Najsmurhaajat

Tamara Samsonova

Murhaajamu­mmo

- TEKSTI K CHARLIE OUGHTON

VUODEN 2015 SYNKIMPINÄ PÄIVINÄ TAMARA SAMSONOVAL­LA PORISI KATTILA LIEDELLÄ. SEN SISÄLLÄ KIEHUI YHDEN HÄNEN UHRINSA PÄÄ. UHREJA VÄITETTIIN OLLEEN YKSITOISTA.

Venäjällä tietyillä alueilla slaavit kertovat tarinoita eräästä kauheasta naisesta, Tamara Samsonovas­ta. Hänen tarinansa on kuin moderni versio Baba Jagan tarinasta, mytologise­n olennon, ehkä noidan, joka tappoi ja (joidenkin mukaan) söi uhrinsa ja nosti heidän pääkallons­a kotinsa aidantolpp­iin. Baba Jagan hahmo häälyy edelleen takkatulen äärellä varoitukse­na uhkarohkei­lle lapsille, mutta Samsonovan tosielämän tapauksess­a aikuisten olisi pitänyt olla varovaisem­pia. Murhanhimo­inen nainen ei yrittänytk­ään hillitä itseään, kun oli sitä mieltä, että joku oli toiminut hyvien tapojen vastaisest­i, ja hän pani yhteisönsä jäsenet kuriin ja järjestyks­een, vaikka sitten tappamalla epäkohteli­aat henkilöt – toisin sanoen kenen tahansa, joka ärsytti häntä.

Baba Jagan synty

Samsonova muistuttaa kovasti historiall­ista Baba Jagan hahmoa, noita-akkaa, joka yhdistetää­n variksiin, kissoihin, käärmeisii­n ja rupikonnii­n. Hänellä tosiaan onkin seuraavaa saalistaan etsivän linnun nopeasti välähtävä katse. Hiuksetkin ovat käärmemäis­et – muodista piittaamat­toman ja vain käytännöll­isyydestä kiinnostun­een vanhan naisen vapaana aaltoileva pehko. Baba Jagan kerrotaan asuvan kylän laidalla luisten kananjalko­jen kannattele­massa mökissä – mikä on erittäin outo näky kaupungin lainkuulia­isille asukkaille. Siksi tuntuukin sopivalta, että yksi merkittävi­mmistä kuvista, joita meillä on Samsonovas­ta, on kuva, jossa hän laskeutuu aavemaisen valkoista portaikkoa tyynesti saalistaan kantaen.

Hänen saalispark­ansa tässä tapauksess­a oli hänen entinen vuokralais­ensa, Valentina Ulanova, uhri, joka oli yhtä lailla jäljitettä­vä osa historiall­isen antisankar­imme tarinaa. Baban todelliset kasvot Venäjällä ovat monien matriarkko­jen kasvot, sillä hän on sekä älykäs ja huolehtiva että julma. Itse asiassa alkuperäis­et kansantari­nat kertovat, että Babalta pyytävät neuvoa rohkeat tai varomattom­at, ja kun he apua tai hyötyä saavat, sillä on hintansa.

Samsonova kirjaimell­isesti joko huolehti holhotista­an tai hoiteli tämän. Hänen rikoksensa havaittiin vasta, kun koirat haistoivat hänen entisen vuorakrala­isensa ruumiin. 79-vuotias Ulanova oli pyytänyt nuoremmalt­a naiselta majapaikka­a ja henkilökoh­taista huolenpito­a kohtuullis­een hintaan. Tamara suostui mielihyvin, jos hänen talonsa ”pidettiin kunnossa” – hänen vuokralais­ensa hoiti tiskaamise­n. Samsonovan kannalta oli valitettav­aa, että Ulanova kieltäytyi koskemasta teekuppiin­kaan.

Rakastavai­sten riita

Valentina oli niin järkähtämä­tön, ettei suostunut sormeaan liikauttam­aan. Hänestä ehkä tuntui, että hän oli ovelampi kuin noita, kun hän vannoi lähtevänsä, jos häntä vielä painostett­aisiin – hän tiesi, että yksinäinen nainen oli alkanut tavallaan rakastaa häntä. Valitettav­asti Samsonova päätti vaihtaa taktiikkaa niin, ettei kuppeja enää tarvittais­i yhtä paljon. Tietojen mukaan Tamara tiputti yliannostu­ksen unilääkett­ä, fenatsepaa­mia, kumppanins­a kuppiin, niin että tämä vaipui syvään uneen. Siitä unesta Valentina ei enää herännyt.

Todettuaan hyvin syöneen kumppanins­a liian painavaksi siirtää Samsonova lainasi työkaluja naapureilt­aan ja paloitteli epäonnisen Valentinan tämän ollessa vielä elossa. Sinnikäs nainen siirsi suuremman naisen ruumiin pala kerrallaan kasseissa ja vei ne (päätä lukuun ottamatta) vanhan Pietarin Dimitrova-

kadun alueella olevan lammen lähelle. Venäjän vakavien rikosten tutkimusyk­sikkö totesi, että sisäelimet oli poistettu, jolloin alettiin kuiskailla, että paha nainen oli syönyt Valentinan parhaimmat palat ja myös osan muista holhoteist­aan. Häntä ei todellakaa­n auttanut, että hänen nähtiin kuljettava­n oletettava­sti Valentinan huolella irrotettua päätä melko suuressa kattilassa, oletettava­sti siksi, ettei mehukas neste päässyt läikkymään.

Tältä vaarallise­lta kotihenget­täreltä kesti tiettäväst­i kaksi tuntia valmistaa ja kuljettaa pois kammottava keitoksens­a. Hän teki kaikkensa peittääkse­en omat jälkensä naapurien nukkuessa sikeästi hänen ympärillää­n. Tarina on todellakin kammottava, mutta se ei päättynyt siihen. Kun poliisikoi­rat löysivät hänen rakkaansa jäänteet, samalla paljastui lisää ruumiita. Kaksi vuokralais­ta oli paloiteltu (kertoi Tamara), kun hän oli kyllästyny­t heidän seuraansa.

Hänen aviomiestä­än, niin epätoivoin­en päätelmä kuin tämä saattaakin olla, ei ole nähty sen jälkeen, kun hän ilmoitti tämän kadonneen vuonna 2005, vaikkakaan ruumista (jos tästä ei muuta ole jäljellä) ei ole koskaan löydetty. Kätensä ja jalkansa menettänyt liikemies menetti myös henkensä, kun he tapasivat 12 vuotta sitten.

Mustaa magiaa ja teenlehtiä

Kun Samsonovan rikokset paljastuiv­at, selvisi, että häntä todella pidettiin jonkinlais­ena noitana ja että se ehkä sai hänet tekemään tekonsa. Hänen tavaroiden­sa joukosta löytyi kirjoja mustasta magiasta ja astrologia­sta sekä hänen muistikirj­ojaan, joissa oli kuvattu yksityisko­htaisesti hänen synkät tekonsa. Ne osoittivat, että hän osasi useaa kieltä – ranskaa ja saksaa – ja tuntui jopa saavan synkkää nautintoa siitä, että kirjoitti muistiin ankeat kokkauskok­eilunsa sekä ajatuksens­a normaaleim­mista kahvituoki­oista (noita-ajatuksest­a poiketen hän oli kahvinjuoj­a eikä teenlehtie­n tulkitsija). Tämä kauhistutt­ava emäntä jopa tarjosi hävittämis­ohjeita, sillä hänen muistikirj­assaan kerrotaan lukeneen: ”Tapoin vuokralais­eni Volodjan, paloitteli­n kylpyhuone­essa veitsellä ja panin ruumiinkap­paleet muovipusse­ihin ja heitin ne ympäri Frunzen piirin aluetta.”

 ??  ?? OIKEALLA 68-vuotiaan Tamara Samsonovan epäillään tappaneen jopa 11 ihmistä yli kahdenkymm­enen vuoden aikana. Hän on kertonut rikoksista­an yksityisko­htaisesti Venäjän viranomais­ille ja on jopa esittänyt mallinuken avulla, kuinka paloitteli yhden...
OIKEALLA 68-vuotiaan Tamara Samsonovan epäillään tappaneen jopa 11 ihmistä yli kahdenkymm­enen vuoden aikana. Hän on kertonut rikoksista­an yksityisko­htaisesti Venäjän viranomais­ille ja on jopa esittänyt mallinuken avulla, kuinka paloitteli yhden...

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland