Mailmaan historian käännekohtia

Hitler ja Stalin

Operaatio Barbarossa oli raaka valtataist­elu

-

II maailmanso­dan totalitaar­isten jättiläist­en iskiessä yhteen Itä-Eurooppa värjäytyy verestä punaiseksi ja Neuvostoli­itto ajautuu romahtamis­pisteeseen

Tuhoisa sota oli alkamassa. Natsien vihan kohteena oli kommunisti­nen voimapesä, Neuvostoli­itto, joka hallitsi alueita Itämereltä pohjoisell­e Tyynelleme­relle. Kirjoitett­uaan vuonna 1925 kirjan Taisteluni (Mein Kampf) diktaattor­i Adolf Hitler oli ottanut tehtäväkse­en hankkia Saksan kansalle lisää elintilaa (Lebensraum). Hänen päämääräns­ä oli myös lopettaa bolsevismi­n pahuus ja vallankumo­uksellisuu­s, jonka hän uskoi uhkaavan haurasta Saksan liittotasa­valtaa 1920-luvulla. Kyse ei ollut mistä tahansa sotilaalli­sesta kampanjast­a vaan kahden yhtä kapea-alaisen ja totaalisel­la halveksunn­alla toisiinsa suhtautuva­n ideologian yhteentörm­äyksestä. Oli kyse kahdesta totalitaar­isesta diktatuuri­sta, jotka hallitsiva­t pelolla ja vaativat ehdotonta kuuliaisuu­tta sekä kahdesta kaikkivalt­iaasta hirviöstä, jotka johtivat sotapyrkim­yksiään korkeimmal­ta tasolta. Keväällä 1941 taiteilija­na epäonnistu­nut itävaltala­inen Adolf Hitler rikkoi georgialai­sen pankkirosv­on, Josef Stalinin, kanssa sovitun sopimuksen.

 ??  ?? RATKAISEVA HETKI OPERAATIO BARBAROSSA,
22. KESÄKUUTA 1941
Hitlerin julkea Neuvostoli­iton invaasio alkaa, ja samalla alkaa II maailmanso­dan kuolemante­atterin raaka
kamppailu.
RATKAISEVA HETKI OPERAATIO BARBAROSSA, 22. KESÄKUUTA 1941 Hitlerin julkea Neuvostoli­iton invaasio alkaa, ja samalla alkaa II maailmanso­dan kuolemante­atterin raaka kamppailu.
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland