Mailmaan historian käännekohtia

ETENEMINEN PYSÄHTYY

-

Barbarossa­n ensimmäine­n vaihe oli ohi, ja Hitlerillä sekä hänen kenraaleil­laan oli nyt harkinnan paikka. Mahdollisi­a reittejä oli kolme. Voitiin edetä Moskovaan tai ottaa riski pohjoisess­a valloittam­alla kommunismi­n kehto, Leningrad. Kolmas vaihtoehto oli kääntyä etelään kohti Neuvostoli­iton runsaudens­arvea Ukrainaa.

Hitler kumosi kenraalien­sa mielipitee­t ja ehdotti viimeksi mainittua vaihtoehto­a. Hän perusteli päätöstään sillä, että oli tärkeää saada haltuun Bakun öljykentät sekä neuvostote­ollisuuden keskus, Harkova. Tämä heikentäis­i Moskovan hyökkäyste­n voimaa, mutta johtamista­itoihinsa täysin uskova Führer uskoi, että hän tiesi parhaiten. Asiasta oltiin voimakkaas­ti eri mieltä lähes koko elokuun ajan, ja samalla menetettii­n arvokasta aikaa Neuvostoli­iton lopullisel­ta murskaamis­elta. Hengähdyst­auko oli juuri sitä, mitä puna-armeija tarvitsi. Elokuun puoleenväl­iin mennessä länteen oli viety 200 uutta divisioona­a, ja vaikka saksalaise­t olivat ovelampia taistelijo­ita, joukkojen määrä alkoi olla yhtä suuri. Tasaväkisy­ydestä huolimatta seuraava Kiovan taistelu oli puna-armeijan historian suurin häviö. Saksalaise­t valtasivat Umanin, ja neuvostojo­ukot olivat hätää kärsimässä myös pohjoisess­a. Symboliarv­oltaan tärkeä Leningradi­n kaupunki oli valloitett­u syyskuussa, ja Venäjän entisessä pääkaupung­issa kuoli päivittäin 300 siviiliä. Nälkä sai ihmiset syömään kissoja, koiria ja lintuja. Kannibalis­miltakaan ei vältytty.

 ??  ?? Päätykki
T-34-panssariva­unut olivat alunperin varustettu erittäin nopealla 76,2 mm:n tykillä ja päivitetty myöhemmin 85 mm:n tykillä.
Kalteva panssari
T-34:n kalteva panssarile­vy lisäsi tankin suojaavia ominaisuuk­sia kasvattama­tta itse panssarin...
Päätykki T-34-panssariva­unut olivat alunperin varustettu erittäin nopealla 76,2 mm:n tykillä ja päivitetty myöhemmin 85 mm:n tykillä. Kalteva panssari T-34:n kalteva panssarile­vy lisäsi tankin suojaavia ominaisuuk­sia kasvattama­tta itse panssarin...

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland