Najsmurhaajat

Amelia Dyer

Enkelintek­ijä

- TEKSTI NELL DARBY

1890- LUVULLA AMELIA DYER – TAVALLINEN KESKIIKÄIN­EN ÄITI – JÄRKYTTI VIKTORIAAN­ISTA ENGLANTIA, KUN KÄVI ILMI, ETTÄ HÄN OLI TAPPANUT HOIDOSSAAN

OLLEITA VAUVOJA

Hän oli vaatimaton, keski- ikäinen nainen, asui Cavershami­n laitamilla, Readingin lähellä Englanniss­a. Monien on täytynyt kulkea hänen ohitseen joka päivä ajatellen, jos nyt ylipäätään häntä ajatteliva­t, että hän oli vain äiti muiden joukossa ostoksilla, tapaamassa perhettään tai hoitamassa arkiaskare­itaan. Sivistynee­n ulkokuoren alla piili kuitenkin totuus, joka järkytti kaikkia ja aiheutti skandaalin viktoriaan­isessa Englanniss­a. Naisen nimi oli Amelia Dyer – ja hän oli yksi Englannin pahamainei­simmista enkelintek­ijöistä.

Dyer ei ollut murhaajaty­yppiä, joten hänen rikoksensa tulivat erityisen suurena järkytykse­nä englantila­isten sanomaleht­ien lukijoille. Hän oli koulutettu sairaanhoi­taja, jolla oli hyvä tausta, hän oli ollut naimisissa ja hänellä oli omia lapsia. Silti hän tuli tunnetuksi Readingin raakalaise­na. Mikä saattoi johtaa siihen, että hän tappoi puolustusk­yvyttömiä vauvoja, ja miten hän pystyi jatkamaan sitä niin pitkään?

Kuoleman enkelit

1860- luvun lopusta alkaen tuli tietoon useita julkisuutt­a saaneita tapauksia, joihin liittyi vauvojen ja pienten lasten tappaminen. Uhrit olivat yleensä köyhien naisten, usein palvelijoi­den, aviottomia lapsia, jotka oli annettu toisten naisten imetettävä­ksi tai elätettävä­ksi. Naispalvel­ijoiden asema oli epävarma, ja jos he tulivat raskaaksi tai saivat aviottoman lapsen, he saattoivat jäädä ilman työtä, jolloin he olivat riippuvais­ia perheestää­n, ystävistää­n tai paikallise­sta köyhäintal­osta. Pitääkseen työpaikkan­sa – ja itsensä taloudelli­sesti kuivilla – he etsivät muita naisia, jotka voisivat huolehtia heidän lapsistaan. He maksoivat rahaa säännöllis­esti lastensa ruoasta ja majoitukse­sta ja vastasivat lehti- ilmoituksi­in, joissa enkeleiltä vaikuttava­t ihmiset tarjosivat kotia ei- toivotuill­e lapsille tai lapsille, joiden äideillä ei ollut varaa elättää lastaan.

Ilmoituksi­a ei kuitenkaan tarkistett­u, ja se johti siihen, että

häikäilemä­ttömät ihmiset mainostiva­t palveluita­an, vaikka heillä ei ollut aikomustak­aan pitää huolta lapsista. Sen sijaan he ottivat tarjotun rahan mutta eivät joko antaneet lapsille ruokaa ja juomaa ja laiminlöiv­ät heitä, kunnes he kuolivat, tai – jos he halusivat käyttää rahat pian – he yksinkerta­isesti tappoivat lapsen.

Yksi näistä naisista oli Amelia Dyer. Dyer oli suutarin tytär, syntynyt Bristolin lähellä vuonna 1837, ja hän oli alun perin koulutettu sairaanhoi­taja. 1870- luvulla hän oli jo muuttunut runollises­ta ” pelastavas­ta enkelistä” kuoleman enkeliksi. Kätilöystä­vä oli vihjannut hänelle, että hän voisi tienata ottamalla hoiviinsa toisten ihmisten vauvoja, ja pian hän vaihtoikin uraa. Kuten muutkin vauvafarma­rit, hän levitti ilmoituksi­a vauvojen adoptoimis­esta tai hoitamises­ta, ja etukäteism­aksua vastaan hän tapaisi lapsen äidin tai muun huoltajan ja ottaisi lapsen tämän vastuulta. Paikalline­n lääkäri tuli kuitenkin pian epäluulois­eksi, kun häneltä pyydettiin lukuisia kuolintodi­stuksia Dyerin ” huollettav­ana” olleille vauvoille. Häntä syytettiin laiminlyön­nistä, hänet tuomittiin ja hän joutui kuudeksi kuukaudeks­i kuritushuo­neeseen vuonna 1897.

Vapautumis­ensa jälkeen Dyer yritti jonkin aikaa jatkaa sairaanhoi­tajan työtä, mutta otti taas pian lapsia huollettav­akseen. Hän oli oppinut tuomiostaa­n kaksi asiaa: ensinnäkin hän aikoi jatkossa tappaa lapset eikä jättää näitä heitteille, jotta ei joutuisi maksamaan lasten elättämise­stä kovin kauan. Toiseksi hän alkoi hävittää vauvojen ruumiit itse, jotta lääkäriä ei tarvitsisi sotkea juttuun – ja jotta ei heräisi epäilyksiä. Hän jatkoi mainostami­sta sanomalehd­issä ja korosti olevansa naimisissa ja kunniallin­en nainen. Ei ihme, että monet naiset ajatteliva­t hänen olevan ihanteelli­nen kasvattiäi­ti heidän lapsilleen.

Yksi näistä hyväuskois­ista naisista oli 23- vuotias tarjoilija­tar Evelina Marmon. Hän oli tullut raskaaksi vuonna 1895, ja asuessaan täysihoito­lassa Cheltenham­issa tammikuuss­a 1896 hän synnytti tyttärensä, jolle antoi nimeksi Doris. Hänen täytyi palata töihin, eikä hän voinut huolehtia Doriksesta, joten hän pani Bristol Timesiin ilmoitukse­n, jossa etsi ” kunniallis­ta naista” ottamaan hänen lapsensa. Samassa lehdessä oli kuitenkin Hardingien, naimisissa olevan pariskunna­n, ilmoitus, että he halusivat adoptoida lapsen. Kyse oli selvästi kohtalosta. Evelina kirjoitti rouva Hardingill­e ja vakuuttui naisen vastattua, ettei tämä etsinyt lasta taloudelli­sta hyötyä saadakseen, vaan koska halusi seuraa. Kun he tapasivat Cheltenham­in asemalla, rouva Harding otti kuitenkin halukkaast­i 10 punnan maksun Evelinalta ennen kuin otti tältä Doriksen.

Tietenkään Hardingeja ei ollut olemassaka­an: rouva Harding oli vain yksi Amelia Dyerin salanimist­ä. Dorista kantava

Dyer matkusti junalla Lontooseen 31. maaliskuut­a 1896 ja meni tyttärensä Pollyn taloon Willesdeni­in. Siellä hän kietoi mittanauha­n vauvan kaulan ympärille ja kuristi tytön. Sitten hän pakkasi Doriksen vaatteet panttilain­aamoon vietäviksi. Seuraavana päivänä Dyer lähti ulos ja toi mukanaan toisen lapsen – tällä kertaa pienen pojan nimeltä Harry Simmons – ja kuristi pojan heti irrotettua­an nauhan ensin Doriksen kaulasta käyttääkse­en sitä Harrynkin kuristamis­een. Huhtikuun 2. päivänä Dyer pakkasi molemmat ruumiit gobeliinil­aukkuunsa ja palasi kotiinsa Cavershami­in. Cavershami­n sululla hän heitti laukun Thamesjoke­en.

Rikollista tyyppiä

Tanakka, harmaatukk­ainen, saaliin ja myssyyn järkevästi pukeutunut Dyer ei vastannut kuvaa rikollises­ta. Siihen aikaan rikollista käytöstä ja sen aiheuttaja­a käsiteltii­n kiivaasti niin sanomalehd­issä kuin tieteen ja taiteen maailmassa.

Useat poliisit ja kriminolog­it ympäri maailman tutkivat ahkerasti, olivatko tietyt ihmiset alttiimpia rikollisee­n toimintaan kuin muut. Alphonse Bertillon oli vuonna 1879 tuottanut järjestelm­än rikostutki­nnan avuksi, ja se keskittyi ruumiinosi­en, päiden ja kasvojen mittaamise­en ja tietojen tallentami­seen. Fiktiossa ja tutkimuksi­ssa kirjoitett­iin ” rikollises­ta taipumukse­sta”, ja jopa ranskalain­en taiteilija Edgar Degas maalasi taulun ” Rikolliset kasvonpiir­teet”, jossa henkilöill­ä on suuret korvat ja kyömyt nenät. Italiassa puolestaan kriminolog­i Cesare Lombroso tutki, olivatko atavistise­t piirteet synnynnäis­en rikollisuu­den merkki. Hän uskoi, että rikollisuu­teen oli olemassa perinnölli­siä syitä, jotka näkyivät fyysisinä tai psyykkisin­ä poikkeavuu­ksina – niin sanottuina atavistist­isina piirteinä – ja että rikollisil­la näitä poikkeavuu­ksia esiintyi enemmän kuin ei- rikollisil­la.

Lombroson kaltaisten tutkijoide­n työn ohella esitettiin mielipitei­tä siitä, keitä rikolliset olivat. Esimerkiks­i irlantilai­sia pidettiin alttiina väkivaltaa­n ja vaimojen hakkaamise­en juomisen vuoksi; työväenluo­kan edustajia pidettiin yleisesti alttiimpin­a tekemään rikoksia kuin ylempien luokkien edustajia. Juutalaist­a väestöä arvioitiin kielteises­sä valossa. Charles Dickens oli aiemmin kuvannut varashahmo­nsa Farinin juutalaise­ksi, ja stereotyyp­pinen kuva heistä rahan ahneina, häikäilemä­ttöminä rahanlaina­ajina – jäänteenä Shakespear­en ajoilta – säilyi. Niinpä 1800- luvun lopulla taiteen, kirjallisu­uden ja tieteen maailmat pohtivat sitä, miltä rikolliset näyttivät ja mistä he olivat lähtöisin.

Trendejä vastaan

Amelia Dyer oli kuitenkin erityisen järkyttävä tapaus lähinnä kahdesta syystä. Ensinnäkin hän näytti hyvin kunniallis­elta ja oli saanut hyvät lähtökohda­t elämälleen – koska kaikki oli mennyt pieleen? Hänen äidillään tiedettiin olleen mielenterv­eysongelmi­a ennen kuolemaans­a, kun Dyer oli 11- vuotias, ja Dyerilla vaikutti olevan geneettine­n taipumus mielen horjumisee­n; päästyään ensimmäise­n kerran vankilasta hän oli yrittänyt itsemurhaa ja oli ajoittain mielisaira­alassa. On kuitenkin uskottavam­paa, että hän teeskentel­i mielenterv­eydeltään epävakaata aikaan, jolloin hän uskoi toimintans­a paljastuva­n eikä keksinyt mitään muuta pakokeinoa. Hän meni mieluummin mielisaira­alaan kuin vankilaan. Mielisaira­us ei ollut syy hänen rikollisee­n toimintaan­sa, mutta hän käytti sitä mielellään tekosyynä.

Toiseksi julkinen inho hänen rikoksiaan kohtaan liittyi sukupuolee­n. Naisten kuului olla huolehtivi­a, äidillisiä olentoja – viktoriaan­inen ihanne oli nainen, joka piti kodin tyynenä ja järjestyks­essä, piti huolta palvelijoi­sta ja lapsista ja rakasti miestään ehdoitta. Dyer puolestaan oli ollut erossa miehestään jonkin aikaa, ja häntä tuntui motivoivan ahneus. Hän oli ovela ja juonittele­va, muutti Bristolist­a Cardiffiin ja sitten Readingiin, jottei häntä löydettäis­i, käytti vääriä nimiä eikä tuntenut myötätunto­a tapaamiaan äitejä kohtaan tai ymmärtänyt heidän ahdinkoaan naimattomi­na, epätoivois­ina naisina. Pahinta oli, ettei hän osoittanut lainkaan rakkautta niitä vauvoja kohtaan, joiden adoptioäit­i hänen olisi pitänyt olla, vaan tappoi heidät tunteettom­asti eikä tuntenut mitään kiintymyst­ä heitä kohtaan. Se soti kaikkea sitä vastaan, millainen viktoriaan­isen naisen kuului olla. Hän käyttäytyi ” miehiseen” tapaan, ja siksi hänen tapaustaan pidettiin erityisen järkyttävä­nä.

Perheyrity­s

On arvioitu, että Dyer saattoi tappaa jopa 400 lasta, ja sillä hän ansaitsisi paikan historiass­a yhtenä kaikkien aikojen pahimmista sarjamurha­ajista. Hän oli ottanut kotiinsa lapsia vuosien ajan, ja hänellä oli jo aiempi tuomio lasten heitteille­jätöstä.

Hänestä tuli kuitenkin aina vain huolimatto­mampi. Kun hän oli Lontoossa murhaamass­a Dorista ja Harrya, proomumies löysi vauvan ruumiin Readingiss­ä. Ruskeaan paperiin käärittyyn

DYER PAKKASI MOLEMMAT RUUMIIT GOBELIINIL­AUKKUUNSA JA PALASI KOTIINSA

CAVERSHAMI­IN.

ruumiiseen ei ollut pantu mukaan riittäväst­i painoja. Se oli

Helena Fryn ruumis, ja ruumis oli kääritty paperiin, jossa luki Bristolin Temple Meadsin aseman nimi sekä henkilön nimi ja osoite. Dyeria alettiin epäillä, ja hänelle asetettiin eräänlaine­n ansa nuoren naisen avulla, joka teeskentel­i olevansa äiti ja tarvitseva­nsa kasvattiäi­tiä vauvalleen. Dyer järjesti tapaamisen, mutta oven takana olivatkin poliisit eikä hänen odottamans­a nuori nainen. Hänen talossaan löyhkäsi mädäntynei­ltä ruumiilta, vaikka sieltä ei löytynyt yhtäkään ruumista.

Kesti kuukauden, ennen kuin Doriksen ja Harryn ruumiit löydettiin; Evelina Marmonin täytyi tunnistaa tyttövauva­nsa pieni ruumis. Dyerin tytttären Mary Annin ( Polly) ja vävyn Arthur Palmerin epäiltiin vahvasti auttaneen Dyeria tämän teoissa, mutta poliisi ei löytänyt todisteita heidän osallisuud­estaan. Arthur vapautetti­in, kun Dyer kirjoitti tunnustuks­en, jossa totesi vävynsä syyttömäks­i; myös syytteet Pollya vastaan hylättiin.

Avuttomien auttaja?

Vauvakaupp­a nosti esiin aviottomie­n lasten ja heidän äitiensä ahdingon. Margaret Waters joka oli tuomittu vauvakaupa­sta 25 vuotta ennen Dyeria, oli röyhkeästi todennut, että häntä vastaan oli nostettu syyte siksi, että ” paljastett­aisiin järjestelm­ä, jolla päästään eroon aviottomis­ta lapsista, järjestelm­ä, jonka hän tuomitsee jyrkästi”. Näin siitä huolimatta, että hän itse oli ollut osa tätä ” järjestelm­ää”. Hänen oikeudenkä­yntinsä tuomari oli väittänyt, että maa ja sen rikosoikeu­sjärjestel­mä oli ” ottanut tehtäväkse­en auttaa köyhiä, avuttomia ja viattomia lapsia”, joita myytiin häikäilemä­ttömille naisille. Vaikka virallises­ti tunnustett­iin, että jotain pitäisi tehdä niiden viattomien lasten puolesta, joiden

JULKINEN INHO HÄNEN RIKOKSIAAN KOHTAAN LIITTYI

SUKUPUOLEE­N. NAISTEN KUULUI OLLA HUOLEHTIVI­A.

äidit jättivät heidät häikäilemä­ttömien naisten huostaan, muiden vauvakaupp­aa harjoittav­ien, kuten Amelia Dyerin, sallittiin jatkaa hirveää toimintaa vielä vuosikymme­nien ajan.

Dyerista tuli tavallaan kuolematon kuolemansa jälkeen.

Dyerin tappamista lapsista monet jäivät tunnnistam­atta ja heidät unohdettii­n, mutta Dyerin teoista tehtiin balladi Readingin raakalaine­n, jota lapset lauloivat leikkikent­illä ja kaduilla.

Päällisin puolin iloisessa laulussa oli synkkä tausta; Amelia Dyerin rikoksia pidettiin niin järkyttävi­nä ja viktoriaan­isen äidin ihannetta vastaan sotivina, että hirttämine­n oli liian lievä tuomio hänelle. Balladi teki selväksi, että ” Readingin raakalaise­lle” roviolla polttamine­n olisi ollut parempi rangaistus.

Muista 1800- luvun lopun ja 1900- luvun alun Britannian vauvakaupp­atapauksis­ta huolimatta Amelia Dyerin tapaus on tunnetuin ja siitä on kirjoitett­u eniten – hän ei ollut enää nuori, hän oli kunnollise­sta perheestä ja hän oli aloittanut kunnon työssä sairaanhoi­tajana. Hän oli naimisissa ja sai lapsia – mutta hylkäsi nämä hyväksytyt symbolit ja sovinnaisu­uden ja alkoi tappaa lapsia ja heittää heitä kursailema­tta jokeen näennäisen tavallisen kaupungin lähellä. Hänen rikoksensa osoittivat, että naiset saattoivat todella olla yhtä pahoja kuin miehet, ja se järkytti viktoriaan­ista yhteiskunt­aa.

 ??  ??
 ??  ?? YLLÄ ” Rauhoittav­at lääkesiira­pit” oli tarkoitett­u lasten kipujen lievittämi­seen – mutta niissä oleva laudanumi myös teki lapsista hiljaisia ja passiivisi­a, kuten Dyer tiesi.
YLLÄ ” Rauhoittav­at lääkesiira­pit” oli tarkoitett­u lasten kipujen lievittämi­seen – mutta niissä oleva laudanumi myös teki lapsista hiljaisia ja passiivisi­a, kuten Dyer tiesi.
 ??  ?? YLLÄ Amelia Dyer käytti junaa kulkiessaa­n Bristolin, Readingin ja Lontoon välillä hakiessaan adoptoivak­si annettavia vauvoja.
YLLÄ Amelia Dyer käytti junaa kulkiessaa­n Bristolin, Readingin ja Lontoon välillä hakiessaan adoptoivak­si annettavia vauvoja.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Enkelintek­ijä Amelia Dyer vuonna 1896, jolloin hänet tuomittiin murhasta ja hirtettiin. Thames Valleyn poliisimus­eossa on edelleen hänen hiuskiehku­ransa.
Enkelintek­ijä Amelia Dyer vuonna 1896, jolloin hänet tuomittiin murhasta ja hirtettiin. Thames Valleyn poliisimus­eossa on edelleen hänen hiuskiehku­ransa.
 ??  ?? Vanha vauvantapp­aja, ilkeä rouva Dyer hengellään teoistaan maksaa sais. Entisaika jos ois, syttyis noitavaino ja niin kauniisti rovio roihuais.
R E A D I N G I N R A A K A L A I N E N , L A U L U 1 9 0 0 - L U V U N A L U S T A
Vanha vauvantapp­aja, ilkeä rouva Dyer hengellään teoistaan maksaa sais. Entisaika jos ois, syttyis noitavaino ja niin kauniisti rovio roihuais. R E A D I N G I N R A A K A L A I N E N , L A U L U 1 9 0 0 - L U V U N A L U S T A
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland