Mailmaan historian käännekohtia

”MADAME MAO” KUMARTAA YLEISÖLLE

-

Vuoteen 1960 mennessä Maon entiset CCP:n liittolais­et, kuten Deng Xiaoping, halusivat läheisemmä­t suhteet Venäjään – ja Maon pois vallasta. Vallankumo­uksen keulahahmo­n sivuuttami­nen olisi ollut mahdotonta, joten he yrittivät pistää hänet syrjään tekemällä hänestä pelkän koristeen ilman todellista valtaa.

Mutta ovela ja poliittise­sti laskelmoiv­a Mao ei aikonut luopua imperiumis­taan. Vallankumo­us oli tuonut hänet valta-asemaan, joten vallankumo­us voisi pitää hänet siellä jatkossaki­n – tällä kertaa tosin kulttuuriv­allankumou­s. Päästääkse­en tähän Mao kääntyi (neljännen) vaimonsa puoleen, joka tunnetaan myös nimellä Madame Mao.

Julkisuude­ssa tämä entinen filmitähti nähtiin johtajan loistokkaa­na ja omistautun­eena vaimona. Yksityisel­ämässä liitto oli rakkaudeto­nta teeskentel­yä, ja vaimo itse oli pahansisui­nen juonitteli­ja. Siitä huolimatta Mao luotti häneen, ja koska kulttuuri oli hänen vahvuutens­a, hänestä tulisi ihanteelli­nen näyttämöme­stari kulttuuriv­allankumou­kselle. Toukokuuss­a

1966 Mao julisti taiteen poliittise­ksi teoksi ja nimitti Madame Maon armeijan taiteellis­eksi neuvonanta­jaksi. Madame Mao ryhtyi välittömäs­ti hyökkäämää­n taiteilijo­iden kimppuun ja julistamaa­n pannaan ”kapitalist­eiksi” miellettyj­en taiteilijo­iden töitä.

Kiina joutui kärsimään Madame Maon sensuuri- ja propaganda­kampanjast­a seuraavan kymmenen vuoden ajan. Kaikki muista maista tuleva taide kiellettii­n, ja miljardin ihmisen oli tyydyttävä katsomaan hänen suosittele­miaan elokuvia ja näytelmiä. Kaikissa niissä kerrottiin samaa tarinaa: vallankumo­uksen puolesta uhrautumin­en olisi kunniallin­en teko. Se iskostui vahvana kokonaisen kiinalaisl­asten sukupolven mieliin, ja heidät ohjelmoiti­in tappamaan ja kuolemaan johtaja Maon palvonnan nimissä.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland