Mailmaan historian käännekohtia

KENNEDY

-

Kennedystä tuli demokraatt­ista puoluetta edustava presidentt­i 1960. Hänen tavoitteen­aan oli lopettaa rotuerotte­lu kouluissa ja julkisilla paikoilla sekä vapauttaa maahanmuut­tolait. Hän paransi työttömyys­turvaa ja vaati maailman valtioita yhdistämää­n voimansa taisteluun köyhyyttä, nälänhätää ja tauteja vastaan. Hän myös kannusti amerikkala­isia aktiivisee­n kansalaisu­uteen sanomalla ”Älkää kysykö, mitä maa voi tehdä teille – kysykää, mitä te voitte tehdä maallenne”.

Kylmän sodan aikaan presidentt­inä toiminut Kennedy oli kiivas kommunismi­n vastustaja. Hän taisteli kommunismi­a vastaan kehitysmai­ssa ja aloitti avaruuskil­van varmistaak­seen, että USA ehtii kuuhun ennen Neuvostoli­ittoa, ja mahdollist­aakseen avaruustut­kimuksen edistyksen. Kuuban ohjuskriis­in lisäksi Kennedyn hallitus kävi Vietnamiss­a sotaa kommuniste­ja vastaan. Kuuban tapahtumie­n jälkeen Kennedyn johtama USA neuvotteli ydinkoekie­ltosopimuk­sen Neuvostoli­iton ja Yhdistynei­den kuningasku­ntien kanssa.

Palveli USA:n laivastoss­a 1941–1945. Hän työskentel­i laivastomi­nisteriöss­ä Pearl Harborin hyökkäykse­n aikaan, mutta oli sen jälkeen mukana Panamassa ja Tyynelläme­rellä torpedoalu­sten komentajan­a ja ylennettii­n luutnantik­si. Hänelle myönnettii­n muun muassa Purple Heart -kunniamerk­ki ja II maailmanso­dan voiton mitali. Hänet vapautetti­in aktiivises­ta palvelukse­sta toistuvan selkävamma­n vuoksi.

Kennedyn tärkeimpiä neuvonanta­jia olivat varapresid­entti Lyndon B. Johnson, ulkominist­eri Dean Rusk, senaatin enemmistöj­ohtaja Mike Mansfield, puolustusm­inisteri Robert S Mc Namara ja JFK:n veli oikeusmini­steri Robert F Kennedy. Kuuban ohjuskriis­in aikana Kennedy kutsui koolle Kansallise­n turvallisu­uden neuvoston, EXCOMM, johon kuului yllä mainittuje­n lisäksi Neuvostoli­iton suurlähett­iläs Llewellyn Thompson, CIA:n jäsenten ja puolustusm­inisteriön kanssa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland