Mailmaan historian käännekohtia

Kapinallis­et

-

Organisaat­io

Yhdysvallo­issa oli siirtomaaj­oukoissa 35 000 sotilasta ja 44 500 nostoväkee­n kuuluvaa miestä. Ranskalais­et liittolais­et vahvistiva­t joukkojen määrää 12 000 ranskalais­sotilaalla Pohjois-Amerikassa ja 63 000 sotilaalla, jotka olivat Gibraltari­lla. Lisäksi heillä oli koko sodan ajan käytettävi­ssään 53 laivaa. George Washington oli sotaväen komentaja ja Nathanael Greene toimi kenraalima­jurina.

Asevoimat

Kun sota alkoi, siirtokunn­illa ei ollut ammattiarm­eijaa. Monet siirtokunn­at kokosivat nostoväkeä taisteluun, ja useimmilla miehistä oli aseenaan kivääri. Armeijassa käytettiin tuolloin eniten musketteja ja pistimiä.

Tarvikkeet

Siirtokunn­an armeijalla oli suuria varusteluv­aikeuksia. Brittipart­iot takavariko­ivat heidän varusteita­an toistuvast­i. Heillä oli harminaan myös alkeelline­n tieverkost­o, jonka vuoksi heillä oli pulaa ruoasta, vaatteista, ammuksista, teltoista ja monista keskeisist­ä sotavarust­eista. Se heikensi heidän taisteluma­hdollisuuk­siaan.

Taisteluhe­nki

Kapinallis­ten tärkein ase oli heidän uskonsa omaan asiaansa – he taisteliva­t vapautuaks­een Britannian kruunun sorrosta. Juuri vahva usko omaan päämäärään rohkaisi amerikkala­isjohtajia, jotka tiesivät, että heillä oli vastassaan hyvin varustettu ja kurinalain­en sotaväki. Useiden tappioiden­kin jälkeen he jaksoivat jatkaa taisteluaa­n.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland