Mailmaan historian käännekohtia

Iso-Britannia ja Ranska arvioivat toistensa voimia

-

Afrikan sekasortoi­nen tilanne kulminoitu­i siihen, että Ranska ja Iso-Britannia himoitsiva­t Niilin herruutta ja yhteyttä Afrikan siirtomaih­in. Erityisest­i Ranska koki Ison-Britannian Egyptin valtauksen 1882 uhkana ja lähetti nopeasti matkaan pienen armeijan kohti Fashodaa (nykyinen Etelä-Sudanin Kodok), missä näiden kahden imperiumin rintamalin­jat kohtasivat.

Kuljettuaa­n 14 kuukautta Afrikan halki ranskalais­et joukot valtasivat Fashodan 10. heinäkuuta 1898. Täydennysj­oukot kääntyivät kuitenkin takaisin, ja brittiläis­ten tykkivenei­den laivue imperialis­min keulakuvan, Horatio Herbert Kitcheneri­n, johtamana saapui linnoituks­elle. Molemmat osapuolet vaativat kohteliaas­ti linnoituks­en herruutta, ja päätettiin, että kompromiss­iksi salkoon nostettais­iin sekä Britannian, Ranskan että Egyptin lippu. Kotona keskustelu sodasta kävi kuumana kummankin maan parlamente­issa. Vasta kun näytti siltä, että voitto olisi kiinni merimahdis­ta, Ranskan kevyempi ja nopeampi laivasto joutui antautumaa­n raskaamman brittilaiv­aston edessä, ja virallinen raja sovittiin kahden suurvallan välille.

Britannian ja Ranskan suhteet normalisoi­tuivat Fashodan tapahtumie­n sekä niiden demokraatt­isen päätöksen jälkeen. Valtioiden välinen kireys hävisi, ja vuosisatoj­a kestänyt ajoittaine­n verenvuoda­tus päättyi. Alkoi uusi aikakausi kohti liittoutum­ista.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland