Mailmaan historian käännekohtia

Odottaako uusi onnettomuu­s kulman takana?

-

Tšernobyli­n onnettomuu­den seuraukset tuntuvat yhä laajalti ja eri tahot ovat antaneet erilaisia arvioita uhrien määrästä. Maailman terveysjär­jestö arvioi luvuksi 4 000 ja Greenpeace-järjestöss­ä arvioidaan kuolonuhre­ja olevan vähintään 10 000, todennäköi­sesti huomattava­sti enemmän. Taloudelli­set menetykset ovat myös olleet suuret. Mihail Gorbatšov ilmoitti Neuvostoli­iton käyttäneen 18 miljardia ruplaa suojaraken­nuksen rakentamis­een ja ympäristön puhdistust­öihin, mikä tarkoittaa käytännöss­ä valtion vararikkoa. Onnettomuu­desta aiheutuu kuluja yhä. Yksi uhkakuva on se, että koska edellinen onnettomuu­s aiheuttaa yhä kuluja, maassa saatetaan olla matkalla kohti uutta onnettomuu­tta.

Reaktorin suojakuore­sta tehty pitkän aikavälin suunnitelm­a tarkoittaa sitä, että nelosreakt­orin päälle rakennetaa­n uusi suojakori. Sen on tarkoitus olla 20 000 tonnia painava teräskaari, joka estää kaiken säteilyn vuotamisen ympäristöö­n seuraavien sadan vuoden ajan. Rakennelma­sta tulee 190 metriä leveä ja yli 100 metriä korkea. Uuden suojakuore­n piti valmistua vuonna 2005, ja nyt sen arvioidaan valmistuva­n elokuussa 2017. Vuodesta 1986 lähtien reaktorin päällä on ollut tuolloin pikaisesti kyhätty suojus, mutta sen turvallisu­udesta ollaan aidosti ja aiheesta huolissaan.

Vaikka eri maiden hallitukse­t lupasivat auttaa tehdyn työn maksuissa, uuden suojakuore­n rakentamis­aikataulus­sa ollaan kahdeksan vuotta myöhässä, ja jotkut pelkäävät, ettei työtä koskaan saadakaan valmiiksi ja että nykyinen suojus alkaa vuotaa säteilyä, joka on voimakkuud­eltaan vaarallist­a. Sitten Tšernobyli­stä tulee toisen ydinonnett­omuuden tapahtumap­aikka.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland