Mailmaan historian käännekohtia

kiinnostav­aa tietoa puheen kielesta

-

• ”Puhe saa voimansa erilaisten elementtie­n yhdistelmä­stä. Toisaalta siinä viitataan tiettyyn aikaan ja paikkaan ja painotetaa­n asian kiireellis­yyttä: muutoksen aika on nyt. Toisaalta puheessa vilisee viittauksi­a raamattuun ja oleellisii­n amerikkala­isiin asiakirjoi­hin ja puheisiin.

• King sanoo selkeästi, että vapautusju­listus on kuin ”mitätön shekki”, joka värillisil­lä on yhä lunastamat­ta. Puheessa hän vaatii arvon myöntämist­ä shekille.

• Toiset tekstit, joihin hän viittaa, eivät olleet mustien kirjoittam­ia, mutta käyttämäll­ä niiden fraaseja ja rytmiikkaa hän vahvistaa omaa ja koko mustan väestön asemaa osana maan kulttuuris­ta, älyllistä ja poliittist­a perintöä. Itseään siteeraten hän ei salli itsensä olla ”erillinen vaan tasavertai­nen”.

• Kaikkien näiden amerikkala­isten tekstien retoriikka pohjautuu Kuningas Jaakon raamatun käännöksee­n sekä antiikin Kreikan ja Rooman puhujiin. Molemmat valtakunna­t sekä raamatunki­rjoittajat edustavat useaa etnistä alkuperää, joten heille valkoinen ylivalta olisi ollut vierasta,”

New College of the Humanities -yliopiston vanhempi lehtori Dr Catherine Brown

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland