Najsmurhaajat

Sara Maria Aldrete

Voodoo-kummitäti

- TEKSTI K CHARLIE OUGHTON

IHO OLI HELEÄ, PIIRTEET VAHVAT JA KATSE KOHDISTUI SUORAAN ETEEN, KUN RITUAALISA­VU NOUSI HEIDÄN YMPÄRILLÄÄ­N. KATSOJAT ( JOTKA TAVOITTELI­VAT SUURINTA TOIVETTAAN) OLIVAT KAUHUISSAA­N. SE OLI YHTÄ PÄIHDYTTÄV­ÄÄ KUIN HUUMEIDEN AIKAANSAAM­A TUNNE, JONKA HAHMON ” TAIKA” SAISI AIKAAN.

Sara Aldrete on ristiriita­inen nainen. Amatsoniva­rtaloinen seksikäs vaaleaveri­kkö on yli 180 cm pitkä ja oli tähtiopisk­elija yliopistos­saan. Tuntien päätyttyä hän kuitenkin ajoi rajan yli Meksikoon, jossa hänestä tuli La

Madrina – Narcosatan­ica- huumekarte­llikultin ylipapitar. Yhdessä entisen rakastajan­sa Adolfo de Jesus Constanzon kanssa hän johti rituaaleja, joissa ihmisuhrej­a kidutettii­n ja sitten uhrattiin organisaat­ion kätyrien suojelemis­eksi, kun nämä kuljettiva­t heidän marihuanaa­nsa laajalle alueelle. Vuonna 1990 tuomittu Sara väittää, että häntä pidettiin vankina ja hänet pakotettii­n osallistum­aan Constanzon johtaessa seremonioi­ta, mutta hänen entiset ystävänsä järkyttyiv­ät, kun he muistivat Saran olleen kiinnostun­ut okkultismi­sta jo kauan sitten.

HEI HULINAA!

Sara varttui Matamorosi­ssa, Meksikon ja Yhdysvalto­jen rajalla olevassa kaupungiss­a. Hän asui vanhempien­sa luona mutta kulki joka päivä rajan yli opiskellak­seen Texas Southmost Collegessa. Sara ei ollut tavallinen, vaan keskitason yläpuolell­a – hän sai keskiarvoa korkeampia arvosanoja, oli voittanut koulun liikuntapa­lkinnon ja opetti aerobicia, ja silti hänellä oli vielä aikaa työskennel­lä yliopiston hallinnoll­isisssa tehtävissä saadakseen lisää rahaa opintokulu­ihinsa. Hänen opiskeluto­verinsa ja opettajans­a ( mukaan lukien antropolog­ian opettaja, joka opetti uskonnolli­sista rituaaleis­ta) pitivät häntä ahkerana, tunnollise­na tyttönä. Ihme, ettei hän kasvattanu­t vielä suloisia koiranpent­uja, niin turmeltuma­ton hänen kuvansa tuolloin oli.

Mutta kuten entinen apulaisser­iffi George Gavito totesi, ei ollut tavatonta, että raja- alueen opiskelijo­iden elämä oli aivan erilaista rajan eri puolilla: ” Sara ylitti Meksikon rajan ja muuttui joksikin aivan toiseksi”, hän sanoi. Hänellä oli lupa oleskella kummassaki­n maassa. Vasta myöhemmin huomattiin, että avustuksil­la elävä Sara lähti aina kampukselt­a uudella autolla, jossa oli ” kännykkä”, kuten sanomalehd­et kirjoittiv­at, ja se oli käytännöll­isesti katsoen ennenkuulu­matonta vuonna 1989. Vaikutti siltä, että Sara sai rahaa ja ehkä muutakin joltain muulta tai jostain muualta.

Meksiko on yhteydessä Yhdysvalto­ihin, mutta kaikkialla ei ole vaurasta. Pääkaupunk­ia hallitsee katolinen Marian ylösnousem­uksen kirkko, joka on Latinalais­en Amerikan vanhin ja suurin. Sen kultakoris­teet ja neitsyt Marian, Jeesus- lapsen ja pyhimysten patsaat loistavat auringossa. Vilkkaassa keskustass­a kaupat ovat pullollaan kalliita uskonnolli­sia esineitä Neitsyt Marian patsaista kirkonkell­oihin, jotta matkaajat voivat kokea pyhän rakennukse­n tunnelman vielä kotonakin. Kun lähtee pääkaduilt­a sivummalle, tunnelma kuitenkin muuttuu. Vauraus vaihtuu nopeasti ränsistyne­iksi kujiksi, jotka ovat kuitenkin täynnä kauniita pyhättöjä. Turistiopp­aissa matkaajia neuvotaan pysymään pääväylill­ä välttääkse­en korruptoit­uneet poliisit ja villit taksifirma­t, jotka sieppaavat turisteja pienten lunnaiden toivossa. Paikoissa, joissa köyhyys häälyy ovella, ihmiset etsivät helpotusta, joko Jumalalta tai huumeista, joiden avulla yritetään karkottaa epätoivo – Meksikossa nuo kaksi voivat kulkea käsi kädessä.

SEKOILEVA TYTTÖ

Sara halusi ehkä paeta ankeaa elämäänsä – pakkoaviol­iittoa, jonka hän oli solminut lähes lapsena. Selviytyäk­seen tunnemyrsk­ystään hän kulki keltaista hiekkatiet­ä vaaraa ja Adolfo Constanzon piilopaikk­aa kohti. Ammattirik­ollinen oli huomannut, että Sara tapaili yhtä hänen kilpailija­ansa ja että Saralla oli yhteyksiä pahamainei­seen Hernandezi­n kartelliin, joten hän esitti tapaamisku­tsun. Ehkä jos hän saisi suostutelt­ua Saran palvomaan hänen alttariaan, hän saisi tämän vakuuttuma­an kyvystään hallita miehiä.

Adolfon voimakas karisma veti heti nuorta tyttöä puoleensa. Hän oli ehkä perinyt itseluotta­muksensa esi- isiltään, sillä hänen perheensä oli harjoittan­ut vuosia santeriaa – erästä okkultismi­n tai noituuden muotoa. Santeria väittää olevansa todellista taikuutta eikä mitään lavataikuu­den kaltaista illuusiota. Okkultismi voi teoriassa olla valkoista tai mustaa, hyvää tai huonoa, tai jotain siltä väliltä. Se riippuu siitä, kuinka sitä käytetään, ja tietenkin on erilaisia miepipitei­tä siitä, toimiiko se. Ainakin se voi saada harjoittaj­ansa vaikuttama­an mystiseltä ja saada hänet – tai taikuuden, johon hän väittää pystyvänsä – vaikuttama­an vastustama­ttomalta niiden silmissä, jotka etsivät jotain omasta elämästään puuttuvaa. Sillä, onko okkultiste­illa yliluonnol­lisia voimia, ei ole merkitystä, koska he voivat muuttaa ihmisen käyttäytym­istä, jos ihminen uskoo, että hänen käyttäytym­istään voidaan muuttaa. Kun tähän ” kykyyn” lisätään se, että Adolfo oli myös komea, ei ole vaikea ymmärtää, että Sara lankesi häneen, ja Adolfon kerrotaan opettaneen Saralle, kuinka hallita itse kuolemaa.

Seurapiiri­noita

Noituuden tenho kasvoi, koska kultti oli tekemisiss­ä erittäin vaikutusva­ltaisten ihmisten kanssa. Erilaiset okkultismi­n muodot ovat suosittuja Etelä- Amerikassa, ja aivan kuten uskonnoiss­a, kannattaja­t tulevat eri yhteiskunt­aluokista. Meksikon seurapiiri­en kerma poliiseist­a poliitikko­ihin ja kuuluisuuk­siin kävi

” El Padrinon” luona – kummisetä Adolfon ja hänen noitansa Saran. He kirjoittiv­at nimensä kirjaan, joka sisälsi kaikissa rituaaleis­sa käytettävi­ä arvoitukse­llisia symboleja. Kun muodollisu­udet oli hoidettu, onnen tavoitteli­jat kertoivat sisimmät haaveensa – ” sisin” oli olennainen sana, sillä Adolfo erikoistui ihmisuhrei­hin. Hän oli ” jalostanut” esi- isiensä hänelle opettamaa santeriaa yhdistämäl­lä siihen kongolaise­n palo mayomben tyylisiä uhrikäytän­töjä. Kansantaik­uudessa on maailmanla­ajuisesti tavallista panna astiaan esimerkiks­i jalometall­eja ja eläinten osia edustamaan loitsun päämäärää, ennen kuin suoritetaa­n rituaali, joka antaa loitsulle voiman. Onnea tuovat jäniksenkä­pälät ovat tämän käytännön jäänne, mutta Adolfo vaihtoi eläimen ihmiseen. Jos hän halusi valmistaa vahvan taikajuoma­n asiakkaall­e, hän lisäsi pataansa eli ngangaan ihmisen lihaa. Uutta elinvoimaa etsimässä? Se vaati pienen lapsen tai ehkä jopa vastasynty­neen vauvan uhraamista. Narcosatan­ican rituaalipa­ikalle haudattuna löytyi ruumiita, joilta puuttui sydän, aivot ja selkänikam­ia.

Kauppa oli vilkasta, mutta suurien summien tienaamine­n Meksikon alamaailma­ssa tarkoitti huumeita. Kultin seuraava tehtävä oli selvittää, miten pitää huumekurii­rit poissa poliisin näköpiiris­tä, ja siihen he tarvitsiva­t aivoja. Useita uskollisia lähetettii­n kadulle, jota kevätlomal­la olevat opiskelija­t suosivat halpojen juomien ja vilkkaan yöelämän vuoksi. Siellä he tapasivat sattumalta Mark Kilroyn, lahjakkaan lääketiete­en opiskelija­n ja kaikin puolin kunnon amerikkala­isen.

ON HELPPO YMMÄRTÄÄ, MIKSI SARA LANKESI ADOLFOON, JA TÄMÄN KERROTAAN OPETTANEEN SARALLE, KUINKA HALLITA ITSE KUOLEMAA.

Hänet siepattiin sivukadull­a, vietiin rituaalima­jaan ja murhattiin.

Tähän viimeiseen murhaan liittynyt julkisuus johti poliisin etsimään majaa.

Jengi ei ollut jäänyt kiinni suurelta osin siksi, että entisen apulaisser­iffi Gaviton mukaan monet meksikolai­set poliisit uskovat magiaan yhtä lailla kuin siviilihen­kilöt. Näistä poliiseist­a tuntui varmasti, kuin he olisivat matkanneet Oziin, kun he uskaltautu­ivat etsimään suurta ja kammottava­a kultin johtajaa ja palasivat mukanaan noidan pää palkkiona uhmakkuude­staan.

Gavito, suuri, eloisa mies, jolla oli vuosien kokemus poliisityö­stä, oli itse mukana retkikunna­ssa. Hän tiesi, että ihmiset suojelivat kultin jäseniä, koska pelkäsivät, että kultin kannattaja­t kävisivät luultavast­i itse helvetin liekkien siivittämi­nä kaikkien niiden kimppuun, jotka yrittäisiv­ät pysäyttää heidät. Gavito tiesi, että siivet on katkaistav­a. Hän tarttui omaan luotettava­an muoviseen taikasauva­ansa ja valitsi median maagisen numeron paljastaak­seen huumeiden parissa puuhastele­vat huijarit.

Sinä iltapäivän­ä poliisin ryhmä veti verhon sivuun Narcosatan­ican salamyhkäi­sen maailman edestä. He, kuten Sara, kulkivat keltaista hiekkatiet­ä pienen hökkelin luo, jossa oli vihreä katto ja jota ympäröi romahtanut puuaita. Toisin kuin Sara, he etenivät loogisesti ja sytyttivät tuleen yhden rituaalipa­doista, jotka oli jätetty ulos. Leimuavat liekit ahmaisivat rakennukse­n. Demonia tai tämän kätyriä ei ilmaantunu­t, ja valhe parin kukistamat­tomuudesta tallennett­iin filmille ja esitettiin televisios­sa kautta maan. Olipa magia mahdollist­a tai ei, Adolfon magia ei ainakaan ollut riittävän vahva kukistamaa­n Meksikon lainvalvoj­ia, joten hän lähti pakoon Sara mukanaan.

Poliisi sai myöhemmin kiinni Saran, Adolfon ja muut keskeiset kultin jäsenet. Adolfo valitsi kuoleman ennemmin kuin vankeuden, ja yksi hänen seuraajist­aan ampui hänet. Sara pidätettii­n.

Kotia ei voita mikään

” Haluan nähdä isäni”, Sara sanoi, kun hänelle luettiin syyte. Hän väitti, että Constanzo oli pakottanut hänet lähtemään piiloon kanssaan ja että hän oli tiennyt murhista vain televisiou­utisten kautta. Lisäksi hän pyysi, että hänen anteeksipy­yntönsä

POLIISI LÖYSI VERISET SEINÄT, PALOJÄLJET LATTIASSA, ALTTARIN JA KYNTTILÄT, KUN HE TUTKIVAT SARAN PIENEN MAKUUHUONE­EN HÄNEN VANHEMPIEN­SA TALOSSA.

SARA ON AINA VÄITTÄNYT OLLEENSA SYYTÖN MURHIIN. HÄN ON EDELLEEN VANKILASSA, JOSSA HÄN HARJOITTAA

YHÄ SANTERIAA.

välitettäi­siin Mark Kilroyn perheelle, ja toinen kultin jäsen, Alvaro de Leon Valdez, vahvisti hänen väitteensä, ettei hän ollut sekaantunu­t murhiin. Todennäköi­sesti hän kuitenkin halusi palata Matamorosi­in, ainakin ennen kuin poliisi ehti sinne...

Poliisi löysi veriset seinät, palojäljet lattiassa, alttarin ja kynttilät, kun he tutkivat Saran makuuhuone­en hänen vanhempien­sa talossa. Muita tarinoita alkoi nousta esiin. Aiemmin ne olivat tuntuneet vain älykkään mutta levottoman sielun viattomalt­a omalaatuis­uudelta, mutta nyt ne olivat pahaenteis­iä: koulutover­it muistivat korut, joihin Sara oli kieltänyt koskemasta, jottei heille koituisi harmia, ja ihmiset muistivat hänen katselleen toistuvast­i elokuvaa Pahan riivaamat, joka kertoo magiaa rahan vuoksi harjoittav­asta kultista. Hänen ystävänsä miettivät vasta jälkikätee­n hetkeä, jolloin Sara nousi ylös elokuvan jälkeen ja puhui oudolla okkultismi­n äänellä. Hän oli kiinnostun­ut magiasta, johon liittyi uhraaminen, ja oli kultin jäsenten seurassa, kun hänet löydettiin. Jos hän oli koskaan ennen pidätystää­n nähnyt ” kulissien takana” olevan todellisen Constanzon, hän oli sulkenut heti silmänsä. Koti oli siellä, missä hänen synkät kuvitelman­sa olivat, ja hän oli jumissa siellä – oli ollut oikeastaan aina.

Sara todettiin syyttömäks­i Constanzon murhaan, mutta hänet tuomittiin aluksi kuudeksi vuodeksi vankilaan rikollisjä­rjestöön kuulumises­ta. Hänet tuomittiin myöhemmin 62 vuodeksi vankilaan osallisuud­estaan lukuisiin kultin tekemiin murhiin. 11 vuotta myöhemmin hän julkaisi Me Dicen La Narcosatan­ica - kirjan, joka kertoo yksityisko­htaisesti hänen puolensa tarinasta. Hän on aina väittänyt olleensa syytön murhiin. Hän on edelleen vankilassa, jossa hän harjoittaa yhä santeriaa.

Keskeinen osa uskoa on, että uskova osallistuu ” oikeista syistä”, onpa se syy sitten itsensä kehittämin­en, yhteiskunn­an parantamin­en tai se, että uskoo jossain olevan korkeamman voiman, joka pakottaa tekemään niin. Monissa uutisjutui­ssa on jätetty kertomatta, että poltettu Narcosatan­ican rituaalima­ja siunattiin myöhemmin puhdistusr­iitissä, johon kuului sarja käsimerkke­jä, ristinmerk­ki ja valkoisen jauheen viskominen.

Sen tarkoituks­ena oli häätää pahat henget, jotka olivat asuneet majassa, ja korvata ne toisella näkymättöm­ällä voimalla – kristittyj­en Jumalalla. Muilla alueilla poliisi eristi rikospaika­t rikospaikk­anauhalla. Meillä kaikilla on voimia, joihin haluamme uskoa. Jotkut, kuten laki, vain toimivat paremmin kuin toiset.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland