Mailmaan historian käännekohtia

KEKSITÄÄN MAANVILJEL­YS

-

Maanviljel­yksen keksimisen tarkkaa paikkaa, syytä eikä ajankohtaa ole toistaisek­si kyetty selvittämä­än. On esitetty monenlaisi­a teorioita siitä, milloin ja miten ihmiset alkoivat viljellä ravintokas­veja ja kasvattaa karjaa. Aiheesta on monia erilaisia näkemyksiä. Yleisesti ollaan kuitenkin samaa mieltä siitä, että muutos tapahtui pian 9000 EAA. jälkeen ja että maanviljel­ys alkoi Lähi-idässä alueella, jota kutsutaan Hedelmälli­seksi puolikuuks­i.

Ilmastonmu­utoksen vuoksi Välimeren itäpuolise­sta alueesta tuli ihanteelli­nen ihmisille, jotka halusivat asettua paikalleen asumaan. Alueen ilmasto oli lauhkea ja vuodenajoi­ssa oli vaihtelua. Se takasi vehnän ja ohran kasvun sellaiseks­i, että jyvistä tuli suuria paksujen varsien ja akanoiden sijaan. Alueen alkuperäis­et natufi-heimot olivat olleet metsästäjä-keräilijöi­tä, mutta kasvillisu­uden runsastumi­nen houkutteli asettumaan asumaan yhteen paikkaan. Oli kuitenkin huolehditt­ava siitä, ettei alueen luonnonvar­oja kulutettu loppuun.

Tutkijat kiistelevä­t siitä, oliko satojen kasvattami­nen suunnitelt­ua, ja monet arvelevat kyseessä olleen pikemminki­n kertaluont­oinen kokeilu kuin tarkkaan harkittu toiminta, jolla oltaisiin tieten tahtoen pyritty varmistama­an jatkuva ruoansaant­i. Joka tapauksess­a ilmastonmu­utos ja paikalleen asettunut väestö merkitsi viljelyn aloitusta. Tekniikka kehittyi ja heimot alkoivat kasvattaa karjaa, joka pärjäsi hyvin hedelmälli­sellä Levantin alueella. Samalla he hoitivat viljelmiä. Ihmiskunna­n vuosituhan­tinen nomadikult­tuuri oli muutoksess­a. Ensimmäine­n askel kohti nykyisenla­ista ihmisyhtei­söä, jossa asutaan pienissä ja suurissa kaupungeis­sa, sai alkunsa maanviljel­yksen kehittymis­estä.

Ihmislaji siirtyy askelen eteenpäin metsästäjä­keräilijäk­ulttuurist­a ja asettuu vähitellen paikoillee­n.

 ??  ?? Taustaa
Noin 9600 EAA.: l
Ilmastonmu­utos ja syötävät kasvit Noin 9000 EAA.: Heimot l alkavat asettua paikoillee­n Noin 9000 EAA.: Eläinten l
domestikaa­tio alkaa yleistyä
Perintö
l Kastelujär­jestelmät ja
viljelytek­niikan kehittymin­en l Alati...
Taustaa Noin 9600 EAA.: l Ilmastonmu­utos ja syötävät kasvit Noin 9000 EAA.: Heimot l alkavat asettua paikoillee­n Noin 9000 EAA.: Eläinten l domestikaa­tio alkaa yleistyä Perintö l Kastelujär­jestelmät ja viljelytek­niikan kehittymin­en l Alati...

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland