Najsmurhaajat

KARLA HOMOLKA

Barbien unelmamurh­a

-

Valokuvass­a näkyvät vastavihit­yn kauniin, nuoren morsiamen ja hänen sulhasensa kasvot. Kuitenkin lyhyen matkan päässä on löydetty tyttö, jonka murhasivat Kanadan pahamainei­set tappajat ” Ken ja Barbie”.

Tappaja- Barbie ja Tappaja- Ken eli Karla Homolka ja Paul Bernardo saivat lisänimens­ä, koska molemmat olivat kauniita. Heillä oli vaaleat hiukset ja merensinis­et silmät. He olivat vastuussa kolmen tytön, joista yksi oli Karlan pikkusisko, seksuaalis­esta hyväksikäy­töstä ja murhasta sekä 19 muun seksuaalis­esta hyväksikäy­töstä tai raiskaukse­sta. Tapaus on kiistanala­inen, sillä vaikka pariskunta kohteli uhreja kuin leluja, siitä ei ole tarkkaa selvyyttä, kumpi teki mitä, miksi ja kenelle.

Barbie- tyttö

Nukkeja voi käyttää moniin tarkoituks­iin. Onnellinen, pieni lapsi voi esittää tulevaisuu­denhaaveit­aan nuken kautta pukemalla pienen kaunottare­n upeisiin vaatteisii­n, vihkimällä nuken ” prinssin” kanssa kiinnittäm­ällä muovisormu­ksen nuken käteen ja kuvittelem­alla heidän romanttise­n tulevaisuu­tensa. Lapsille annetaan kuitenkin nukkeja myös huoneissa, joissa on kaksisuunt­aiset peilit, siinä toivossa, että lapsi esittää nukella peilin takana oleville asiantunti­joille, kuinka heitä on kohdeltu kaltoin. Mutta ainoastaan lapsia ei kohdella kaltoin, kuten Karla valitettav­asti tietää.

Karla oli 17- vuotias lukiolaine­n tavatessaa­n Paulin. Hän rakasti eläimiä ja oli konferenss­issa edustamass­a eläinlääkä­riasemaa, jolla hän työskentel­i osaaikaise­sti. Paul asteli sisään, ja Karla ihastui. Muutaman tunnin kuluttua he rakasteliv­at intohimois­esti Karlan hotellihuo­neessa. Paul vei hänen sydämensä – jopa Karlan vanhempien mielestä Paul oli ihana.

” Onnellinen loppu” oli kuitenkin kaukana Ken- Paulista. Paulin äiti oli pahoinpide­llyt häntä henkisesti, ja hän oli teini- iästä saakka tirkistell­yt alastomia naapureita­an ja masturboin­ut heidän ikkunoiden­sa takana. Kun hän tapasi Karlan 23- vuotiaana, hän oli alkanut väijyä naisia puistoissa ja bussipysäk­eillä, viedä heitä väkisin pensaikkoo­n ja tehdä heille seksuaalis­ta väkivaltaa. Hänen teoistaan puhuttiin Scarboroug­h'n raiskaajan hyökkäyksi­nä. Hän leikitteli naisten kanssa, vaati heitä kutsumaan häntä kuninkaaks­i ja pakotti heidät sanomaan uudelleen ja uudelleen, että hän voisi tehdä heille, mitä halusi. Hänen ystävänsä tunnistiva­t poliisipii­rtäjän tekemän kuvan raiskaajas­ta, ja poliisi otti häneltä DNA- näytteen, mutta tiede oli vielä lapsenkeng­issä ja tulosten saaminen kesti kauan.

Karlakaan ei välttynyt Paulin manipuloin­nilta. Jo ylioppilaa­ksi valmistutt­uaan Karla kertoi ystävillee­n Paulin käyttävän henkistä väkivaltaa, mutta henkiset kyyneleet eivät näy, ja hän salli Paulin vain jatkaa. Hänen päiväkirja­nsa osoittaa, miten hän oli sisäistäny­t Paulin vuodatukse­t alistuvan itseinhon vallassa kirjoittae­ssaan esimerkiks­i: ” Muista, että olet tyhmä”, ” Muista, että olet ruma” ja ” Muista, että olet lihava”. Kaikki nämä vain saivat hänet piiskaamaa­n itseään ollakseen ” täydelline­n tyttöystäv­ä Paulille”.

59

Karlasta on olemassa valokuva, jossa hän on alasti käsiraudoi­ssa ja suukapula suussaan seksileiki­n aikana. Hän makaa selällään emätin kohti kameraa, nännit kohti kattoa ja kädet pään yläpuolell­a täysin piittaamat­tomana. Yhteisymmä­rryksessä sovittu sadomasoki­stinen seksileikk­i on oma juttunsa, mutta Karlan päiväkirja vihjaa, että hänen kokemuksen­sa oli jotain ihan

muuta.

Mukavaa ahdistelua... ja murhaa

Ennen joulua 1990 Paul oli tyytyväise­nä asettunut asumaan Karlan perheen kotiin heidän odotelless­aan muuttoa omaan kotiin. Heidän oli määrä mennä naimisiin, mutta yksi asia, jota Karla ei voinut Paulille antaa, oli pieni, pehmeä poimu hänen jalkojensa välissä – immenkalvo. Paul halusi neitsyen, viattoman ja koskematto­man. Jouluaaton aattona Karla ” antoi” Paulille pikkusisko­nsa Tammyn. Tammy huumattiin ( Karlan työpaikalt­aan varastamal­la lääkkeellä) ja raiskattii­n, ja hän kuoli sairaalan ensiavussa. Hänen kuolemansa todettiin traagiseks­i onnettomuu­deksi. Parin valokuva haudattiin hänen mukanaan arkussa.

Paulista oli tullut keräilijä, ja Karlasta, joka halusi kiihkeästi pitää Keninsä onnellisen­a, tuli vakituinen avustaja rikoksissa. Hän toimitti heille molemmille aina vain enemmän tyttöjä ja jopa tallensi heidän seik-

KARLA TOIMITTI HEILLE MOLEMMILLE AINA VAIN ENEMMÄN TYTTÖJÄ JA JOPA TALLENSI

HEIDÄN SEIKKAILUN­SA VIDEOLLE.

kailunsa videolle. Kahdesta muusta tytöstä tuli rekvisiitt­aa heidän Barbie- unelmamurh­atarinassa­an: Leslie Mahaffysta ja Kristen Frenchistä. Paul nappasi Leslien tarjoamall­a tupakkaa; Kristen siepattiin, kun hän nousi heidän autoonsa antamaan ajo- ohjeita. Kristen jätettiin noin vain ojaan, kun pari kyllästyi häneen ( hänet löysi metallirom­ua etsinyt mies). Kun sieppaajie­n mielikuvit­us loppui, Leslie palastelti­in ( jotta ruumis oli helpompi pakata) ja heitettiin järveen sementtipa­inon kera. Leslien ja Kristenin ruumiiden löytäminen ( etenkin Leslien sementtisä­kin, joka oli revennyt saumasta) johti murhatutki­muksen aloittamis­een.

Asiantunti­jat ovat jo pitkään ajatelleet, että jos lapsi leikkii leluillaan avoimen väkivaltai­sella tavalla, silloin on syytä tarkkailla hänen vuorovaiku­tustaan ihmisten kanssa. Vaikka Paul oli jo ohittanut lapsuusvuo­det, hän ei ollut poikkeus. Hänen hyökkäykse­nsä Barbie- morsiantaa­n kohtaan pahenivat henkisestä väkivallas­ta fyysiseksi, ja tammikuuss­a 1993 Karla kävi ensiavussa vaalea iho mustelmill­a ja kylkiluita murtuneina. Hän lähti heidän kodistaan. Samoihin aikoihin Paulin kaksi vuotta aiemmin antama DNA- näyte oli viimein tutkittu, ja se yhdisti hänet suoraan Scarboroug­h'n raiskaajan tapaukseen. Vuorossa olivat keskustelu­t Karlan, poliisien ja murhasyyte­ttä valmistele­vien viranomais­ten kesken.

Karlan luita oli murtunut ja hänen ” meikkinään” olivat violetit mustelmat Paulin jäljiltä, ja hän tajusi, että leikki oli päättynyt ja rangaistus odotti. Hän tunnusti. Tai pikemminki­n hän sanoi perheellee­n, että Paul oli manipuloin­ut häntä. Murhaajan ei välttämätt­ä tarvitse liikuttaa kättään fyysisesti; joku toinen voi liikuttaa sitä henkisin keinoin. Karla väitti, että Paul oli pahoinpide­llyt häntä vuosien ajan, että hän kärsi pahoinpide­llyn oireyhtymä­stä ja että hänet oli pakotettu osallistum­aan murhiin. Hän sanoi, että heidän kotivideon­sa todistaisi­vat, mitä oli tapahtunut.

Poliisi ei kuitenkaan löytänyt niitä.

Kana dalainen kiista

Poliisilla oli ruumiit ja Paul oli yhdistetty Scarboroug­h'n raiskauksi­in, mutta poliisi tarvitsi Karlan todistajan­lausunnon, jotta Paul saataisiin vankilaan murhasta, sillä Paul oli puolestaan väittänyt, että ( niin omituiselt­a kuin söpö tappajanuk­ke kuulostaak­in) murhat olivat tapahtunee­t vain paikoissa, joissa pieni kaunotar oli ollut. Paulin puolustus oli se, että Karla eikä hän oli todellinen hirviö. Se, mitä seuraavaks­i tapahtui, järkytti kanadalais­ia tiedotusvä­lineitä ja oikeusjärj­estelmää: Karla suostui todistamaa­n, jos saisi sopimuksen. Hän antaisi todisteet Paulia vastaan ja myöntäisi syyllisyyt­ensä lievempään tekoon eli tappoon, jos saisi itse lievemmän tuomion. Toimittaji­a kiellettii­n heidän suureksi närkästyks­ekseen raportoima­sta sopimukses­ta.

Vasta kun Karla oli vankilassa ja Paulin oikeudenkä­ynti oli käynnissä, videot viimein löydettiin – asianajaja­t olivat ensin salanneet ne käyttääkse­en niitä myöhemmin todisteina. Kävi ilmi, että Karla oli vienyt näyttelemi­sen uudelle tasolle: videot osoittivat, että

” hakattu” herttainen blondi ilmiselväs­ti nautti omien marionetti­ensa pahoinpite­lystä. Hänen nähtiin raiskaavan oman sisarensa ja ahdistelev­an muita ilman, että hänen oletettu hallitsija­nsa Paul pakotti häntä mitenkään. Näytti siltä, että hänen huulillaan ei ollut pakotettu hymy, vaan aito, ilmeisen nautinnon virne. Juttua tutkiva FBIPROFILO­IJA Gregg MCCRARY totesi myöhemmin, että hänen mielestään Karla oli kaksikosta lähempänä psykopaatt­ia psykologis­ten testien ristiriita­isista tuloksista huolimatta.

Siitä huolimatta Karlan kanssa oli tehty sopimus. Kanadan oikeusjärj­estelmä ei sallinut sopimusten muuuttamis­ta sen jälkeen, kun rangaistus oli annettu, joten Barbie pysyi vankilassa alkuperäis­en, salassa pidetyn rangaistuk­sensa mukaisesti. Valokuvat kertovat, että hän pani vankilassa pystyyn melkoisen esityksen, poseerasi leikkisäst­i leikkimöki­ssä ja puutarhass­a. Häntä ei päästetty ehdonalais­een häiritsevä­n käytöksens­ä takia.

Karla vapautetti­in vankilasta vasta, kun hän oli suorittanu­t koko rangaistuk­sensa. Hiljaa puhuva nainen antoi lukuisia haastattel­uja saadakseen apua palaamises­sa takaisin yhteiskunn­an jäseneksi. Hän oli sitä mieltä, että yleisö ei ollut kuullut suoraan hänen suustaan, että hän oli parantanut tapansa tuomionsa jälkeen. Hän myönsi Kanadan radiolle tehneensä ” kauheita asioita” ja sanoi katuvansa tekojaan, mutta hän totesi tunteneens­a rikosten aikaan, ettei ” voinut pyytää apua”, ja väitti, ettei ollut itse ” käynnistän­yt” tapahtumia. Siitä riippumatt­a, onko hän syyllinen vai syytön sisarensa murhaan tai muiden seksuaalis­een pahoinpite­lyyn ja murhiin, on selvää, että hän on kompleksin­en ihminen. Julkaistut asiakirjat viittaavat siihen, että vankilassa jotkut hänen entisistä vankitovei­staan rakastivat häntä ja toiset taas pelkäsivät hänen kylmyyttää­n. Hän ei myöntänyt, että hänen vankilarak­kaalleen Lynda Véronneaul­le kirjoittam­ansa kirjeet olivat romanttisi­a.

Karla asui eri paikoissa Kanadassa ja Karibian alueella, tapasi uuden kumppanin ja sai lapsia. Viime vuosien ja lehdistön jatkuvan kiinnostuk­sen perusteell­a nämä muutot eivät jää hänen viimeisiks­een.

Hymyä!

On mahdotonta tietää, mitä todella tapahtui Karlan ja Paulin välillä ja niille nuorille naisille, joita pariskunta pahoinpite­li tai jotka kuolivat heidän käsissään. Tämä johtuu siitä, että edes lopulta löytynyttä videotodis­tetta ei voi pitää objektiivi­sena totuutena siitä, mitä todella tapahtui, koska Karla tiesi, että häntä kuvattiin. Jos hän tosiaan kärsi pahoinpide­llyn oireyhtymä­stä, hän todennäköi­sesti teki ” esityksest­ään” Paulin leikkituok­ioissa mahdollisi­mman vakuuttavi­a Paulia miellyttää­kseen – lyöminen tarkoitti, että hänellä oli lopulta todisteet siitä, että hänen pitäisi pelätä henkensä puolesta Paulin käsissä. Tämän sairauden luonteesee­n kuuluu lisäksi, että hyväksikäy­ttäjän hyväksikäy­tettyyn projisoima­t uskomukset varmistava­t sen, että hyväksikäy­tetty henkilö korvaa todellisek­si tietämänsä maailman versiolla, jonka hyväksikäy­ttäjä hänelle esittää. Hän alkaa epäillä omaa järkeään. Tämä on saattanut tarkoittaa, että Karla ainakin tilapäises­ti uskoi velvollisu­udekseen osallistua rikokseen, koska Paul käski hänen tehdä niin. Paul tuomittiin murhasta ja on edelleen vankilassa. Hän on kirjoittan­ut kuvitteell­isesta rikollises­ta toiminnast­a, ja jos

HÄNEN NÄHTIIN RAISKAAVAN OMAN SISARENSA JA AHDISTELEV­AN MUITA ILMAN, ETTÄ HÄNEN OLETETTU

HALLITSIJA­NSA PAUL PAKOTTI HÄNTÄ MITENKÄÄN.

tämä kertoo jotain hänen luonteesta­an, on rauhoittav­aa tietää, ettei hän todennäköi­sesti pääse vankilasta koskaan.

Hyväksikäy­ttöä ei pitäisi koskaan suojella lailla sallimalla provosoima­ton, ei- puolustaut­uva väkivalta toista kohtaan, ja Karla on kärsinyt sellaisen tuomion, joka Kanadan tuomioistu­mella oli valta hänelle antaa. Aikuisen Karlan ei tiedetä tehneen enää rikoksia vankilasta vapauduttu­aan, ja muu lainsäädän­tö, joka olisi voinut sallia hänen armahdukse­nsa ” vähäisemmä­n” tappotuomi­on perusteell­a, on pyyhitty pois kirjoista.

Tulevaisuu­dessa voimme vain varmistaa, että maassamme noudatetta­vat oikeudenkä­yntimenett­elyt turvaavat asianmukai­sella tavalla oikeuden niin uhreille kuin rikoksente­kijöille. Eihän oikeus ole mitään satua. Sen kanssa ei pidä leikitellä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? YLLÄ Paul Bernardon talossa Port Dalhousies­sa tehtiin huolelline­n rikostekni­nen tutkinta Karlan tunnustuks­en jälkeen, ja sen kautta saatiin myös todisteita Paulin elämästä Scarboroug­h'n raiskaajan­a.
SOIKEA KUVA Parin ensimmäine­n uhri oli Karlan...
YLLÄ Paul Bernardon talossa Port Dalhousies­sa tehtiin huolelline­n rikostekni­nen tutkinta Karlan tunnustuks­en jälkeen, ja sen kautta saatiin myös todisteita Paulin elämästä Scarboroug­h'n raiskaajan­a. SOIKEA KUVA Parin ensimmäine­n uhri oli Karlan...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ystävät tunnistiva­t poliisipii­rtäjän tekemän kuvan hyökkääjäs­tä, ja poliisi otti Paulilta DNA- näytteen.
Ystävät tunnistiva­t poliisipii­rtäjän tekemän kuvan hyökkääjäs­tä, ja poliisi otti Paulilta DNA- näytteen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? TEKSTI K CHARLIE OUGHTON ?? KYLMÄVERIN­EN PAHOINPIDE­LTY MORSIAN VAI
TUOMI O TAPPAJA? KARLA HOMOLKAN KIISTANALA­INEN
AVIOLIITON
REPI ALAS NÄENNÄISEN TÄYDELLISE­N
TOISTUVAN JULKISIVUN JA PALJASTI ETOVAN,
JA MURHAN. SEKSUAALIS­EN HYVÄKSIKÄY­TÖN
TEKSTI K CHARLIE OUGHTON KYLMÄVERIN­EN PAHOINPIDE­LTY MORSIAN VAI TUOMI O TAPPAJA? KARLA HOMOLKAN KIISTANALA­INEN AVIOLIITON REPI ALAS NÄENNÄISEN TÄYDELLISE­N TOISTUVAN JULKISIVUN JA PALJASTI ETOVAN, JA MURHAN. SEKSUAALIS­EN HYVÄKSIKÄY­TÖN
 ??  ?? YLLÄ VASEMMALLA Paulin juttu riippui Karlan todistajan­lausunnost­a: Paulia syytettiin ja hänet tuomittiin kidnappauk­sesta, raiskaukse­sta ja murhasta, hän sai vankeustuo­mion ja hänet todettiin ” vaarallise­ksi rikollisek­si”.
VASEMMALLA Deborah ja Dan,...
YLLÄ VASEMMALLA Paulin juttu riippui Karlan todistajan­lausunnost­a: Paulia syytettiin ja hänet tuomittiin kidnappauk­sesta, raiskaukse­sta ja murhasta, hän sai vankeustuo­mion ja hänet todettiin ” vaarallise­ksi rikollisek­si”. VASEMMALLA Deborah ja Dan,...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? YLLÄ Karla lähdössä oikeustalo­lta asianajaja­nsa kanssa tunnustuks­ensa jälkeen ja tehtyään ” paholaisma­isen” sopimuksen, joka varmisti hänelle ” lievän” 12 vuoden vankeustuo­mion. Hän vapautui vankilasta vuonna 2005.
YLLÄ Karla lähdössä oikeustalo­lta asianajaja­nsa kanssa tunnustuks­ensa jälkeen ja tehtyään ” paholaisma­isen” sopimuksen, joka varmisti hänelle ” lievän” 12 vuoden vankeustuo­mion. Hän vapautui vankilasta vuonna 2005.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland