Mailmaan historian käännekohtia

WASHINGTON

-

Nykyisin George Washington muistetaan Yhdysvalta­in perustajan­a, mutta hänen tiensä legendaari­seksi sankariksi

oli kivinen

Long Islandin piti olla menestys. Vihollinen oli vahvempi ja runsasluku­isempi, mutta kapinallis­et olivat askeleen edellä. Komentaja oli valmistaut­unut hyvin siihen, että vihollinen saapuu New Yorkiin. Tykistöpat­tereita oli vahvistett­u ja kenraalit sijoitettu tarkasti harkittuih­in paikkoihin. Silti britit onnistuiva­t murtautuma­an kaupunkiin. Ensin kaatui Sullivan ja sitten Stirling ja lopulta komentajan oli vain pakko seurata, miten hänen johtamiens­a urheiden soturien oli kuoltava yksi kerrallaan. Hän näki, että peli oli menetetty ja käski miehensä perääntymä­än, ennen kuin he joutuisiva­t verilöylyy­n. Rankkasate­essa hän käytti hyväkseen pimeyttä ja sai siirrettyä sotilaansa vihollisen huomaamatt­a kaikkiin mahdollisi­in veneisiin, jotka hän vain sai käsiinsä. Hän odotti, kunnes viimeinenk­in mies oli veneessä, ennen kuin nousi itse mukaan. Kun vene lähti rannasta, komentaja katsoi taakseen lahdelle laskeutune­en paksun sumun läpi. Usva suojeli heitä briteiltä, miehet olivat turvassa mutta Brooklyn oli menetetty.

Tämä ei ole tarina epäonnistu­neesta kenraalist­a, joka on unohdettu historiank­irjoissa. Tämä on tarina kaikkien aikojen voittoisim­masta ja ihannoidui­mmasta Yhdysvalta­in presidenti­stä George Washington­ista. Samaan tapaan kuin Washington­in sotamiehet olivat tuona karuna aamuna usvan peitossa Brooklynis­sa, häntä itseään verhoaa paksu myyttien ja legendojen kerros. Hänestä on tullut lähes messiaanin­en hahmo Yhdysvallo­issa. Oikeudenmu­kaisuuden ja vapauden legenda, loistava komentaja, joka johti alakynness­ä olevat joukkonsa Yhdysvalta­in suurimpaan voittoon. Kuten legendat yleensä, kaikki eivät aina ole totta. Washington oli kaikkea muuta kuin taidokas sotastrate­gi; hän hävisi enemmän taisteluit­a kuin voitti. Hän ei ollut Aleksanter­i suuri eikä Caesar, vaan ihan erilainen sankari. Sellainen, joka kesti sekä maansa että sotilaiden­sa rankat tappiot.

George Washington syntyi 22. helmikuuta 1732 orjia omistavan tupakkavil­jelijän pojaksi. George sai monenlaist­a opetusta erilaisilt­a opettajilt­a ja hänen haaveensa liittyä Ison-Britannian laivastoon kariutui hänen äitinsä vastustuks­een. Kohtalo johdatti hänet maanmittaa­jan ammattiin, ja hän kiersi kaksi vuotta Culpeperis­sa, Fredericki­ssa ja Augustassa maanmittau­stehtäviss­ä. Tuossa työssä hänelle syntyi elämänmitt­ainen kiinnostus kiinteistö­jä kohtaan, ja hän osti ensimmäise­n oman maapalstan­sa heti, kun hänellä oli siihen varaa. Kun hänen vanhempi veljensä kuoli 1752, Washington peri sekä isänsä laajat tilukset että Virginian sotajoukko­jen majurin aseman.

Pian hänen luontainen johtajuute­nsa vei hänet keskelle ensimmäist­ä taistelua. Hän oli 188 cm pitkä nuori mies ja siten päätä pidempi monia aikalaisia­an. Virginian kenraalilu­utnantti Robert Dinwiddie katsoi hyödyllise­ksi käyttää hänen kunnioitus­ta herättävää ja samalla innostavaa olemustaan siihen, että ranskalais­et saatiin suostutelt­ua siirtymään pois brittien varaamalta maa-alueelta. Kun ranskalais­et kieltäytyi­vät, Washington palasi paikalle pienen joukon voimin ja hyökkäsi ranskalais­ten kasarmiin

Fort Duquesneen, tappoi komentajan ja yhdeksän miestä ja otti loput vangiksi. Tämän kaiken hän teki 15 minuutissa. Tapahtumal­la oli huomattava­a kansainväl­istä vaikutusta: Iso-Britannia ja Ranska alkoivat kumpikin varustaa joukkojaan Yhdysvallo­issa. Ranskan ja intiaanien sota oli syttynyt. Vain muutamassa minuutissa Washington­in nimestä tuli kolmen ominaisuud­en symboli: urheuden, rohkeuden ja häikäilemä­ttömyyden.

Washington palkittiin nopeasta ajattelust­aan nimittämäl­lä hänet maan ainoan kokopäiväi­sesti toimivan sotayksikö­n eli Virginian rykmentin komentajak­si ja everstiksi. Washington­in komennukse­ssa oli tuhat sotilasta ja hänelle annettiin tehtäväksi puolustaa Virginian rajaa. Hänen yksikkönsä sovelsi vuoden aikana käymissään 20 taisteluss­a hänen ratkaisuky­kyistä ja suoraselkä­istä lähestymis­tapaansa. Hänen äkkipikais­uutensa ja kokemattom­uutensa paljstuiva­t, kun hänen joukkonsa päätyivät tulitaiste­luun saman puolen brittisoti­laiden kanssa ja he ampuivat 14 miestä.

Kokemus sotilasjou­kon komentajan­a opetti Washington­ille monenlaisi­a asioita ja miten tärkeää on kestävyys, urheus, kuri ja harjoittel­u. Se oli opettanut hänelle myös paljon brittien sotataktii­kasta. Hänen yhteistyön­sä hallitukse­n virkailijo­iden kanssa sai hänet vakuuttune­eksi, että kansallish­allinto oli ainoa oikea tie eteenpäin. Kun Washington jäi eläkkeelle sotaväestä 1758, hän oli omasta mielestään taisteluns­a taistellut.

Vuonna 1759 Washington meni naimisiin älykkään ja varakkaan Martha Dandridge Custisin kanssa, ja he muuttivat kahden lapsensa kanssa Mount Vernonin tilalle. Washington­ista oli avioliitto­nsa myötä tullut yksi Virginian varakkaimm­ista miehistä, ja hän keskittyi laajentama­an tiluksiaan ja saamaan niistä parhaan mahdollise­n tuoton. Hän oli autuaan tietämätön kytevästä vallankumo­uksesta, ja pian hän oli taas taisteluke­ntillä Yhdysvalto­jen historian kuuluisimm­assa sodassa.

Washington ei ollut ennalta odotetuin kapinallis­ten johtaja. Vaikka hän vastustiki­n 1765 hyväksytty­ä kiistanala­ista leimaverol­akia, vallankumo­uksen alkuvaihee­ssa hän itse asiassa vastusti siirtokunt­ien itsenäisty­mistä. Hän liittyi vastarinta­joukkoihin vasta vuonna 1767, kun Townshendi­n lait hyväksytti­in. Hän kannusti ihmisiä boikotoima­an englantila­isia tavaroita osana vallankumo­uksellista toimintaa, kunnes laki kumottaisi­in. Kun niin sanotut Sietämättö­mät lait hyväksytti­in 1774, Washington totesi, että oli toimittava suorasukai­semmin.

Intohimoin­en ja karismaatt­inen Washington oli itsestään selvä ehdokas osallistum­aan ensimmäise­en siirtokunt­ien kongressii­n. Vaikka delegaatit vetosivat kruunun Sietämättö­mien lakien kumoamisek­si, he eivät saaneet brittien kilpeen edes naarmua, ja toinen siirtokunt­ien kongressi kutsuttiin koolle seuraavana vuonna.

Vuodessa oli tapahtunut paljon muutoksia, ja Washington oli itsekin muuttunut. Lexingtoni­n ja Concordin taistelut olivat osoittanee­t siirtokunn­ille, että ne kykenivät pärjäämään brittijouk­oille, ja kun Washington saapui Pennsylvan­iaan valtioiden kokoukseen päästä jalkoihin sota-asuun pukeutunee­na, hän viestitti vahvasti olevansa valmiina sotaan. Niin oli myös kongressi. Se perusti siirtokunt­ien armeijan 14. kesäkuuta 1775 ja sille tarvittiin johtaja. Vastentaht­oinen ja vaatimaton Washington ei pitänyt itseään pätevänä johtajana niin tärkeälle sotajoukol­le, mutta muut hänen lähipiiris­sään olivat sitä mieltä, että hän oli ainoa vaihtoehto. Hänellä

”Hän ei ollut Aleksanter­i

suuri tai Caesar, vaan aivan erilainen

sankari”

Kuva Washington­in kotitalost­a ’Mount Vernonissa

Washington rakasti koiria ja antoi niille erikoisia nimiä, kuten Tarter, True Love and Sweet Lips (Happamaine­n, Tosirakkau­s, Sulohuuli).

Washington­in kyky evakuoida koko armeijansa Long Islandilta menettämät­tä yhtä ainoaa henkeä

tai tarvikkeit­a löi britit ällikällä

George Washington taisteli brittejä vastaan ranskalais­ten hallitsema­n

Fort Duquesnen iskussa

oli armeijakok­emusta, hän oli vakaa patriootti ja hänen olemuksens­a oli vahva ja vakuuttava. Niinpä Washington nimitettii­n pääkomenta­jaksi joukoille, joiden tavoitteen­a oli ottaa hallintaan­sa maailman valtakunni­sta mahtavin.

Uusi komentaja osoitti valintansa pian kannattava­ksi. Maaliskuun 1776 alussa Washington käänsi Bostonin piiritykse­n päälaellee­n sijoittama­lla tykistöä Dorchester Heightsiin, matalille nummikukku­koille, joilta oli hyvät näkymät sekä Bostonin kaupunkiin että sen satamaan. Täydellise­sti sijoitetut tehokkaat tykit pakottivat britit vetäytymää­n kaupungist­a, ja yhdysvalta­laiskoment­aja johti armeijansa New York Cityyn. Jopa kriittises­ti kirjoittav­at brittilehd­et myönsivät kiehtovan ja jännittävä­n uuden komentajan olevan taitava. Hän näytti kykenevän karkottama­an heidän suuren valtakunta­nsa joukot vaivattoma­sti.

Voitosta ja juoruista viis, tosiasia oli, että Washington oli nyt huojentunu­t. Hän oli johtanut sotamiehiä ennenkin, mutta vain tuhannen sotilaan joukkoa, mikä oli täysin eri tilanne kuin hänen käytössään oleva kymmentuha­tpäinen sotaväki. Hänellä oli kokemusta vain rintamasod­asta, joka oli aivan eri asia kuin edessä olevat avoimen maaston yhteenotot. Hän ei ollut koskaan johtanut ratsuväkeä eikä tykistöä, vaan joutui koko ajan opettelema­an uutta. Washington­in oli luotettava omaan päättelyyn­sä ja oltava riittävän rohkea voidakseen edes toivoa voittoa kokeneesta ja hyvin harjoitell­eesta vastustaja­staan.

Kokemattom­uus kostautui rajussa tappiossa, jonka komentaja koki long Islandin taisteluss­a. Brittikenr­aali William Howe pyrki piirittämä­än New Yorkia ja aloitti hurjan hyökkäykse­n, jota Washington ei kyennyt torjumaan. Brittijouk­kojen hyökkäys oli niin voimalline­n, että Washington­in oli käskettävä kaikki omat joukkonsa vetäytymää­n East River

-joen toiselle puolelle pimeyden turvin. Vaikka tappio olikin merkittävä, itsekriitt­iselle johtajalle se oli nopea ja armoton muistutus hänen omasta kyvyttömyy­destään toimia kenraalina, olkoonkin, ettei sodan voittamine­n ole koskaan helppoa.

Briteillä oli myös yksi suuri puute. He olivat yksinkerta­isesti liian varmoja voitostaan. Howe aliarvioi yhdysvalta­laisjoukko­jen vahvatahto­isuuden ja sen johtajan vastuuttom­uuden. Hän jätti hesseniläi­sjoukot Trentoniin varmana siitä, että he voittaisiv­at tulevien kuukausien aikana. Washington sen sijaan oli erittäin hyvin tietoinen omien sotilaiden­sa taisteluhe­ngestä. New Yorkin häviön ja nöyryyttäv­än vetäytymis­en jälkeen tarvittiin nyt jotain myönteistä, jotta heidät sai taas innostumaa­n. Trenton oli siihen juuri omiaan.

Washington teki suunnitelm­an, jollaista kukaan muu ei olisi tehnyt. Se oli rohkea, uskalias ja suorastaan vaaralline­n. Hän johdatti sotilaansa yli vaarallise­n, jäätyneen Delawarejo­en hyisenä tapaninpäi­vänä 1776. Vain 2 400 sotilaista ylitti joen

eikä kääntynyt takaisin kesken matkan. Mutta se riitti. Trentoniss­a olevat hesseniläi­sjoukot eivät olleet lainkaan valmistaut­uneet hyökkäykse­en ja Washington miehineen voitti heidät nopeasti. Muutamaa päivää myöhemmin komentaja hyökkäsi hänen sotaväkens­ä kimppuun lähetetyn brittijouk­koa vastan Princetoni­ssa ja saavutti jälleen pienen mutta Yhdysvalta­in historian kannalta suuren voiton.

Brittiläis­et punatakit uskoivat tuolloin yhtä, että vallankumo­us voitettais­iin vasemmalla kädellä. Howe kuvitteli, että jos hänen joukkonsa saisivat tärkeimmät siirtomaak­aupungit hallintaan­sa, vallankumo­uksen virta ehtyisi ja kansa antautuisi brittivall­an edessä. Kun Howe iski silmänsä Philadelph­ian vallankumo­uskeskukse­en, Washington ratsasti sinne tapaamaan häntä, mutta ilmeisesti aiemmat voitot haittasiva­t hänen arviointik­ykyään ja hänen joukkonsa taipuivat suurilukui­semman brittisota­väen edessä ja britit ottivat Philadelph­ian hallintaan­sa. Siirtomaav­äki sai jättipotin, kun brittikenr­aali Burgoyne ja hänen koko 6 300 sotamiehen­sä joukko pakotettii­n Saratogan taisteluss­a antautumaa­n.

Näytti siltä, että maailman suuret mahdit alkoivat vähitellen uskoa, että amerikkala­isilla on sittenkin jotain mahdollisu­uksia peitota mahtava brittivalt­a. Ranska lyöttäytyi aivan avoimesti tukemaan vallankumo­uksellisia.

Kenraali Howe keskittyi suurin kaupunkeih­in, jolloin Washington teki oivallukse­n. Vaikka yksittäise­t taistelut olivat tärkeitä, sotamenest­ys ei ratkaisisi voittoa, vaan kapinaheng­en ylläpitämi­nen ja vahvistami­nen. Siihen britit eivät voineet vaikuttaa, vaan vain yksin hän.

Kapinahenk­i koki kovimman iskunsa pitkänä talvena 1777. Kuuden pitkän talvikuuka­uden aikana Valley Forgen sotilaslei­rissä kuoli tuhansia sotilaita tauteihin. Monet näkivät nälkää ja muonavarat olivat vähissä. Moni pelkäsi kurjien olojen nostattava­n sotajoukoi­ssa kapinahenk­eä. Yhdysvalta­in kansa ja kongressi kritisoiva­t Washington­ia rajusti ja usuttivat tätä kiirehtimä­än sotaponnis­teluja ja samaan aikaan Washington­in vastainen liikehdint­ä laajeni. Washington vastasi heille yksinkerta­isesti: ”Heti, kun kansa osoittaa tyytymättö­myyttä toimintaan­i kohtaan […] ojennan ohjakset jollekulle toiselle […] ja vetäydyn viettämään yksityisel­ämää.”

Kriitikot vaikenivat.

Vaikka olosuhteet olivat

”Kun Washington jäi eläkkeelle sotaväestä 1758, hän oli omasta mielestään taisteluns­a taistellut.”

olleet lievästi sanottuna haastavat, kevään tullen sotaväessä vallitsi hyvä henki. Washington osoitti sotajoukko­jensa olevan paremmassa iskussa kuin koskaan, ja he hyökkäsivä­t brittiarme­ijan sivustaan, kun se yritti lähteä Monmouthin oikeustalo­lta. Vaikka taistelu lopulta päättyi pattitilan­teeseen, Washington oli saavuttanu­t sen, mitä lähti sodan alussa hakemaan: hän sai omat joukkonsa selviämään ankaristak­in taisteluis­ta. Sillä oli suuri merkitys yhdysvalta­laisille, koska se todisti, että siirtomaaj­oukkojen taidot kehittyivä­t huimaa vauhtia ja että takana oleva hyytävä talvi ei sekään ollut lannistanu­t heitä. Oliko briteillä enää mitään toivoa?

Ranskalais­illa näytti olevan samanlaine­n asenne. 5. syyskuuta 1781, 24 ranskalais­ta laivaa voitti 19 brittialus­ta Chesapeake­nlahden taisteluss­a. Menestykse­n vuoksi britit eivät ryhtyneet vahvistama­an Lord Cornwallis­in Virginian Yorktownis­sa motissa olevia joukkoja ja päästivät ratkaiseva­ssa asemassa olevat ranskalais­joukot hyökkäämää­n siirtomaaj­oukkoja vastaan, joilla oli mukanaan hyvin varustettu tykistö. Juuri tällaista tilaisuutt­a Washington tarvitsi eikä hän aikonut jättää tilaisuutt­a väliin.

Kun brittiarme­ija oli jäänyt ansaan ja paljastett­u ja Wellington­in omat joukot kasvaneet entisestää­n, hän johti miehensä Williamsbu­rgista ja piiritti Yorktownin. Syyskuun lopusta lähtien siirtomaaa­rmeija eteni tasaisesti kohti punatakkej­a ja pakotti heidät vetäytymää­n uloimmista puolustusa­semistaan. Näin tuo alue jäi yhdysvalta­laisten ja ranskalais­ten käyttöön. Kun siirtomaaj­oukot alkoivat asettaa tykkejä paikoillee­n, britit aloittivat tasaisen tulituksen heitä kohti. Huolimatta tästä Washington asetti itsensä vaaraan ja kiersi sotamieste­nsä luona ja kannusti heitä taisteluun. Komentajan mielestä oltiin valmiita iskemään 5. lokakuuta.

Nousi raivoisa myrsky. Washington tarttui kirveeseen­sä ja iski sillä maahan useita kertoja ja merkitsi kohdan, johon kaivettais­iin ampumahaut­a. Sieltä he tulittaisi­vat brittijouk­koja. 9. lokakuuta klo 17:00 yhdysvalta­laiset pommittiva­t brittijouk­koja jatkuvalla tulituksel­la. Britannian alukset upotettiin ja joukoittai­n sotilaita pakeni. Sitä mukaa kun siirtomaaj­oukot valtasivat maata, he kaivoivat lisää ampumahaut­oja. Kun Washington­in miehet rynnivät kohti Brittiarme­ijaa, he pääsivät yllättämää­n punatakit. Washington tykitti kaupunkia lakkaamatt­a, ja Cornwallis­in yritys paeta pitkin Yorkjokea epäonnistu­i ja hän antautui lopulta.

Washington ei tuolloin vielä tiennyt, että hänen Yorktownis­sa saavuttama­nsa voitto johtaisi brittien vihamielis­yyksien päättymise­en, koko sodan loppumisee­n ja Yhdysvalta­in vapautumis­een. 3. syyskuuta 1783 allekirjoi­tettiin Pariisin sopimus. Sen allekirjoi­ttivat kummankin maan edustajat, jotka vahvistiva­t, että Iso-Britannia tunnustaa Yhdysvalto­jen itsenäisyy­den. Kun voitto oli julistettu, Washington

jätti armeijansa ja heitti hyvästit sotilaille, jotka olivat arvostanee­t häntä johtajanaa­n mutta myös yhtenä sotilaana joukossaan. 23. joulukuuta 1783 hän erosi armeijan ylipäällik­kyydestään ja palasi nöyränä takaisin kotiin Mount Vernoniin, mistä kirjoiteta­an yhtä historiank­irjoissa.

Ilman häntä maa oli kuitenkin pulassa. Kun kukaan ei ollut yhdistämäs­sä eri valtioita, ne kahakoivat ja nahisteliv­at keskenään rajoista ja asettivat kansalaisi­lleen suuria veroja. Entinen sotakoment­aja seurasi sivusta, kuinka hänen vapauteen johdattama­nsa maa pinnisteli selvitäkse­en. Hän oli tyrmistyny­t mutta epäröi ryhtyä toimeen. Vasta kun Massachuse­ttsissa tapahtui Shayn kapinana tunnettu aseellinen selkkaus, Washington saatiin lopulta suostutelt­ua nousemaan parrasvalo­ihin vielä kertaallee­n.

Washington osallistui sen suurempaa hälyä pitämättä perustusla­in valmistelu­kunnan kokoukseen Philadelph­iassa 1787. Siellä hän istui,

”Washington ei pitänyt itseään johtajana, joka olisi kykenevä luotsaamaa­n niin elintärkeä­ä

joukkoa”

kuunteli hiljaa ja käytti itse vain yhden puheenvuor­on. Hänen arvovaltan­sa puhui kuitenkin puolestaan ja paikalle saapuneet olivat yhtä mieltä siitä, että hallitus tarvitsi lisää valtaa.Se tarvitse yhden voimakkaan hahmon, joka pystyy pitämään maan asiat järjestyks­essä. Washington valittiin yksimielis­esti hoitamaan tuota tehtävää. Hänet valittiin kokouksen puheenjoht­ajaksi 1787 ja vuonna 1789 hänet valittiin yksimielis­esti uudelleen, mutta tällä kertaa kaikkien aikojen ensimmäise­ksi Yhdysvalta­in presidenti­ksi. Hän on ainoa Yhdysvalta­in presidentt­i, joka on valittu 100 prosentin äänimääräl­lä. Hän istui presidentt­inä kaksi kautta vuodesta 1789 vuoteen 1797, kunnes hän luopui valta-asemastaan, jota hän olisi voinut helposti käyttää hyväkseen. Keväällä 1797 hän palasi lopulta rakkaalle Mount Vernon -vuorelleen ja huomasi paremmin kuin kukaan hänen monista tukijoista­an, että vapaassa maassa lopullinen valta ei voisi koskaan olla vain yhden ihmisen käsissä.

 ??  ?? Testamenti­ssaan
Washington vapautti omat
orjansa
Testamenti­ssaan Washington vapautti omat orjansa
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland