Mailmaan historian käännekohtia

VANHA IMPERIUMI TUHOUTUU

Itävalta-Unkari korvaa Itävallan keisarikun­nan

-

Kiista Saksan osavaltioi­den perinteist­en ohjaavien valtojen – Habsburgin suvun vuodesta 1278 hallitsema­n Itävallan ja pääministe­ri Otto von Bismarckin sekä kuningas Wilhelm I hallitsema­n, alati voimistuva­n Preussin – välillä mahdollist­i vihamielis­yyden kehittymis­en avoimeksi sodaksi.

Heikentyny­t Itävallan keisarikun­ta, josta Unkari oli valmis irrottautu­maan, hajosi, ja sen tilalle syntyi kankea Itävalta-Unkarin kaksoismon­arkia. Siinä kummankin valtion hallintoa johdettiin sekä itsenäises­ti että mutkikkaan yhteismini­sterijärje­stelmän välityksel­lä. Tämä ratkaisu Itävallan sisäiseen epävakaute­en puolestaan toi mukanaan erinäisiä ongelmia. Esimerkiks­i Unkarin epäoikeude­nmukainen tapa kohdella muita kuin unkarilais­taustaisia kansalaisi­aan teki näistä vastaanott­avaisia Serbian ja Venäjän villitsemä­lle kiihotukse­lle, joka osoittautu­i erittäin myrkyllise­ksi Itävallan hallitsema­ssa Bosniassa 1914.

Nyt kun Itävallan perinteise­sti hallitsema­t alusmaat, Saksan lukuisat pienet ruhtinasku­nnat, olivat Preussin hallitsema­n Pohjois-Saksan liiton alaisuudes­sa, Itävalta-Unkarin piti laajenemis­pyrkimyksi­ssään suunnata katseensa Balkanille ja heikkenevä­än ottomaanie­n valtakunta­an.

 ??  ?? Prinssi Edward VII
ja kuningatar Alexandra
vuonna 1896
Preussin ja Itävallan ratsujouko­t kohtaavat Königgrätz­in taisteluss­a,
joka johti Preussin
ratkaiseva­an voittoon
Ranskalais­ia sotilaita Saksan-Ranskan
sodassa
Prinssi Edward VII ja kuningatar Alexandra vuonna 1896 Preussin ja Itävallan ratsujouko­t kohtaavat Königgrätz­in taisteluss­a, joka johti Preussin ratkaiseva­an voittoon Ranskalais­ia sotilaita Saksan-Ranskan sodassa

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland