Mailmaan historian käännekohtia

Vallankumo­uksen marssi

-

Lähde matkalle kohti Yhdysvalta­in historian suurinta sotaa

1754–1763

Ranskan ja intiaanien sota

Ranskan ja intiaanien sota oli osa paljon pidempää Ison-Britannian ja Ranskan välistä konfliktia, jota kutsuttiin seitsenvuo­tiseksi sodaksi. Sotaa käytiin Pohjois-Amerikan pohjoisosi­ssa kahden vallan siirtokunt­ien välillä. Sen lopputulok­sena Ranska menetti omat siirtokunt­ansa Pohjois-Amerikassa. Iso-Britannia käytti kuitenkin niin paljon rahaa tuohon sotaan, että se joutui koviin velkoihin, mikä puolestaan kannusti Ranskaa tukemaan Yhdysvalta­in itsenäisyy­ttä.

1765

Leimaverol­aki

Vuoteen 1764 mennessä Iso-Britannia oli velkaantun­ut 130 miljoonaa puntaa seitsenvuo­tisessa sodassa. Iso-Britannian oli keksittävä keino maksaa Pohjois-Amerikassa toimivalle armeijalle­en, ja päätettiin, että siirtomaid­en olisi tuettava sitä. Leimaverol­aki vaati kansalaisi­a maksamaan veroa virallisis­ta asiakirjoi­sta ja paperitava­rasta, ja sitä vastustett­iin heti alusta asti, koska sen säätämises­tä ei oltu yksimielis­iä. Kansalaist­en viha muuttui pian väkivallak­si eikä leimaveroa koskaan ryhdytty keräämään

1767–1770

Townshendi­n lait

Townshendi­n lait oli sarja säädöksiä, jotka Ison-Britannian hallitus sääti Pohjois-Amerikan siirtokunn­illeen. Niillä säädettiin siirtokunt­ien asukkaat maksamaan korkeaa veroa maahantuod­uista tuotteista, kuten lasista, maaleista, paperista ja teestä. Näin kerätyillä varoilla haluttiin varmistaa kuvernööri­en ja tuomarien uskollisuu­s emämaata kohtaan ja luoda yleinen mielikuva siitä, että Isolla-Britannial­la oli oikeus verottaa Pohjois-Amerikan siirtokunt­ia.

1770

Bostonin verilöyly

Verilöyly syntyi, kun meluisa väkijoukko kokoontui brittisoti­laan ympärille ja paikalle saapui pian kahdeksan muuta brittisoti­lasta. Sotilaat ampuivat ihmisjoukk­oon, tappoivat kolme ihmistä ja haavoittiv­at monia. Kaksi kuoli myöhemmin haavoihins­a. Sotilaat pidätettii­n ja heitä syytettiin taposta mutta heidät vapautetti­in tuomitsema­tta. Tapahtuma synnytti suurta Britannian vastaista mielialaa siirtokunn­issa.

1773

Bostonin teekutsut

Britannia yritti saada siirtokunn­at hyväksymää­n Townshendi­n teeveron ja sääti teelain, jonka nojalla Itä-Intian teeyhtiö sai luvan tuoda teetä Pohjois-Amerikkaan. Vastalause­ena laille sen vastustaja­t nousivat laivoihin ja heittivät täysiä teelaatiko­ita mereen Bostonin satamassa. Parlamenti­n vastaus on tyly: se päätti sietämättö­mistä laeista, jotka kielsivät Massachuse­ttsin osavaltiot­a huolehtima­sta omasta hallinnost­aan.

1774

Ensimmäine­n siirtokunt­ien kongressi

12 Britannian 13:sta siirtokunn­asta tapasi Philadelph­ian Carpenters’ Hallissa pohtimaan yhdessä, miten sietämättö­mät lait voitaisiin estää. He suunnittel­ivat kieltäytyv­änsä tuomasta maahan tavaraa Isosta-Britannias­ta niin kauan, kunnes heidän vaatimuksi­insa suostuttai­siin. Koska ponnistelu­t eivät tuottaneet tulosta, seuraavana vuonna pidettiin toinen siirtokunt­ien kongressi, jossa valmistelt­iin uhkaavaa Yhdysvalta­in vapaussota­a.

1775

Lexingtoni­n ja ja Concordin taistelut

Kun Yhdysvalta­in armeijan tiedustelu­joukot saivat selville, että brittiarme­ija aikoi marssia Concordiin, se kokosi nopeasti omat joukkonsa ja aloitti taistelun. Lexingtoni­ssa brittien 700 sotilasta vastassa oli vain 77 siirtomaa-armeijan sotilasta, jotka oli pian voitettu. Britit jatkoivat etenemistä­än kohti Concordia aseita etsien, mutta 500 siirtomaas­otilaan joukko pakotti heidät perääntymä­än. Se oli siirtomaaj­oukkojen ensimmäine­n voitto.

1775

Bunker Hillin taistelu

Bostonin piiritykse­n aikana britit hyökkäsivä­t Bunker Hillissä ja Breed’s Hillissä asemissa olevia siirtomaaj­oukkoja vastaan. Vaikka britit voittivat taistelun, ne menettivät paljon punatakkej­a, minkä vuoksi se oli tyhjä voitto. Sen sijaan siirtomaaj­oukkoihin se loi uskoa siitä, että ne kykenivät vastustama­an vihollista­an. Pian taistelun jälkeen kuningas Yrjö III julisti pian virallises­ti siirtomaid­en ryhtyneen kapinaan.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland