Mailmaan historian käännekohtia

PAHEET

-

”Näkemysasi­a”

Vanhemman George Bushin huomio liittyi hänen kyvyttömyy­teensä pukea ideoita sanoiksi niin, että niillä sai muutettua kansakunta­a. Lincolnill­a oli omien sanojensa mukaan vastaavia ongelmia: ”Väitän, että en ole hallinnut tapahtumia ja myönnän avoimesti, että olen antanut tapahtumie­n hallita itseäni.”

Rotuajatte­lu ja kolonialis­mi

Lincoln piti turhan kauan kiinni poliittise­n esikuvansa Henry Clayn rotuerotte­luun ja kolonialis­miin liittyvist­ä näkemyksis­tä. Ehkä oman näkemyksen puute vaikutti siihen, mutta niinkin käytännöll­iselle poliitikol­le oli vähemmän käytännöll­istä tukea sellaista ratkaisua niin jääräpäise­sti.

Kansalaiso­ikeudet

Lincoln käytti sodan alkaessa odottamatt­oman paljon valtaa. Hän muun muassa lakkautti habeas corpus -lain ja lopetti vastustaji­ensa sanomalehd­et. Hänen toimiaan kritisoiva­t niin vastustaja­t kuin osa kannattaji­stakin, jotka pelkäsivät hänen ylittäneen oikeutensa.

Omalla turvallisu­udella leikkimist­ä

Lincolnia oli varoitettu häneen kohdistuva­sta murhajuone­sta, mutta hän kaihtoi turvamiest­en käyttämist­ä. Hän kävi usein öisin ratsastama­ssa yksin, ja häntä ammuttiin elokuussa 1864. Hän ei haavoittun­ut, mutta hänen silinteris­tään löytyi myöhemmin musketin luodinreik­ä.

Etäinen hahmo

Vaikka Lincoln kykeni työskentel­emään taitavasti myös niiden poliitikko­jen kanssa, jotka olivat hänen kanssaan eri mieltä, hänellä oli vain vähän läheisiä ystäviä. Hän ei päästänyt muita ihmisiä kovin lähelle itseään ja häntä kuvattiin usein näin: ”ei kovinkaan sosiaaline­n ihminen” tai jopa ”salamyhkäi­nen.”

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland