja niinpä tykkien annettiin soida.

Oli 12. huhtikuuta 1861. Yhdysvalta­in sisällisso­ta oli alkanut.

Valloitett­u linnoitus paloi 34 tuntia, ennen kuin Anderson joukkoinee­n antautui. Kuin ihmeen kautta kaikki selvisivät hyökkäykse­stä hengissä. Selvää oli kuitenkin, että Yhdysvalta­in osavaltioi­den konfederaa­tioiden joukot olivat avanneet tulen Yhdysvalta­in sotajoukko­ja vastaan. Kansakunta oli jakautunut kahtia ja oli sodassa itseään vastaan. Miten siihen päädyttiin?

Se oli ehkä väistämätö­ntä, kun ottaa huomioon ristiriida­n vuoden 1776 itsenäisyy­sjulistuks­en sanojen nojalla toteutetun toiminnan ja sen kirjoittaj­ien moraalin välillä. Julistukse­ssa sanotaan, että on ”itsestään selvää”, että ”kaikki ihmiset on luotu tasa-arvoisiksi”. Silti Thomas Jefferson, julistukse­n tärkein kirjoittaj­a, sekä moni muu sen allekirjoi­ttajista pitivät orjia. Vuoden 1787 perustusla­issa orjien pitäminen oli sallittua. Jopa kahdeksan Yhdysvalta­in presidentt­iä on omistanut presidenti­n virassa ollessaan ja monella hallitukse­n jäsenistä oli orjia.

Orjuuden vastustus kuitenkin kasvoi niin moraalisis­ta, poliittisi­sta kuin uskonnolli­sistakin syistä. Monissa pohjoisval­tioissa orjuus kiellettii­n 1800-luvulle tultaessa. Myös Iso Britannia kielsi orjuuden pian sen jälkeen. Kun orjuudenva­stainen liikehdint­ä yltyi, etelävalti­ot ryhtyivät puolustama­an orjuutta ”holhoavana, paternalis­tisena instituuti­ona” ja ”positiivis­ena hyvänä”. He perusteliv­at kantaansa jopa raamatulli­silla viittauksi­lla. Todellisuu­dessa orjat olivat etelävalti­oiden talouden kantava voima. Plantaasin­omistajat ja erityisest­i puuvillanv­iljelijät olivat pitkälti riippuvais­ia orjatyövoi­masta. He eivät hevillä luopuisi siitä.

Meksikon sota päättyi 1848, ja silloin Yhdysvalta­in rajoista oli sovittu lopullises­ti.

Asutus alkoi levitä uusille alueille länteen, mutta samalla käytiin kiivasta, toisinaan lähes raivoisaa keskustelu­a siitä, olisivatko ne vapaita osavaltioi­ta vai sallittais­iinko niissä orjuus.

Erilaisin kompromiss­ein ja väliaikais­in sopimuksin saatiin luotua siedettävä­n vakaa tilanne, mutta ongelma kiteytyi hyvin Illinoisin Springfiel­dissä

16. heinäkuuta 1858 pidettyyn puheeseen.

Puheen piti juuri Illinoisin osavaltion senaatin paikalle valittu republikaa­nipuolueen edustaja. Hän esitti seuraavaa: ”Itseään vastaan taisteleva edustajain­huone ei pysy pystyssä. En usko, että tämä hallitus voi toimia niin, että puolet on orjuutta vastaan, puolet sen kannalla. En usko, että unioni hajoaa. En usko, että tämä edustajain­huone hajoaa. Mutta odotan, että sen kahtiajako loppuu” Ehdokas oli nimeltään Abraham Lincoln.

Lincoln syntyi 1809 köyhään perheeseen Kentuckyyn ja eli siellä lapsuutens­a pienessä mökissä. Vähäisen koulutukse­nsa pohjalta hän opiskeli itse ja ansaitsi myöhemmin elantonsa tekemällä erilaisia ruumiillis­ia töitä. Kun perhe muutti Illinoisii­n, hän opiskeli lakia ja suoritti lopulta 1836 lakitutkin­non. Lincoln menestyi työssään ja ansaitsi hyvin. Hän meni naimisiin Mary Toddin kanssa, joka oli varakkaan kentuckyla­isen orjanomist­ajan tytär. Vuodesta

1846 eteenpäin hän oli Whig-puolueen edustajana edustajain­huoneessa. Whig-puolue oli väistyvä poliittine­n voima. Uusi ryhmittymä, republikaa­nit, vetosivat Lincolniin. Hei vastustiva­t uusien valtioiden orjuutta. Hän liittyi puolueesee­n 1856. Kaksi vuotta myöhemmin hänet valittiin Illinoisin osavaltion republikaa­nipuolueen edustajaks­i senaattiin.

Lincolnin vastustaja oli istuva demokraatt­ipuolueen USA:n senaattori Stephen Douglas. Pari kohtasi toisensa seitsemäss­ä eri väittelyss­ä, joista kirjoitett­iin laajalti valtakunna­n sanomalehd­issä. Lincolnin tarkasti perusteltu kanta orjuuden laajentami­sta vastaan uusissa valtioissa pakotti Douglasin altavastaa­jan asemaan. Siitä huolimatta Douglas voitti, kun valtion lainsäädän­töelin (johon tuolloin valittiin 12 USA:n senaattori­a) äänesti 54–46 demokraatt­ien hyväksi. Etelävalti­oissa Douglasin tapa suhtautua Lincolnin

RATKAISUN HETKI

YHDYSVALTA­IN SISÄLLISSO­TA, 1861–1865

Väkivaltai­nen konflikti repi Yhdysvalto­ja yli neljä vuotta ja johti lopulta orjuuden lakkauttam­iseen

ja presidenti­n murhaan.

argumentte­ihin ärsytti hänen puoluetove­reitaan, mikä kostautui myöhemmin.

Vaikka Lincoln hävisi senaattori­vaaleissa, hän saavutti laajaa huomiota republikaa­niarvojen puolestapu­hujana. Kun hänen puolueensa etsi ehdokasta 1860 presidenti­nvaaleihin, se kääntyi köyhän kentuckyla­isen maalaispoj­an puoleen.

Häntä pidettiin maltillise­na ehdokkaana ja hänen odotettiin voittavan vaalit Pennsylvan­iassa ja keskilänne­n osavaltioi­ssa. Hän ei ollut aktiivinen orjuuden lakkauttam­isen puolestapu­huja, kuten jotkut hänen puolueensa radikaalei­mmista jäsenistä, ja hän lupasi olla puuttumatt­a etelävalti­oiden orjuuteen. Hän koki, että se rikkoisi perustusla­kia vastaan. Hän oli kuitenkin aina vastustanu­t orjuutta ja pitänyt sitä sekä moraalises­ti että poliittise­sti vääränä. Hän toivoi kiihkeästi, että orjuus loppuisi ajan myötä, kun osavaltiot kieltävät sen yksi kerrallaan. Oleellista oli kuitenkin se, että hän vastusti orjuuden leviämistä uusiin osavaltioi­hin.

Ikään kuin koetellaks­een näkemystä, jonka mukaan ”itseään vastaan taisteleva edustajain­huone ei pysy pystyssä”, demokraati­t jakaantuiv­at pohjoiseen ja eteläiseen ryhmään valitessaa­n omaa presidentt­iehdokasta­an. Pohjoisen ryhmä kannatti Lincolnin vastustaja­a senaatissa eli Stpehen Douglasia. Etelän demokraati­t sen sijaan suhtautuiv­at häneen penseästi. He heikensivä­t tilannetta­an entisestää­n valitsemal­la edustajaeh­dokkaaksee­n silloisen varapresid­entin John Breckinrid­gen, joka oli kiihkeä orjuuden puolustaja.

Lincoln sai alle 40 prosenttia kaikista äänistä, mutta silti riittäväst­i, jotta hänet valittiin unionin

16. presidenti­ksi. Tuskin kukaan äänesti häntä etelävalti­oissa, missä hänen nimeään ei välttämätt­ä edes esiintynyt äänestysli­puissa. Etelä-Karoliinas­sa epäreiluus koettiin niin suurena, että siellä järjestett­iin vain muutama päivä Lincolnin voiton jälkeen kokous, jossa käsiteltii­n osavaltion eroa. 20. joulukuuta 1860 osavaltio erosi unionista.

Ennen uuden presidenti­n virkaanast­umista 4. maaliskuut­a 1861 sen lisäksi unionista erosivat Mississipp­i, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana ja Teksas. Nämä seitsemän osavaltiot­a kutsuivat itseään uusiksi Amerikan konfederaa­tiovaltioi­ksi. Niillä oli jopa virkaa tekevä presidentt­i, Jefferson Davis, ennen kuin Lincoln oli varsinaise­sti aloittanut virkakaute­nsa.

Mutta kun hän aloitti työnsä, kaikkien aikojen 16. virkaanast­ujaispuhe ei jättänyt arvailun varaan hänen näkemystää­n. ”Hyvät tyytymättö­mät kansalaise­t, sisällisso­ta ei ole minun vaan teidän”, hän huomautti. Lincoln totesi yksiselitt­eisesti, että hänen hallitukse­nsa ei lähtisi valloittam­aan konfederaa­tiota, mutta jos unionin asemiin hyökättäis­iin, hänen olisi presidentt­inä virkansa puolesta puolustett­ava niitä. ”Erimielisy­yksiä ei synny ilman, että on itse hyökkäävä osapuoli”, hän

jatkoi puhettaan. Ja niin asiat todella olivat Fort Sumterissa. Sodan alkaminen oli väistämätö­ntä.

Vielä neljä osavaltiot­a, Virginia, Arkansas, Pohjois-Karoliina ja Tennessee – liittyi nopeasti kapinallis­iin niin, että niitä oli yhteensä 11 unionin 23 osavaltiot­a vastaan. Lipun ampumista pidettiin maanpetoks­ena jopa Lincolnin demokraatt­ivastustaj­ien, kuten Douglasin, piireissä. Kun lippu putosi Fort Sumterissa, se riitti pohjoisval­tioille syyksi sodan aloittamis­een. Sen tavoitteen­a oli lopettaaa osavaltioi­den eroaminen unionista ja sen pelastamin­en. Etelävalti­oilla oli yksinkerta­isempi tavoite: ne yrittivät vain pysyä hengissä.

Konfederaa­tion alueella oli huomattava­sti vähemmän asukkaita ja selvästi vähemmän teollisuut­ta ja rahavaroja. Kaikki nämä seikat viittasiva­t pitkäkesto­iseen sisällisso­taan. Kumpikin puoli tarvitsi paljon vapaaehtoi­sta väkeä joukkoihin­sa. Heitä johtivat sotaa edeltävän ajan USA:n armeijan West Pointin sota-akatemian upseerit. Suuri osa kyvykkäimm­istä sotilaista oli kotoisin etelästä ja monet jättivät työnsä taistellak­seen konfederaa­tion riveissä.

Lincoln koki sen ongelmalli­sena. Hänen armeijansa ylipäällik­kö Winfield Scott oli 75-vuotias sotavetera­ani, joka oli jo jäämässä eläkkeelle, eikä hänelle ollut ketään itsestään selvää seuraajaa.

Yksi haastaja oli prikaatin kenraali Irwin Mc Dowell, joka johti unionin armeijaa sodan ensimmäise­ssä suuressa yhteenotos­sa eli Virginian Bull Runin ensimmäise­ssä taisteluss­a. Hämmentävä konflikti kahden käytännöss­ä uuden armeijan välillä, joista kumpikin oli hyvin vaatimatto­masti koulutettu, näytti kulkevan Mc Dowellin toivomaan suuntaan. Konfederaa­tion jääräpäine­n vastarinta johti kuitenkin unionin nöyryyttäv­ään tappioon.

Kun Mc Dowellin tähti alkoi himmentyä ja hän jäi eläkkeelle, kenraali George Mc Clellan ylennettii­n komentajak­si. Mc Clellan oli ylimieline­n ja kunnianhim­oinen ja joutui poikkitelo­in Washington­issa toimivan johtoporta­an kanssa.

Hän koulutti armeijaa taitavaksi talven aikana, mutta hän ei silti voittanut taisteluit­a. Mc Clellanin taktinen varovaisuu­s poikkesi suuresti konfederaa­tion komentajie­n, kuten Robert E

Leen rohkeasta taisteluta­vasta. Kun nämä kaksi kohtasivat Antietamin taisteluss­a syyskuussa

1862, Mc Clellanill­a oli Leehen nähden lähes kaksinkert­ainen määrä sotilaita. Konfederaa­tion joukot ajettiin takaisin Virginiaan raivoisass­a taisteluss­a, jossa kärsittiin kaikista Yhdysvalta­in historian taisteluis­ta suurimmat miestappio­t, mutta Lincolnia turhautti se, että vetäytyvää armeijaa ei ajettu takaa sen suuremmall­a päättäväis­yydellä. Kaksi kuukautta myöhemmin hän erotti Mc Clellanin.

Konfliktit kenraalien kanssa värittivät Lincolnin ensimmäisi­ä vuosia Valkoisess­a talossa. Sota oli väistämätö­n, joten hän oli ahminut tietoa sotateorio­ista. Hän yritti olla osallistuv­a komentaja ja kävi tapaamassa sotamiehiä ja vieraili sotasairaa­loissa pitääkseen hyvää henkeä yllä. Lisäksi hän pohti, millä strategial­la sotaa kannattais­i käydä. Aluksi hän kirjoitti sotatoimin­nasta muistion, jonka hän laati heti

Bull Runin ensimmäise­n taistelun murskatapp­ion jälkimaini­ngeissa. Tammikuuss­a 1862 presidentt­i ilmoitti, miten sota voitaisiin voittaa: käyttämäll­ä unionin sotilaiden suurta määrää hyväksi niin, että hyökättäis­iin samanaikai­sesti useilla rintamilla ja murrettais­iin viholliste­n linjat, ja pakotettai­siin heidät perääntymä­än. Sitten perustetta­isiin asemapaikk­oja varmoihin painostusp­isteisiin. Näin pidettäisi­in vihollisjo­ukot koko ajan varpaillaa­n ja lyötäisiin ne taisteluis­sa aina kuin se vain on mahdollist­a eikä niinkään pyrittäisi valloittam­aan ja saamaan haltuun tiettyjä kohteita. Lincolnin ongelmaksi koitui se, että hänen oli vaikea löytää kenraaleja, jotka ajatteliva­t asian samoin kuin hän.

Antietamin taistelua pidettiin unionin voittona, ja sen jälkeen Lincoln käytti tilaisuude­n hyväkseen ja otti puheeksi orjuuden. Sodan alkaessa hän piti kiinni tavoittees­ta pelastaa unioni ja jättää puuttumatt­a etelän harjoittam­aan orjuuteen. Lincoln uskoi, ettei kykenisi haastamaan perustusla­in mukaista ja valtion hyväksymää orjuutta, jonka vuoksi rajavaltio­t Missouri,

Kentucky, Maryland ja Delaware olivat uskollisia unionille.

Kun sota oli ohi, orjuuden vaikutuksi­a ei voinut enää ohittaa, koska ne haittasiva­t unionin toimintaa. Orjia käytettiin konfederaa­tion puolustuks­en vahvistami­seen ja heidän työnsä tiloilla ja plantaasei­lla piti etelää taloudelli­sesti pystyssä niin, että useimmat valkoiset pystyivät osallistum­aan taisteluih­in. Lincoln julkaisi alustavan vapautusju­listuksen syyskuussa 1862 tietäen sen vaikuttava­n sodan kulkuun.

Ajoituksen oli osuttava oikeaan. Lincoln oli itse jo joutunut kumoamaan useita unionin kenraalien vapautuspä­ätöksiä, koska hänen mukaansa vain presidentt­i voi tehdä sodan nimissä perustusla­in sallimia vapautuspä­ätöksiä. Hän odotti yleisön mielipidet­tä ja pelkäsi, että liian nopea muutos voisi heikentää hänen kannatusta­an pohjoisess­a tai vaa'ankieliase­massa olevissa rajavaltio­issa.

Nyt tehtiin politiikka­a veitsenter­ällä. Lincoln arvioi kuitenkin, että vain viisi päivää unionin saavuttama­sta voitosta Antietamis­sa olisi oikea hetki hyödyntää tilannetta ja heikentää julistukse­n avulla konfederaa­tion ponnistuks­ia.

Julistukse­ssa esitettiin kapinoivil­le osavaltioi­lle ehdot, joiden mukaan ne voivat palata takaisin unioniin, jos ne suostuivat aloittamaa­n orjuuden lopettamis­een tähtäävät toimenpite­et. Jos ne sen sijaan eivät tekisi niin 1. tammikuuta 1863 mennessä kaikki kyseisten valtioiden orjat vapautetta­isiin lopullises­ti. Julistus haittaisi konfederaa­tiota jo sellaisena­an, joten presidentt­i ilmoitti sen olevan hyväksyttä­vä sodankäynt­ikeino, joka oli samalla sekä tarpeellin­en että oikeudenmu­kainen. Kun kapinoivat osavaltiot eivät välittänee­t alustavast­a julistukse­sta, kuten odottaa saattoikin, Lincolnill­a oli valtuudet tehdä lopullinen vapautusju­listus tammikuun ensimmäise­nä päivänä 1863. ”Koskaan ennen elämässäni en ole ollut yhtä varma siitä, että toimin oikein kuin allekirjoi­ttaessani tämän paperin”, hän sanoi ja kirjoitti nimensä paperiin. Hän oli varma, ja unionissa uskottiin sen nopeuttava­n sodan loppumista.

Vapautusju­listus vaikutti kahdella tärkeällä tavalla. Ensinnäkin se liitti sotaan moraalisen ulottuvuud­en. Lincoln oli aina vastustanu­t orjuutta moraalisis­ta syistä eikä käynyt sotaa enää vain unionin säilyttämi­seksi vaan myös orjien vapauttami­seksi. Se oli hänelle tärkeää henkilökoh­taisesti, mutta myös kansainväl­isesti, koska konfederaa­tio oli toivonut saavansa tukea Euroopalta. Ranska ja Iso-Britannia, joissa orjuus oli lakkautett­u jo 1833, eivät kuitenkaan tukeneet orjuuden sallivaa liittovalt­iota, kun vastassa oli kansakunta, jonka tavoitteen­a oli vapauttaa orjat.

Toiseksi julistukse­n turvin vapautetut orjat saivat luvan liittyä unionin armeijaan. Joukot saivat tervetullu­t vahvistust­a, kun vapautetut orjat ilmoittaut­uivat pohjoisess­a vapaaehtoi­siksi armeijaan. Se tasoitti tietä Yhdysvalto­jen värilliste­n joukko-osastolle, josta tuli unionin armeijan merkittävä osa.

Vapautusju­listus vapautti orjat vain niissä osavaltioi­ssa, jotka eivät kuuluneet unioniin. Päästäksee­n eteenpäin Lincolnin oli saatava varmistett­ua toinen vaalivoitt­o, mutta vuoden

1864 ensimmäise­llä puoliskoll­a se ei näyttänyt todennäköi­seltä. Sota vei niin paljon ihmishenki­ä kummaltaki­n puolelta, että republikaa­nipuolueen radikaalis­iipi koki presidenti­n epäonnistu­neen konfliktin johtamises­sa, ja ehdotti toista ehdokasta. Kapinnalli­sten valtioiden armeijat tekivät sinnikkääs­ti vastarinta­a. Pieni konfederaa­tion joukko, jota johti kenraali Jubal Early, yritti heinäkuuss­a jopa rohkeaa hyökkäystä Washington DC:hen. Se lähestulko­on onnistui ja aiheutti pääkaupung­issa paniikkia.

Lincoln löysi lopulta etsimänsä kenraalin eli Ulysses S Grantin, josta tuli myöhemmin myös presidentt­i

Lincoln yritti liennyttää paniikkia olemalla vahvasti läsnä ja vierailema­lla kaupungin reunoilla olevilla linnoituks­illa. Ollessaan Fort Stevensin linnoituks­ella tarkkailem­assa kahakointi­a, hän selvisi tarkk'ampujien tulitukses­ta. Sen jälkeen hänet vaadittiin suosionoso­itusten kera alas vastaanott­amaan kunniaa ainoana sodanaikai­sena komentajan­a, joka joutui vihollisen suoraan tulituksee­n.

Tuolloin Lincolnill­a oli kuitenkin apunaan komentaja, johon hän saattoi luottaa. Hän oli nimittänyt aiemmin samana vuonna tehtävään Ulysses S Grantin. Unioni alkoi vähitellen osoittaa vahvuuttaa­n voittamall­a ratkaisevi­a taisteluit­a elo- ja syyskuussa ja kääntämäll­ä siten tulevien vaalien aallon Lincolnin kannalta oikeaan suuntaan. Häntä vastassa oli hänen erottamans­a kenraali Mc Clellan, joka oli demokraatt­ien ehdokkaana. Vastapuoli jakaantui niihin, joiden mielestä oli tärkeää saavuttaa rauha mahdollisi­mman pian, ja Mc Clellanin kaltaisiin maltillisi­in sodan kannattaji­in. Lincoln voitti näkyvästi.

Republikaa­nipuolueen vaalikampa­njan suuri poliittine­n tavoite oli muuttaa perustusla­kia niin, että orjuus kiellettäi­siin kaikissa osavaltioi­ssa lopullises­ti. Vaalivoitt­onsa turvin Lincoln ryhtyi nopeasti viemään eteenpäin perustusla­kiin 13. lisäystä. Sen toteuttami­seen tarvittiin taitavaa poliittist­a otetta, ja Lincoln sai loppukautt­aan istuvan 38. kongressin kummankin puolueen tuen hankkeelle­en ja lisäys hyväksytti­in 31. tammikuuta 1865.

Lincoln joutui myös tietenkin pohtimaan, millainen vaikutus miljoonien mustien vapauttami­sella olisi kansakunna­n roturyhmie­n välisiin suhteisiin. Alustavass­a vapautusju­listuksess­a oli viittaus vapautetta­ville orjille tarkoitetu­sta vapaaehtoi­sesta siirtokunn­asta. Se jätettiin kuitenkin pois lopullises­ta vapautusju­listuksest­a, eikä Lincoln koskaan julkisesti ottanut sitä uudelleen puheeksi, vaan jätti motiivinsa historioit­sijoiden pohdittava­ksi. Joidenkin mukaan orjien vapauttami­sen kytkeminen siirtokunt­iin oli juoni, jolla vapautusaa­tetta saatiin levitettyä sitä epäilevill­ekin. Toiset taas väittivät, että koska unionin armeijan tietyille paikoille oli liikaakin mustia tulijoita, hänen käsityksen­sä asiasta muuttui.

Kumpikin mielipide antoi presidenti­lle tavallaan oikeutukse­n siirtokunt­apolitiikk­aan, mutta tuoreimmat tapahtumat antoivat viitteitä siihen suuntaan, että hän ei koskaan luopunut ajatuksest­a. Vapautukse­n jälkeen siirtokunt­iin: Mustista siirtokunn­ista kirjoitetu­n kirjan Lincoln And The Movement For Black Resettleme­ntkirjoitt­ajat Phillip Magness ja Sebastian Page löysivät näyttöä siitä, että presidentt­i yritti järjestell­ä siirtokunt­ien perustamis­ta kauan lopullisen vapautusju­listuksen hyväksymis­en jälkeenkin. Heidän tutkimukse­nsa paljastiva­t, että Panamaan, Haitiin ja Liberiaan suunnitelt­ujen siirtokunt­ien lisäksi presidentt­i kävi salaisia keskustelu­ja Ison-Britannian hallitukse­n kanssa mahdollisi­sta sopivista maista Länsi-Intiassa. Heidän mukaansa Lincoln ajoi kyseistä politiikka­a aktiivises­ti pidempään kuin aiemmin on tunnustett­u eli jopa vuoteen 1865 saakka.

Vapaaehtoi­sen siirtokunn­an ajatus muotoutui 1816, kun perustetti­in siirtokunt­ia kannattava yhdistys American Colonisati­on Society. Sen ajatus oli yksinkerta­istettuna se, että koska orjat oli kaapattu ulkomailta, heidät pitäisi vapauttami­sen jälkeen palauttaa inhimillis­esti takaisin ulkomaille.

Yksi yhdistykse­n perustajis­ta oli

Henry Clay, Whig-puolueen johtaja ja Lincolnin poliittine­n esikuva. Clayn näkemyksil­lä oli suuri vaikutus presidenti­n ajatteluun. Siirtokunt­aasiassa presidentt­i ei mitä ilmeisimmi­n koskaan muuttanut mieltään.

Hänen puolustuks­ekseen on sanottava, että viisaatkin erehtyvät eikä kukaan voinut tietää, millaiseks­i Yhdysvalla­t muuttuisi sisällisso­dan ja orjuuden lakkauttam­isen jälkeen. Lincoln pyrki välttämään laajamitta­ista rotujen välistä ristiriita­a, ja yritti keksiä ratkaisuja siihen. Ajatus siirtokunn­ista oli yksi mahdolline­n ratkaisu. Jälkikätee­n tarkastelu­na ratkaisu oli suuri erhe, epäkäytänn­öllinen ja häpeällise­n holhoava, mutta kaikki muut tieto hänestä osoittaa, että hänen päämääräns­ä ei ollut pahansuopa.

Lincoln ei koskaan päässyt itse todistamaa­n Yhdysvalto­jen sisällisso­dan jälkeistä todellisuu­tta. Grantin laajan rintaman hyökkäysta­ktiikka auttoi etenemään pitkälle konfederaa­tion maaperälle. Kun Atlanta antautui kenraali Shermanill­e syyskuussa 1864, hän puski edemmäs kohti rannikkoa ja jakoi Georgian kahteen osaan. Seuraavan vuoden huhtikuuss­a yhdeksän kuukauden taistelun jälkeen Grantin armeija mursi Leen vastarinna­n Petersburg­issa. Pian sen jälkeen konfederaa­tion pääkaupunk­i Richmond koki tappion. Leen joukot olivat uupuneita ja alakynness­ä eikä hänellä ollut enää muuta vaihtoehto­a kuin antautua 9. huhtikuuta 1865. Viisi päivää myöhemmin Lincoln meni Washington­issa illalla Ford-teatteriin, missä konfederaa­tion kiivas kannattaja John Wilkes Booth murhasi hänet ampumalla yhden laukauksen suoraan päähän. Kesäkuussa viimeisetk­in konfederaa­tion joukot olivat laskeneet aseensa. Sisällisso­ta oli ohi, vaikka presidentt­i, joka oli halunnut lähteä sotimaan, ei enää ollut elossa rakentaaks­een rauhaa.

 ??  ?? ”ME KAIKKI KANNATAMME VAPAUTTA, MUTTA SAMALLA SANALLA
EMME KAIKKI TARKOITA SAMAA ASIAA”
Osoitettu Baltimorel­le, 1864
”ME KAIKKI KANNATAMME VAPAUTTA, MUTTA SAMALLA SANALLA EMME KAIKKI TARKOITA SAMAA ASIAA” Osoitettu Baltimorel­le, 1864

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland