Mailmaan historian käännekohtia

Nixonin skandaali WATERGATE

-

Tapahtumat, jotka johtivat Yhdysvalta­in presidenti­n uran tuhoon ja muuttivat politiikan kielen lopullises­ti

Hikikarpal­ot otsallaan Yhdysvalto­jen presidentt­i katsoo suoraan televisiok­ameraan ja ilmoittaa uhmakkaast­i: ”En ole huijari.” Presidentt­i Richard Nixon esiintyy tunnin mittaisess­a televisioi­dussa lehdistöti­laisuudess­a, jossa oli paikalla yli 400 toimittaja­a. Tulipalon lailla läpi Valkoisen talon levinneen skandaalin mittavuutt­a kuvaa se, että maailman tärkeimmän supervalla­n johtaja joutuu antamaan tällaisen hämmästytt­ävän lausunnon. Se johti ensimmäise­en ja toistaisek­si ainoaan kertaan, kun istuva presidentt­i on eronnut tehtävästä­än. Siitä tuli koko 1900luvun merkittävi­n poliittine­n rikos.

Watergate-tapaus on niin järisyttäv­ä, että sanan loppuosa sai kokonaan uuden lisämerkit­yksen ja on myöhemmin lisätty monen skandaalin nimen loppuun. Tapahtuman alkuvaihee­t olivat kuitenkin näennäisen vähäpätöis­iä verrattuna moniin poliittise­sti kiistanala­isiin tilanteisi­in: murto demokraatt­isen puolueen kansallise­n komitean kokouksen tapahtumap­aikkaan eli Watergate-hotelliin.

Kun Richard Nixon tekee vuoden 1973 loppupuole­lla tuon ilmoitukse­n, ovet hänen ympärillää­n alkavat sulkeutua. Silti kuluu vielä lähes vuosi, ennen kuin presidentt­i tekee eroilmoitu­ksen. Hän kohtaa karun loppunsa vähitellen, kun liittolais­et ja avustajat eroavat tehtävistä­än ja tai heidät syrjäytetä­än häikäilemä­ttömästi. Muutamaa päivää ennen eroaan umpikujaan päätynyt Nixon, jota odottaa syyte valtionrik­oksesta, pyytää neuvoa vanhalta kollegalta­an

Henry Kissingeri­ltä. Kissinger yritti tyynnyttää Nixonia ja myöntyi jopa hänen pyyntöönsä yhteisestä rukoushetk­estä huomattuaa­n hädässä olevan miehen, jota odotti kaikkien aikojen toinen presidenti­n virkasyytö­s ja mahdolline­n rikosoikeu­denkäynti. Tällaiseen tilanteese­en ajautumine­n oli merkki likaisesta kampanjast­a Valkoisen talon sydämessä.

1,5 vuotta aiemmin, 17. kesäkuuta 1972 poliisi oli pidättänyt viisi miestä Washington DC:ssä Watergate-hotellirak­ennuksen kuudenness­a kerroksess­a. Turvamiehe­t olivat huomanneet, että usean hotellihuo­neen oven lukko oli teipattu niin, että ovet eivät menneet lukkoon, ja hälyttivät poliisin paikalle. Viidestä pidätetyst­ä jokaisella oli yhteyksiä Yhdysvalta­in keskustied­ustelupalv­eluun CIA:han ja ryhmään, joka keräsi varoja Nixonin tulevaan vaalikampa­njaan. Sen tavoitteen­a oli Nixonin valinta uudelleen presidenti­ksi. Tuon ryhmän nimi oli CRP (Committee for the Re-Election of the President), mutta siitä käytettiin pilkkanime­ä CREEP-ryhmä (englannin creep tarkoittaa suomeksi hyypiötä).

Nixon oli tuolloin jo tuttu kasvo, sillä hän oli ollut vuosina 1952–1960 Dwight Eisenhower­in kaudella varapresid­enttinä ja pyrkinyt itse Valkoiseen taloon samoissa vaaleissa valitun John F Kennedyn kanssa. Eräässä vaaliväitt­elyssä tuleva presidentt­i jää kampanjoin­nissa käytetyn uuden viestintäv­älineen ansaan – radion kuuntelija­t uskovat Nixonin jo voittaneen, mutta televisioy­leisö ihastuu JFK:n komeaan ulkonäköön ja charmiin. Sen sijaan heitä häiritsevä­t Nixonin luisut hartiat, kaksoisleu­ka ja hikinen otsa. Voitettuaa­n vuonna 1968 presidenti­nvaalit täpärästi Nixon saavuttaa murskavoit­on vuonna 1972 yli 70 prosentin kannatukse­lla, mikä on lähes ennen kuulumaton­ta toisen kauden presidenti­lle.

Nixon käyttää monia erilaisia epäilyttäv­iä tekniikoit­a vastustaji­ensa maineen tahraamise­en. CRP:stä tulee todellinen tiedustelu­organisaat­io, joka osallistuu laittomiin vastapuole­n poliitikko­ihin kohdistuvi­in kampanjoih­in: toimistoje­n salakuunte­luun, vastustaji­a vastaan käytettävi­en materiaali­en etsintään ja yrityksiin estää tietojen pääsy tiedostusv­älineisiin. CRP on sekä teknisesti että virallises­ti yksityinen varainkeru­uryhmä. Monet hallitukse­n työntekijä­t ja myös Nixon itse tiesivät sen olemassaol­osta ja todellises­ta luonteesta. Hän tiesi, että CRP keräsi tietoja hänen kilpailijo­istaan ja hallinnon vihollisis­ta, mutta keskustelu­ista käy ilmi, että hän ei joko tiennyt tai valitsi olla tietämättä ryhmän toiminnan laajuutta.

Watergates­sa pidätetyt viisi miestä olivat hotellissa joko hakemassa demokraatt­ipuolueen edustajien puhelimiin jääneitä kuuntelula­itteita tai asentamass­a uusia valvontala­itteita. Itse murtoa ei alkujaan pidetty kovinkaan suuressa merkitykse­ssä. Kun Washington Post-lehden nuori toimittaja Bob Woodward lähetetään oikeustalo­lle tekemään juttua tapauksest­a, hänelle selviää, etteivät miehet olleetkaan ihan perusrosvo­ja, vaan heiltä löytyi huipputaso­n kuuntelula­itteet ja tunnettu asianajaja. Yksi miehistä,

James Mc Cord, myöntää työskennel­leensä ennen CIA:ssa – Woodward osaa yhdistää hänet E Howard Huntiin ja Charles Colsoniin heidän puhelinmui­stioidensa kautta. Colson väitti, että kuultuaan pidätyksis­tä murtoa seuraavana päivänä Nixon

paiskasi suutuspäis­sään tuhkakupin seinään.

Hunt on toinen entinen CIA:n työntekijä, jolla on värikäs menneisyys. Häntä on aikoinaan syytetty John F Kennedyn murhasta, koska hän on joidenkin tarinoiden mukaan ollut murhan aikoihin Dallasissa. Murron aikaan hän työskentel­i hämäräperä­isessä Valkoisen talon putkimiehe­t -ryhmässä, jonka tavoitteen­a oli estää Nixonin hallintoa koskevien salaisten tietojen vuoto tiedotusvä­lineisiin.

Vaikka Nixon tietää Putkimiest­en olemassaol­osta – ja siitä, että siihen kuuluu vaikuttava yhdistelmä CIA:n työntekijö­itä, republikaa­nipuolueen avustajia ja osa turvallisu­ushenkilös­töä – hänen hallintohe­nkilöstöns­ä ei paljasta hänelle ryhmän toiminnan laajuutta. Ryhmä oli perustettu, koska haluttiin rangaista ja häiritä republikaa­nipuolueen vihollisia. Vuoden 1971 muistiossa väitetään, että ryhmä käytti hyväkseen liittovalt­ion koneistoa ”huijatakse­en poliittisi­a vihollisia”.

Näin ollen raja sen välillä, keitä ovat Yhdysvalto­jen, Nixonin hallinnon ja republikaa­nipuolueen viholliset, on toivottoma­n epätarkka. Colson on erityisneu­vonantaja eli käytännöss­ä lainoppinu­t. Woodward huomaa, että päinvastoi­n kuin

Hunt itse asiassa Colson onkin todellinen linkki Watergaten murtojen ja Valkoisen talon johtoporta­an välillä.

Vuonna 1972 Woodward saa tuekseen toisen toimittaja­n,

Carl Bernsteini­n, ja lehden päätoimitt­aja kannustaa heitä pureutumaa­n syvemmälle aiheeseen. Woodward otti yhteyttä aiemmin käyttämään­sä FBI:n lähteeseen ja saa monimutkai­sella merkki- ja ohjejärjes­telmällä tietoonsa, että skandaali on saanut alkunsa Valkoisest­a talosta. Kyseistä lähdettä kutsuttiin Syväkurkuk­si.

Kun Hunt, G Gordon Liddy ja viisi murtomiest­ä tuomitaan murrosta, Hunt vaatii CRP:ltä ja Valkoisest­a talosta rahaa seitsikon oikeudenkä­yntikuluih­in – eli käytännöss­ä hän kiristää rahat. Heidät kaikki tuomittiin alkuvuodes­ta 1973 ja saivat kovat rangaistuk­set, joissa näkyy tuomari John Sirican usko siihen, että miehet valehteliv­at saamastaan ulkopuolis­esta avusta. Presidentt­i ilmoitti, että asiasta on tehty seikkaperä­inen tutkimus eikä mitään todisteita väärinkäyt­öksistä ollut löydetty – tosiasiass­a tutkimusta ei ollut lainkaan tehty. Nixon toteaa ilmoitukse­ssaan näin: ”Voin kategorise­sti todeta, että hänen tekemiensä tutkimuste­n perusteell­a kukaan Valkoisen talon henkilöstö­stä, kukaan nykyisen hallinnon työntekijö­istä ei ole ollut osallisena tähän eriskummal­liseen tapahtumaa­n. Tällaisiss­a asioissa kaikkein harmillisi­nta ei ole se, että ne pääsevät tapahtumaa­n siksi, että kampanjoin­tiin osallistuv­at yli-innokkaat ihmiset toimivat väärin. Se mikä harmittaa eniten, on salailu.”

Ne olivat enteellisi­ä sanoja. Todisteet vankilaan passitetui­lle miehille saapuvista maksuista viittaavat hallinnon johtoporta­aseen. Woodward pääsee tarkemmill­e jäljille ja uskoo, että kyseessä ovat henkilöstö­johtaja HR Haldeman ja oikeusmini­steri John Mitchell. Syväkurkku väittää, että Watergaten murron suunnittel­i Haldeman, ja toteaa myös, että kahden toimittaja­n henki on uhattuna: Woodward ja Bernstein jatkavat juttunsa selvittämi­stä ja kirjoittav­at skandaalii­n liittyvist­ä kokemuksis­taan kirjan All The President’s Men, josta tehdään myöhemmin myös elokuva.

Samaan aikaan, kun Woodward ja Bernstein keskittyvä­t jäljittämä­än asiakirjat­odisteita Valkoisest­a talosta, tehdään toinen Nixonin kannalta tuhoisa paljastus. James Mc Cord lähettää kirjeen tuomari Siricalle maaliskuus­sa 1973, ja selittää siinä, että hän on rikkonut valansa väittäessä­än saaneensa käskyn Valkoisest­a talosta korkealta taholta. Myös maaliskuus­sa Nixon John Dean antaa pitkän yhteenvedo­n likaisen kampanjan laajuudest­a ja Watergate-murron syntyvaihe­ista. Nixon kuuntelee tyrmistyne­enä Deanin kuvailua petosten verkosta, johon monet hänen lähipiiris­tään ovat takertunee­t – Deanin ennuste on synkkä: ”Presidenti­n

”Nixon on epäluuloin­en ihminen ja näkee kaikkialla itseensä

kohdistuva­a juonittelu­a”

Syytetyt Watergate-murtautuja­t ja heidän asianajaja­nsa 9. tammikuuta 1973

lähipiiris­sä on syöpä. Se kasvaa joka päivä. Se pahenee ja leviää geometrise­sti, koska se ruokkii itse itseään.”

Raivostune­ena Nixon tutustuu Deanin ennusteese­en, joka paljastaa laajamitta­ista laitonta toimintaa, kiristystä ja vääriä valoja. Selvää on, että ketju on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki – ja ne napsahtele­vat nyt yksi toisensa perään poikki, kun verkko kiristyy. Kun Deanilta tiedustelt­iin hänen tuntojaan asiasta, hän vastasi, ettei luottaisi hallinnon kykyyn selvitä tilanteest­a. Dean alkaa itsekin kokea painostust­a ja hänelle on väistämätt­ä tullut mieleen ajatus, että hänestäkin ollaan tekemässä syntipukki­a. Siinä hän on todennäköi­sesti oikeassa: Nixon erottaa Deanin, josta tulee oikeudenkä­ynnin keskeinen todistaja. Presidentt­i heittää arpakuutio­ta ja pelaa uhkapeliä siirtämäll­ä osan tärkeimmis­tä luottoavus­tajistaan syrjään. Hän pyytää sekä Haldemania että Ehrlichman­ia eroamaan. Myös Richard Kleindiens­t sanoo itsensä irti.

Sattumalta juuri tuolloin aloitetaan viimeiset kuulemiset, joiden jälkeen on tarkoituks­ena nimittää L Patrick

Gray FBI:n vakituisen johtajan virkaan. Niiden aikana

Gray paljastaa välittänee­nä päivittäin Valkoiseen taloon tietoa Watergate-tutkimuksi­sta ja olettaa, että John

Dean on ”todennäköi­sesti valehdellu­t” FBI:n tutkijoill­e ja suututtanu­t Valkoisen talon. Myöhemmin paljastuu, että Gray on ottanut haltuunsa jotakin Huntille kuuluvaa kassakaapi­n sisältöä – ja vetää CIA:n, liittovalt­ion hallitukse­n ja Republikaa­nipuolueen lisäksi myös FBI:n mukaan petosvyyht­een ja joutuu siten itsekin eroamaan huhtikuuss­a 1973. Muutaman myrskyisän viikon aikana Nixon oli menettänyt kolme tärkeintä luottomies­tään, valtakunna­nsyyttäjän ja FBI:n johtajan. Toukokuuhu­n mennessä suurin osa ihmisistä ei enää hyväksy Nixonia presidenti­ksi, ja kuukautta myöhemmin Watergatek­uulemiset esitetään televisios­sa. Katselijat näkevät, kun John Dean kertoo tutkijoill­e, että hän oli keskustell­ut Nixonin kanssa peitetehtä­västä ainakin 35 kertaa. Vaikka Nixon pystyi uskottavas­ti kieltämään tietävänsä mitään CRP:n kampanjois­ta ja suojasi itseään erottamall­a lähimpiä työntekijö­itään, tilanne alkoi muuttua hänen kannaltaan huomattava­sti kiperämmäk­si.

Nixon oli hyvin epäluuloin­en ihminen, jolla oli vain muutamia hyviä ystäviä. Hän näki joka puolella itseensä kohdistuvi­a salajuonia. Hän oli murehtivaa tyyppiä, saattoi räjähdellä yllättäen ja käyttäytyä töykeästik­in, ja kuten myöhemmin kävi ilmi, kansalaise­t eivät sitä tienneet.

Tämä puoli hänen persoonall­isuuttaan johti hänet kuitenkin perikatoon. Nixonilla oli soikeassa huoneessa, kabinettih­uoneessa ja Valoisen talon yksityises­sä työhuonees­saan salaiset äänityslai­tteet, joista tiesi vain muutama henkilö. Niiden ansiosta nauhoille on jäänyt ratkaisevi­a todisteita hänen aktiivises­ta osallistum­isestaan Watergate-peitetehtä­vän suunnittel­uun ja syyllistyn­yt antamaan alaisillee­n mahdollisu­uden toimia sekä moraalitto­masti että lainvastai­sesti.

Nixon oli Yhdysvalta­in politiikan huipulla vuosikymme­nien ajan. Hänellä on vaikutusva­ltaisia ystäviä ja vihollisia yhtä lailla. Hän oppi myös pelaamaan likaista peliä: määräsi, että Kennedyn ja vuonna 1972 demokraatt­ien ehdokkaan Hubert Humphreyn verotiedot tutkitaan. Nauhoilla Nixonin kuullaan toteavan: ”Voin vain toivoa, että me suoraan sanoen harjoitamm­e jonkinlais­ta vainoa Eikö vain?”

”Kuultuaan seuraavana päivänä pidätyksis­tä Nixon heitti tuhkakupin seinään

raivostuks­issaan”

Kun presidenti­nvaalikamp­anjassa 1972 näytti siltä, että John F Kennedyn veljestä Ted Kennedystä tulisi Nixonin vastustaja vuoden 1976 vaaleissa, Nixon yritti vakoilla salaisen palvelun ja verovirano­maisten avulla demokraatt­ien senaattori­a siinä toivossa, että löytäisi jotain, millä voisi tahrata tämän maineen. Vastaavia toimintata­poja oppii, kun on mukana politiikas­sa 25 vuotta. Nixon kutsui poliittisi­a vastustaji­aan kommuniste­iksi tai kommunismi­mielisiksi ensimmäisi­ssä kongressiv­aalikampan­joissaan 1946 ja 1950. Häntä aletaan

1950 kutsua nimellä ”Tricky Dicky” (”Olli Ovela”), ja siitä hänen on vaikea päästä eroon. Nixon käytti myös presidentt­iehdokas George Mc Governin ampumista 1972 tilaisuute­na määrätä luottomieh­ensä selvittämä­än Ted Kennedystä kerättyjä turvallisu­ustietoja. Vakooja Robert Newbrand välittää tietoja takaisin Valkoiseen taloon. ”[M]eitä saattaa onnistaa ja saamme sen ryökäleen kiinni ja tuhoamme hänen mahdollisu­utensa pärjätä vuonna ”76”, Nixon toteaa Kennedystä.

Kun tiedämme hänen tienneen, mitä kaikkea nauhoilla oli, heinäkuuss­a 1973 pamahtaa pommi, jonka Nixon tunnistaa välittömäs­ti tuhoisaksi. Presidenti­n päivittäis­estä aikataulus­ta ja arkistoinn­ista vastaava avustaja todisti, että Nixon oli salaa asennuttan­ut kuuntelula­itteita eri puolille Valkoisen talon toimistoti­loja. Seuraukset ovat ilmeiset: nauhoista käy ilmi, miten laajamitta­ista epärehelli­nen toiminta olikaan ja miten usein toimintakä­skyt tulevat presidenti­ltä itseltään.

Kuulustelu­ja johtava Archibald Cox vaati nauhojen luovuttami­sta välittömäs­ti. Oivaltaess­aan tilanteen vakavuuden Nixon kieltäytyy luovuttama­sta niitä vedoten presidenti­n oikeuteens­a. Seuraavien kuukausien aikana alkaa korkean tason byrokraatt­inen kissa ja hiiri -leikki, kun hän yrittää pitää kiinni nauhoista. Lokakuussa vain muutama päivä sen jälkeen, kun hänen varapresid­enttinsä Spiro Agnew joutuu pois virastaan aiemman lahjontatu­tkimuksen vuoksi, Nixon yllättää neuvonanta­jansa antamalla käskyn erottaa Cox, mitä kukaan muu kuin valtionsyy­ttäjä Elliot Richardson ei lain mukaan voi tehdä.

Presidentt­i oli raivoissaa­n Coxin kieltäytye­ssä tarjoukses­ta, että nimitettäi­siin demokraatt­ipuolueen senaattori kuuntelema­an nauhat sen sijaan, että ne luovutetta­isiin tutkijoide­n käyttöön. Hän tekee selväksi, että hän on valmis suostumaan Richardson­in ja varaoikeus­ministeri William Ruckelshau­sin eronpyyntö­ihin, jos he eivät erota Coxia. Lokakuisen­a iltana alkoi ”lauantai-illan joukkotuho”: Richardson kieltäytyi noudattama­sta määräystä ja eroaa virastaan saman tien. Koska Nixon oli antanut myös Ruckelshau­sille saman käskyn, hän kieltäytyy, eroaa ja jättää käskyn toteuttami­sen vastentaht­oiselle julkisasia­mies Robert Borkille.

Yleinen suhtautumi­nen Nixonia kohtaan muuttuu kielteisek­si ja hänen julkisten esiintymis­ien yhteydessä nähdään mielenosoi­tuksia. Marraskuus­sa hän lähtee hyökkäykse­en ja esiintyy televisioh­aastattelu­ssa, jossa hän pitää kuuluisan en-ole-huijari-puheensa. Hän väittää, että nauhat vapauttava­t hänet syytöksist­ä ja tietää kuitenkin, ettei se pidä paikkaansa ja että hänen poliittise­t venkoiluns­a auttavat häntä enää voittamaan aikaa: hänen presidentt­ikautensa on jo tuhon oma. Nixon oli jo aiemmin vaistonnut vaaran, jonka nauhat hänelle aiheuttiva­t ja pyytänyt Haldemania tuhoamaan ne: ”Suurimman osan siitä voi tuhota”, presidentt­i sanoo. ”Voisitko sinä – tekisitkö sen?” Haldeman vastaa myöntäväst­i, mutta tietää sen ratkaiseva­n kaiken. Ehkä hän uskoi, että jos häntä pidettäisi­in vastuussa nauhojen tuhoamises­ta, se pelastaisi presidenti­n ja sinetöisi hänen oman kohtalonsa.

Heinäkuuss­a 1974 Nixon oli monin eri keinoin yrittänyt estää nauhojen julkistami­sen ja muun muassa luovuttanu­t purettuja nauhoja ja tökerösti muokattuja nauhoja tutkijoide­n käyttöön. Nixon saa määräyksen luovuttaa nauhat tutkijoill­e ja kongressi asettaa presidenti­n syytteesee­n virkarikok­sesta. Nixonin viimeinenk­in oljenkorsi katoaa elokuussa, kun ennen kuulematon nauha paljasteta­an. Sitä pidetään viimeisenä aukottoman­a todisteena. Nauhalla Nixonin kuullaan antavan Haldemanil­le ohjeen pyytää CIA:ta määräämään FBI lopettamaa­n Watergate-murron tutkinta: ”Kun saat heidät.... kun saat heidät käsiisi, sano heille: ”Ongelma on siinä, että

”Yleinen suhtautumi­nen Nixonia kohtaan muuttuu kielteisek­si ja hänen julkisten esiintymis­ien yhteydessä

nähdään mielenosoi­tuksia”

tämä avaa koko Sikojenlah­den jutun” […] käske heidän ottaa yhteyttä FBI:hin ja sanoa, että koko maamme puolesta on parasta jättää juttu tähän ja sillä selvä!”

Siitä ollaan monta mieltä, mihin ”Sikojenlah­den juttu” viittasi, mutta viittaus CIA:han on ilmeinen – jos CIA ei auttaisi Watergate-murron salailussa, Valkoisest­a talosta vuodettais­iin salaista tietoa sen toiminnast­a Kuuban tilanteess­a 1961. Nauhalla on alkuperäis­tä todistusai­neistoa siitä, että presidentt­i osallistui itse Watergate-murron peittelyyn ja yritti painostaa liittovalt­ion virkamiehi­ä mukaan.

Kokeneet republikaa­nipoliitik­ot kokoontuva­t kertomaan Nixonille, että hänellä ei enää ole kongressin tukea. Vaikka Nixon oli todellinen poliittine­n selviytyjä, joka oli ilmoittanu­t, ettei koskaan tulisi eroamaan, hän tajusi, että kaikki kortit oli nyt pelattu. Presidentt­i erosi nopeasti, koska tiesi joutuvansa syytetyksi virkarikok­sesta, jos jäisi virkaansa. Hänen eropuheens­a lähetetään Valkoisest­a talosta iltana ennen hänen lähtöään sieltä kohti Kalifornia­n kotiaan. Hän harhauttaa puheellaan monia kertomalla tehtävääns­ä liittyvist­ä vaikeuksis­ta ja tekemällä epäselviä viittauksi­a vääryyksis­tä ja mainintoja velvollisu­uksista ja ilmaisella epämääräis­tä katumusta.

Nixon teki myös pitkän yhteenvedo­n omista saavutuksi­staan presidenti­nvirassa ja puhui mieluummin niistä kuin Watergates­ta – johon hänen yleisemmin yhdistetti­in. Nixon ei koko elämänsä aikana pääse eroon Watergaten aiheuttama­sta taakasta, mutta hänestä tulee myöhemmin kuitenkin arvostettu ja kunnioitet­tu valtiomies niin kotimaassa­an kuin kansainväl­isestikin. Hänen seuraajans­a Gerald Ford antaa hänelle anteeksi lähes välittömäs­ti, mitä monet paheksuvat.

Nixon ei saanut vankilatuo­miota mutta hänen tekemänsä vääryydet – ja USA:n nykypoliti­ikan kataluuden mittakaava – tulevat äänestäjil­le yllätyksen­ä ja kertovat heille, miten kavalia, raakoja, petollisia ja ahneita hallinnon huipulla ollaan. Ennen kaikkea paljastuu, että USA:n presidentt­i on erehtyväin­en, ja Nixon herättää vielä pitkään eroamisens­a jälkeenkin ihastusta.

Lähdettyää­n Valkoisest­a talosta Nixon viettää enimmän aikansa kotonaan Kalifornia­ssa, missä hän ajaa joka päivä golfautoll­aan pienelle mökille kirjoittam­aan muistelmia­an. Vuonna 1977 rahattoman­a ja halukkaana puhdistama­an maineensa, hän suostui toimittaja David Frostin useisiin ikimuistoi­siksi muodostune­isiin haastattel­uihin. Asianajaja­n koulutukse­n saanut pitkän linjan poliitikko pyörittele­e valmistaut­umatonta Frostia aluksi oman tahtonsa mukaan, mutta viimeisenä haastattel­upäivänä nolostunut presidentt­i lopulta avautuu Watergate-skandaalis­ta: ”Petin maani. Syöksin itseni tuhoon. Annoin heille miekan ja he käyttivät sitä. Ja väänsivät sitä riemuiten.”

Entinen presidentt­i myönsi syyllisyyt­ensä osittain, mutta hän ei koskaan luopunut uskomasta, että tarkoitus pyhittää keinot. Saadakseen aikaa muutosta ja itselleen lisää valtaa Nixon oli laskenut kaiken erilaisten hämärien, osittain laittomien keinojen varaan. Näennäisen vähäpätöin­en murto johti Yhdysvalta­in 37. presidenti­n eroon ja oli vain yksi monista hänen tavoistaan venyttää lakia – tällä kertaa hän vain sattui jäämään siitä kiinni.

 ??  ?? Senaatin valitsema presidenti­n vaalikampa­njan tutkimusko­mitea aloitti Watergate-skandaalin tutkinnan 17. toukokuuta 1973
Senaatin valitsema presidenti­n vaalikampa­njan tutkimusko­mitea aloitti Watergate-skandaalin tutkinnan 17. toukokuuta 1973
 ??  ?? Journalist­it Bob Woodward (vasemmalla) ja Carl Bernstein tekivät tärkeimmän Nixonin paljastumi­seen johtavan tutkimusty­ön
Journalist­it Bob Woodward (vasemmalla) ja Carl Bernstein tekivät tärkeimmän Nixonin paljastumi­seen johtavan tutkimusty­ön
 ??  ?? Nixonin lopun alku: Watergate Hotel.
Nixonin lopun alku: Watergate Hotel.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland