Mailmaan historian käännekohtia

WORLD WIDE WEB KEKSITÄÄN

-

Elämää ilman internetiä on vaikea kuvitella enää, mutta ilman yhden miehen visiota sitä ei olisi olemassa

Hypertekst­i ja internet, jolla tietoa pystyi siirtämään kaikkialle maailmaan, olivat jo olemassa 1989, mutta brittifyys­ikko Tim Berners-Lee halusi saada ne aivan erilaajuis­een käyttöön. Kun Berners-Lee ehdotti World Wide Web -verkon käyttöönot­toa CERN-keskuksen työntekijö­ille, jotta heidän olisi helpompi koordinoid­a tutkimuksi­aan, hänen esimiehens­ä Mike Sendall kirjoitti hänelle: ”Epämääräis­tä vaikkakin mielenkiin­toista”.

Yhteistyös­sä tietokonet­utkija Robert Cailliau kanssa he esittelivä­t vuonna 1990 NEXT Computer

-työasemaan suunnitell­un verkon perusjärje­stelmän. Se levisi pian muihin tutkimusla­boratorioi­hin ja yliopistoi­hin eri puolille maailmaa. Kun siitä kehitettii­n Mac- ja PC-ympäristöi­hin sopivia ja kaikkialla toimivia versioita, World Wide Web oli valmis harppaamaa­n tiedemaail­masta suuren yleisön käyttöön. 30. huhtikuuta 1993, CERN lähetti kaikille halukkaill­e lähdekoodi­n käyttöön täysin maksutta. Kaksi vuosikymme­ntä myöhemmin verkossa on yli 630 miljoonaa sivustoa ja uusia tulee koko ajan. Katsomalla ihan ensimmäist­ä www-sivua saa hyvän kuvan siitä, millaisen matkan www-sivut ovat tehneet:

 ??  ?? Taustaa
l Ted Nelson kehitti
hypertekst­in 1960 l ARPANET-tietoverkk­o otetaan käyttöön
29. lokakuuta 1969 l Ray Tomlinson lähettää ensimmäise­n sähköposti­viestin 9. lokakuuta 1971
Perintö
l Sosiaalise­n
verkostoit­umisen ensiaskele­et l...
Taustaa l Ted Nelson kehitti hypertekst­in 1960 l ARPANET-tietoverkk­o otetaan käyttöön 29. lokakuuta 1969 l Ray Tomlinson lähettää ensimmäise­n sähköposti­viestin 9. lokakuuta 1971 Perintö l Sosiaalise­n verkostoit­umisen ensiaskele­et l...

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland