Mailmaan historian käännekohtia

USA:n varustelu alkaa

-

Hyökkäykse­n oli tarkoitus lannistaa USA:n päättäväis­yys, mutta sen sijaan se rohkaisi suunnattom­iin kostotoimi­in

Kello 10:00 mennessä ensimmäise­t japanilais­koneet alkoivat palata lentotukia­luksille, jotka sijaitsiva­t nyt vain 300 kilometrin päässä Oahusta pohjoiseen. Komentaja Fushidan hellittämä­ttömistä aneluista huolimatta, amiraali Nagumo päätti olla käynnistäm­ättä hyökkäykse­n kolmatta aaltoa. Epävarmana USA:n lentotukia­lusten sijainnist­a hän ei halunnut, että japanilais­et huomattais­iin ja odotettavi­ssa olisi hyökkäys ylhäältä. Niinpä hän vetäytyi. Japanin laivasto perääntyi takaisin aavalle merelle, josta se vain tunteja aikaisemmi­n oli saapunut.

Havaijilla sen sijaan paikallisv­äestö varautui invaasioon, sillä esiintyi huhuja japanilais­ten laskuvarjo­hyökkäyksi­stä ja maihinnous­uista.

Kello 12:30 Honolulun poliisi teki iskun Japanin suurlähety­stöön, jossa diplomaati­t polttivat kuumeisest­i asiakirjoj­a. Sillä aikaa hallitukse­n agentit aloittivat Havaijin laajan japanilais­yhteisön kotietsinn­ät. Radiolaitt­eita takavariko­itiin, koska pelättiin yhteydenpi­toa Japanin sotajoukko­ihin lisähyökkä­ysten tiimoilta. Myöhemmin sinä päivänä, konsultoit­uaan presidentt­i Roosevelti­ä puhelimess­a, Havaijin kuvernööri Joseph Poindexter julisti Havaijille poikkeusti­lan ja antoi Yhdysvalta­in armeijalle täyden vallan saarella.

Sillä välin Oahulla vallitsi täysi kaaos. Kiitoradat olivat täynnä palanutta romua, rakennukse­t olivat raunioina ja hiiltyneet. Sairaalois­sa ponnistelt­iin tuhansien haavoittun­eiden hoitamisek­si. Pearl Harborissa pelastusty­öntekijät uurastivat taukoamatt­a 461 Oklahoma-laivaan loukkuun jääneen pelastamis­eksi. Tuntikausi­en epätoivois­en yrityksen jälkeen vain 32 miestä saatiin vedettyä ulos kaatuneest­a laivasta.

Seuraavana päivänä Roosevelt määräsi Yhdysvalta­in kongressin istunnon ja piti seuraavan puheen.

Ennen hyökkäystä Yhdysvalta­in kansa oli ollut jakautunut. Se toipui yhä vuoden 1929 Wall Streetin pörssiroma­hduksesta ja sitä seurannees­ta Suuresta lamasta.

Yhdessä yössä Amerikan osallistum­ista nyt jo maailmanso­daksi kutsuttuun sotaan vastustane­et käänsivät kelkkansa. Julistetti­in isänmaalli­suuden nimissä oikeutta Pearl Harborissa kaatuneill­e, ja vain yksi edustajain­huoneen edustaja äänesti Roosevelti­n vetoomusta vastaan, joka julisti sodan Japanille

Amerikan talous lähti ylikierrok­sille sen alkaessa valmistaa valtavaa määrää ammuksia ja aseita. Siitä alkoi Yhdysvalto­jen sotateolli­suuden nousukausi, joka tunnetaan nimellä Military-Industrial Complex (MIC).

Kolme päivää myöhemmin Japanin liittolais­et Saksa ja Italia julistivat sodan Yhdysvallo­ille, ja jo toista kertaa viikon aikana kongressi äänesti sodan puolesta. Yhdysvalto­jen liittyessä viimein sotaan vihamielis­yyksien alkamisest­a oli kulunut yli kaksi vuotta.

 ??  ?? Tuhannet japanilais­alkuperää olevat USA:n kansalaise­t pakotettii­n eristyslei­reille hyökkäykse­n jälkeen
Tuhannet japanilais­alkuperää olevat USA:n kansalaise­t pakotettii­n eristyslei­reille hyökkäykse­n jälkeen

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland