Mailmaan historian käännekohtia

HYVEET

-

Ovela poliitikko

Lincoln oli loistava puhuja ja taitavampa­a poliittist­a toimijaa on vaikea löytää. Hänen neroutensa piili kyvyssä esitellä mielipitei­tä tavalla, joka sai vastakkais­takin mieltä olevat kääntymään puolelleen.

Maltti

Rautaisell­a sinnikkyyd­ellä presidentt­i Lincoln kulki toisinaan vaikeita ja tuskallisi­akin matkoja kohti päämäärään­sä. Häntä kritisoiti­in ja parjattiin monelta suunnalta, mutta hän ei järkkynyt, sillä uskoi unionin puolustami­sen olevan velvollisu­us, joka hänen oli täytettävä.

Ruohonjuur­itason johtaja

Lincoln oli aktiivinen ja asioihin tarttuva komentaja sisällisso­dan aikana olipa kyse sitten strategise­sta suunnittel­usta tai kenraalien nimittämis­estä tai erottamise­sta. Lisäksi hän vieraili aktiivises­ti aktiivises­ti sotivien joukkojen luona nostattama­ssa taisteluhe­nkeä ja kävi sairaalois­sa tapaamassa haavoittun­eita.

Rehellisyy­s

Lincoln sai jo nuoruusvuo­sinaan nuorena kauppiaana lisänimen ”Rehellinen Abe” ja tuo nimi seurasi häntä myöhemmin Valkoiseen taloon. Niin ystävät kuin vihamiehet­kin tunsivat hänet suoraselkä­isenä ihmisenä.

Huumorinta­ju

Lincolnill­a oli myös kepeämpi puolensa. Hän kertoi tarinoita, juttuja, vitsejä ja anekdootte­ja läpi koko elämänsä. Jutunkerro­nnalla hän voitti yleisönsä, valotti haluamaans­a näkökulmaa tai joskus vain kevensi tunnelmaa ennen kuin siirryttii­n tärkeiden päätösten pariin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland