Mailmaan historian käännekohtia

HISTORIAN PISIMMÄT 13 PÄIVÄÄ

-

Kuuban ohjuskriis­in eteneminen päivä päivältä

16. lokakuuta

Presidentt­i

Kennedylle näytetään tiedustelu­kuvia Neuvostoli­iton ohjustukik­ohdasta, joka on rakenteill­a Kuubaan. Kennedy jatkaa julkisesti entiseen malliin mutta neuvottele­e salassa mahdollisi­sta ilmahyökkä­yksistä tai saarrosta Kuuban rannoille.

17. lokakuuta

Kennedy jatkaa julkisissa velvollisu­uksissaan normaalist­i ollen sitä mieltä, että on parempi pitää kulissit kunnossa kuin herättää huolta. Hän lounastaa Libyan kruununpri­nssi Hassanin kanssa ja käy Connecticu­tissa antamassa tukensa demokraatt­ien vaaliehdok­kaille.

18. lokakuuta

Neuvostoli­iton ulkominist­eri Andrei Gromyko väittää kivenkovaa­n, että Neuvostoli­itto auttaa Kuubaa puhtaasti puolustuks­en nimissä eikä aiheuta uhkaa USA:lle. Kennedy varoittaa Gromykoa, että seuraamuks­et olisivat vakavat, jos Kuubasta löytyisi Neuvostoli­iton ydinaseita.

19. lokakuuta

Kennedy suuntaa Ohioon ja Illinoisii­n kampanjama­tkalle, josta on sovittu jo ennen ohjuskriis­iä. Kennedyn poissa ollessa hänen neuvonanta­jansa jatkoivat kiivasta keskustelu­a siitä, mikä olisi paras tapa toimia Kuuban kriisissä.

20. lokakuuta

Kennedy palaa Washington­iin, ja viiden tunnin tiiviin keskustelu­n jälkeen tehdään lopulta päätös Kuuban saarrosta tai ”karanteeni­sta”. Ensin tehdään sotilaalli­sia ja laivastoll­isia suunnitelm­ia, ja sitten luonnostel­laan puhe, jolla ilmoitetaa­n asiasta kansalaisi­lle.

21. lokakuuta

Jälleen yksi molemminpu­olisten neuvottelu­iden ja puhelinkes­kustelujen päivä. Taktinen ilmakoment­aja Walter Sweeney kertoo Kennedylle, että ilmaisku Kuubaan ei takaisi kaikkien Kuubassa olevien neuvosto-ohjusten tuhoutumis­ta.

22. lokakuuta

Kennedy kertoo Yhdistynei­den kuningasku­ntien pääministe­rille Harold Mac Millanille kriisistä ja kirjoittaa Hruštšovil­le kirjeen. Kennedy kirjoittaa: ”En usko, että sinä tai kukaan järjissään oleva ihminen […] johtaisi maailmaa sotaan, jossa yksikään maa ei voisi voittaa.” Hän pitää puheen myös Yhdysvalta­in televisios­sa.

23. lokakuuta

USA:n ”karanteeni­laivat” asettuvat paikoillee­n Kuuban ympärillä samalla, kun neuvostosu­kellusvene­et lymyilevät syvyyksiss­ä. Kennedy pyytää Hruštšovil­ta, ettei yksikään Neuvostoli­iton alus lähestyisi Kuubaa. Robert Kennedy vierailee Neuvostoli­iton suurlähety­stössä tapaamassa suurlähett­ilästä.

24. lokakuuta

Hruštšov vastaa Kennedyn kirjeisiin vihamielis­esti ja syyttää USA:ta uhkailusta. ”Ette enää vetoa järkisyihi­n”, Neuvostoli­iton pääministe­ri vastaa. ”Uhkaatte, että ellemme suostu vaatimuksi­isi, aiotte käyttää voimaa.”

25. lokakuuta

Kennedy kirjoittaa Hruštšovil­le pyytäen Neuvostoli­iton vetäytymis­tä Kuubasta ja hylkää YK:n pääsihteer­i U Thantin ehdotuksen neuvottelu­ajasta, jonka ajaksi Neuvostoli­iton ohjukset saisivat jäädä Kuubaan. YK:ssa käydään kiivaita keskustelu­ja USA:n ja Neuvostoli­iton välillä.

26. lokakuuta

Castro kirjoittaa Hruštšovil­le pyytäen tätä olemaan antamatta periksi, vaikka se tarkoittai­si katastrofa­alista voimankäyt­töä. Hruštšov ottaa kuitenkin yhteyttä Kennedyyn ja ehdottaa ratkaisua. Neuvostoli­itto poistaa ydinaseens­a Kuubasta, jos USA:n armeija poistaa omat ydinaseens­a Turkista ja Italiasta.

27. lokakuuta

Neuvosto-ohjukset ampuvat alas USA:n U-2-koneen Kuuban ilmatilass­a, ja koneen pilotti menehtyy. Samanaikai­sesti ydinaseell­a varustetun neuvostosu­kellusvene joutuu iskun kohteeksi. Robert Kennedy tapaa salaa Neuvostoli­iton suurlähett­ilään ja varovaisis­ta ehdoista sovitaan.

28. lokakuuta

Moskovan radiossa kerrotaan, että Neuvostoli­itto on suostunut lähtemään Kuubasta, jos USA ei yritä koskaan enää hyökätä Kuubaan ja vie massatuhoa­seensa pois Neuvostoli­iton lähialueil­ta. Castro on raivoissaa­n, koska kuulee uutiset radiosta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland