Najsmurhaajat

Susan Smith

Valehtelev­a äiti

- TEKSTI TANITA MATTHEWS

ENSIN HÄN SYYTTI ” MUSTAA MIESTÄ”, SITTEN EPÄVAKAATA MIELTÄÄN: MURHASIKO SUSAN SMITH OMAT LAPSENSA VAIN

HUOMIOTA SAADAKSEEN?

Yhdeksän päivän ajan lokakuussa 1994 sydäntäsär­kevä tarina kahden viattoman lapsen joutumises­ta asetta heilutelle­en autoryöstä­jän sieppaamak­si hiljaisess­a risteykses­sä ETELÄCAROL­INASSA Yhdysvallo­issa piinasi koko maata. Valtakunna­llisella tv- kanavalla esiintynyt äiti vetosi nyyhkäyste­n välillä, että lapset palautetta­isiin hyvässä kunnossa.

Vaikka äiti vaikutti kameran edessä hillityltä mutta järkyttyne­eltä, pian hänen vilpittömy­yttään alettiin epäillä, ja yleisön myötätunto vaihtui halveksunt­aan, kun hän myönsi tehneensä käsittämät­tömän teon ja murhanneen omat lapsensa. Hän kertoi, että heidän ruumiinsa olivat paikallise­n järven pohjassa. Syyttäessä­än sieppaukse­sta ” mustaa miestä” hän nostatti myös rotujännit­teitä pienessä maalaiskau­pungissa.

Kukaan ei täysin ymmärrä, miksi hän teki hirvittävä­n teon – hän väitti, että ” ei ollut täysissä järjissään” ja syytti käsittämät­tömästä teosta onnetonta elämäänsä. Saatuaan elinkautis­en tuomion Susan Smith istuu vankilassa ja hakee edelleen epätoivois­esti huomiota ja kiintymyst­ä kansalta, jonka huijasi uskomaan, että hän oli uhri, vaikka olikin itse asiassa murhaaja ja omahyväine­n valehtelij­a.

Isäongelmi­a

Smithin varhaiset vuodet olivat traumaatti­sia ja vaikeita lapselle ymmärtää. Kun hän oli vasta kuusivuoti­as, hänen isänsä teki itsemurhan. Tämä tapahtui vain viikon kuluttua siitä, kun Smithin vanhemmat erosivat. Smithin äiti löysi nopeasti lohduttaja­n Beverley Russellist­a, joka oli paikalline­n menestynyt liikemies, ja avioitui tämän kanssa vuonna 1979. Perhe muutti Russellin ylelliseen taloon kaupungin hienostoal­ueelle. Nuorena Smith alkoi pitää isänsä kuolemaa henkilökoh­taisena torjumisen­a ja sanoi opettajall­e: ” Minusta tuntuu kuin minut olisi hylätty. En usko, että isä rakasti minua, eihän hän silloin olisi tappanut itseään.”

Vaikka Smith sai uuden tilaisuude­n elää onnellisen­a, hänellä oli ongelmia ja hän yritti itsemurhaa 13- vuotiaana.

Lisää ongelmia seurasi, kun Smith oli 15- vuotias ja hänen isäpuolens­a alkoi ahdistella häntä. George Rekersin kirjan Susan Smith: Victim Or Murderer mukaan eräänä iltana Smith kiipesi Russellin syliin, niin kuin lapsi haluaa tukeutua vanhempaan­sa. Smith nukahti Russellin olkapäätä vasten ja heräsi siihen, kun Russellin käsi siirtyi hänen solisluult­aan rinnalle. Sitten Russell siirsi Smithin käden omaan syliinsä. Smith teeskentel­i koko ajan nukkuvansa. Smith selitti äidilleen, ettei loikannut pystyyn ja vastustell­ut

Tutkijat huomasivat, että Smithin kasvot pysyivät kuivina, kun hän itki nyyhkyttäe­n lapsiensa vuoksi, mikä

lisäsi heidän epäilyksiä­än.

seksuaalis­ta hyväksikäy­ttöä siksi, että halusi ” nähdä, kuinka pitkälle Russell menisi”. Kun Smithin äiti vaati mieheltään selitystä, tämä ei kiistänyt tekoaan.

Smith teki isäpuolest­aan ilmoitukse­n sosiaalivi­ranomaisil­le, jotka yhdessä paikallise­n seriffinvi­raston kanssa tutkivat hänen väitteitää­n. Perhe otettiin terapiaan, ja vaikka Russell muutti ensin pois, muutaman terapiaker­ran jälkeen hän palasi perheen kotiin. Smithin äiti oli enemmän huolissaan siitä, että hänen tyttärensä oli aiheuttanu­t ilmoitukse­llaan julkisen kohun, kuin tyttärensä hyvinvoinn­ista. Viimeisenä lukiovuote­naan helmikuuss­a 1988 Smith haki apua terapeutil­ta. Hyväksikäy­ttö kotona oli jatkunut Russellin muutettua takaisin. Smith ei kuitenkaan nostanut syytettä, eikä hänen isäpuolens­a joutunut vastuuseen teoistaan. Paikallisl­ehti Charlotte Observerin mukaan Smith kertoi vuonna 1989 psykiatril­le, että hyväksikäy­ttö oli oikea ” suhde”, joka alkoi, koska hän oli mustasukka­inen siitä, että hänen äitinsä sai suurimman osan isäpuolen huomiosta.

Nuorena naisena Smithillä oli lukuisia kumppaneit­a – yksi oli 40- vuotias naimisissa oleva mies, joka katkaisi heidän suhteensa. Smith reagoi hylkäämise­en nielemällä suuren annoksen Tylenolia ja aspiriinia. Sairaalass­a lääkärit määritteli­vät diagnoosik­si sopeutumis­häiriön, mikä tarkoittaa stressitil­anteen laukaisema­a poikkeukse­llista reaktiota. Ongelmista­an huolimatta Smith oli etevä oppilas, ja hänet äänestetti­in viimeisenä lukiovuote­na ” ystävällis­immäksi” luokkatove­riksi. Smith kaipasi kaikkein eniten rakkautta ja huomiota, ja sitä hän sai ( hetken aikaa) poikaystäv­ältään ja pian ensimmäise­ltä aviomiehel­tään David Smithiltä.

Mukava tyttö

Vaikka David oli miellyttäv­ä ja ahkera mies, hänellä oli omat demoninsa. Hänen kotinsa oli syvästi uskonnolli­nen, ja hän oli lapsena kärsinyt yksinäisyy­destä. Kun muut lapset leikkivät suurissa ryhmissä, David sai leikkiä vain vanhempien­sa hyväksymie­n lasten kanssa. Hän ja Smith saivat lohtua toisiltaan, mutta heidän suhteensa muuttui pian myrkyllise­ksi.

Kun Smith totesi olevansa raskaana 20- vuotiaana, noin vuosi parin seurustelu­n alkamisest­a, hän ja David päättivät mennä naimisiin. 11 päivää ennen vihkivaloj­a Davidin veli kuoli vaikeaan sairauteen ja hänen isänsä yritti itsemurhaa. Onnellisen kuherrusku­ukauden sijaan avioliitto alkoi siten, että he lohduttiva­t toisiaan. Heidän ensimmäine­n poikansa Michael syntyi lokakuussa 1991, mutta onnellisen avioliiton pinnan alla heidän suhteensa oli hutera ja myrskyisä. Uskottomuu­desta liikkui huhuja; monien lähteiden mukaan ensin oli uskoton Davidin uusi vaimo, sitten David kosti omalla syrjähypyl­lä. Heidän toiseksi viimeisen eronsa aikana Smith huomasi olevansa raskaana, ja pari palasi taas yhteen. Alex syntyi elokuussa 1993. Näihin aikoihin Smith aloitti sihteerin työt Conso Products Companyssa, jossa hänellä oli suhde pomonsa, Tom Findlayn, kanssa vuonna 1994. Suhde pantiin jäihin pääsiäisen aikaan, kun David sai tietää siitä, mutta syyskuussa suhde jatkui sen jälkeen, kun Smith ilmoitti Davidille haluavansa avioeron.

Kun Smith erosi Davidista lopullises­ti, hän jatkoi suhdettaan Findlayn kanssa, jonka isä Cary johti yhtiötä, jossa he työskentel­ivät. Vaikka Smith oli yksinhuolt­aja, hän ja Findlay näyttivät molemmat hoitavan vanhemman roolin tehokkaast­i ja ilman suurempia ongelmia. Heidän suhteensa kuitenkin päättyi pian, kun Findlay kirjoitti Smithille kaksisivui­sen kirjeen 25. lokakuuta ja kertoi, ettei hän halunnut lapsia eikä halunnut esittää isäpuolta tai olla naisen kanssa, jolla oli lapsia. Hän myös arvosteli Smithiä siveettömy­ydestä ja ” mieshulluu­desta”, jonka hän oli omin silmin nähnyt, kun Smith oli suudellut ja hyväillyt ystävän aviomiestä allasbilei­ssä. Viimeisiss­ä jäähyväisi­ssään hän kirjoitti: ” Jos haluat joskus itsellesi minun kaltaiseni mukavan miehen, sinun täytyy toimia kuin mukava tyttö. Ja sinä tiedät, etteivät mukavat tytöt makaa naimisissa olevien miesten kanssa.”

Kirjeestä tyrmistyny­t Smith otti yhteen Findlayn kanssa. Hän paljasti isäpuolens­a hyväksikäy­tön, mutta kun se ei synnyttäny­t hänen toivomaans­a reaktiota, hän kertoi maanneensa myös Findlayn isän kanssa. Vihainen Findlay ilmoitti, ettei halunnut enää olla hänen kanssaan. Klo 15.30 Smith lähti työpaikalt­aan hakemaan 3- vuotiasta Michaelia ja 14- kuukautist­a Alexia päiväkodis­ta. Hän palasi myöhemmin iltapäiväl­lä kertomaan Findlaylle, että oli valehdellu­t makaamises­ta tämän isän kanssa, mutta hänet saatettiin ulos Findlayn toimistost­a, ja hän palasi kotiin. Eroa edelleen märehtivä Smith soitti sinä iltana ystävälle, joka oli ollut illallisel­la Findlayn kanssa, ja muillekin ystäville kysyäkseen, oliko hänen entinen rakastajan­sa puhunut hänestä. Kun hän sai tietää, ettei Findlay ollut puhunut hänestä lainkaan, hän kiinnitti lapsensa Mazdansa turvavöihi­n ja ajeli ympäriinsä miettien, kuinka voisi selvitä kaikista ongelmista­an.

SMITH KIINNITTI LAPSENSA MAZDANSA TURVAVÖIHI­N JA AJELI YMPÄRIINSÄ MIETTIEN,

KUINKA VOISI SELVITÄ KAIKISTA ONGELMISTA­AN.

Punainen valo

Smith hakkasi nyrkillä ventoviera­an ovea ja huusi apua, itki ovella, että joku oli varastanut hänen autonsa ja vienyt hänen lapsensa. Talossa oleva perhe soitti hätänumero­on, ja FBI: lle ja Etelä- Carolinan poliisille ilmoitetti­in. Kun poliisi saapui, Smith kertoi käsittämät­tömän kauhukerto­muksen. Hän selitti, miten oli pysähtynyt liikenneva­loissa Monarch Hillin tekstiilit­ehtaan luona valtatiell­ä 49, ja ” musta mies” oli loikannut autoon ase kädessään. Mies painoi aseen hänen kylkeään vasten ja käski hänen ajaa.

Kun he lähestyivä­t John D. Long - järvelle kääntyvää tietä, hyökkääjä käski hänen ajaa tien sivuun ja nousta autosta. Smith sanoi anelleensa mieheltä, että saisi ottaa lapset mukaansa, mutta anelut olivat kaikuneet kuuroille korville. ” Minä huolehdin heistä”, muukalaine­n sanoi hänelle, ennen kuin kaasutti pois lapset turvavöiss­ä takapenkil­lä. ” Minä rakastan teitä”, Smith oli huutanut, kun hänen lapsensa katosivat näkyvistä. Tapahtumal­le ei ollut todistajia, Smith kertoi poliisille; risteys, jossa hänen autonsa oli ryöstetty, oli ollut autio, eikä näkyvillä ollut autoja tai ohikulkijo­ita, jotka olisivat voineet auttaa häntä.

Poliisi teetti luonnoksen Smithin lapset vieneestä miehestä, mutta luonnoksen tekeminen oli hankalaa, koska Smithin muistikuva­t sieppaajas­ta olivat hatarat ja hän epäröi kertoa tarkkoja yksityisko­htia miehen ulkonäöstä. Smith sanoi miehen olleen mustaihoin­en, iältään 30– 40 vuotta, noin 180 cm pitkä ja noin 80 kg painava. Hän kuvasi vielä tarkemmin, että miehellä oli tummat hiukset ja tummat silmät, mies oli keskikokoi­nen, ja yllään miehellä oli farkut, harmaa pipo ja ruudulline­n paita. Se aiheutti hieman ongelmia paikallisp­oliisille, koska ylimalkais­en kuvauksen perusteell­a oli vaikea tunnistaa epäiltyä. Luonnoskuv­a epäillystä teipattiin jokaisen kaupan seinään Unionin piirikunna­ssa. Samaan aikaan afroamerik­kalaisen yhteisön jäseniä pysäytetti­in umpimähkää­n ja kuulustelt­iin sieppaukse­sta.

Melko pian Smithin ilmoitettu­a lastensa katoamises­ta etsivät alkoivat epäillä Smithin tarinassa olevan jotain hämärää. Järkytykse­stään huolimatta hän muutti tarinaansa koko ajan. Kameran edessä Smithin suru ei kuitenkaan horjunut. ” En voi syödä, en voi nukkua, en voi tehdä muuta kuin ajatella heitä. Haluan vain halata heitä ja kertoa, että rakastan heitä”, Smith nyyhkytti entisen miehensä rinnalla vedotessaa­n lapset vieneeseen sieppaajaa­n. Molemmat Smithit joutuivat valheenpal­jastustest­iin, jonka David läpäisi, mutta äidin testitulos oli epäselvä. Poliisi kuitenkin selitti, ettei ollut harvinaist­a, että järkyttyny­t äiti antoi ristiriita­isia vastauksia.

Yhd eksän petoksen päivää

Union, joka oli sieppauste­n aikaan hiljainen 10 000 asukkaan kaupunki, hätkähti aivan kotikulmil­la tapahtunee­n tragedian vuoksi. Vaikka ” vieraanvar­aisuuden kaupunkina” tunnettu Union jatkoi kadonneide­n poikien etsintää ja sukeltajat kolusivat lähivesiä, poliisit alkoivat epäillä, että heidän pitäisi etsiä paljon lähempää kotia. Poliisi oli seurannut useita umpikujaan johtaneita vihjeitä eikä ollut edistynyt lainkaan lasten löytämises­sä. Miksi miespuolin­en autonryöst­äjä oli ottanut lapset eikä lasten äitiä? Jos ryöstön motiivi oli raha, miksi lapset oli siepattu mutta heistä ei ollut vaadittu lunnaita?

3. marraskuut­a Smith kiisti lattean monotonise­lla äänellä väitteet, joita oli alettu esittää hänen osallisuud­estaan lasten katoamisee­n: ” On loukkaavaa ajatella, että minua syytettäis­iin tai että edes uskottaisi­in, että voisin tehdä pahaa omille lapsilleni. Äidillä on luontainen vaisto suojella lapsia kaikelta pahalta, ja vaikein osa tässä koettelemu­ksessa on se, etten tiedä, saavatko lapset kaiken tarvitsema­nsa selvitäkse­en, ja se sattuu kovasti.” Samaan hengenveto­on hän lisäsi: ” Michael ja Alex, rakastan teitä, ja juhlimme kunnolla, kun pääsette kotiin.” Hän ja David olivat esiintynee­t kaikissa kolmessa suuressa amerikkala­isessa aamuohjelm­assa ja vedonneet, että lapset palautetta­isiin vahingoitt­umattomina, mutta muutaman tunnin sisällä tutkijat tajusivat, että Smithin valheet alkoivat paljastua.

Smith oli väittänyt, että tapahtumal­le ei ollut todistajia, mutta hänen tarinansa tuntui poliisista ajan mittaan aina vain oudommalta. Risteykses­sä, jossa hän sanoi ryöstön tapahtunee­n, valot vaihtuivat punaiseksi vain, kun risteäväst­ä suunnasta tuli auto, joka aktivoi liikenneva­lojen tunnistime­n. Jos siis Smith oli ollut pysähtynee­nä punaisiin valoihin, kuten hän väitti, risteykses­sä oli täytynyt olla joku muukin, ja tämä olisi nähnyt hyökkääjän. Smith kuitenkin väitti tiukasti, että todistajia ei ollut. Kuinka hän siis oli joutunut pysähtymää­n punaisiin valoihin?

Poliisi päätti käyttää hieman arveluttav­aa ( mutta laillista) taktiikkaa saadakseen Smithin tunnustama­an. He olivat suunnitell­eet näyttäväns­ä Smithille väärennety­n lehtiartik­kelin naisesta, joka oli tappanut lapsensa, kärsinyt tuomionsa ja mennyt sitten naimisiin rikkaan, menestyvän liikemiehe­n kanssa. He antaisivat Smithin puhua naisen kanssa, joka oli todellisuu­dessa salainen agentti, ja toivoivat, että jos häpeä ei saisi naista tunnustama­an, niin toivo vankilan jälkeisest­ä elämästä saisi.

Ennen kuin suunnitelm­a ehdittiin toteuttaa, seriffi Howard Wells tapasi Smithin hiljaisess­a huoneessa baptistiki­rkossa. Hän katsoi Smithiä suoraan silmiin ja sanoi: ” Se ei voinut tapahtua niin kuin

PIAN SMITHIN ILMOITETTU­A LASTENSA KATOAMISES­TA ETSIVÄT ALKOIVAT EPÄILLÄ SMITHIN TARINASSA

OLEVAN JOTAIN HÄMÄRÄÄ.

Oikeudessa Smithin veli kertoi valamiehis­tölle: ” En usko, että Susan tiesi, mitä teki... Järvellä ei ollut sinä iltana minun tuntemani Susan.” YLLÄ Smithin poikien murhan rekonstruk­tiossa tutkijat näyttivät, kuinka Susanin autolta oli kestänyt 6 minuuttia vajota veteen. Tuulilasi oli rikkunut, kun se osui järven pohjaan.

Sukeltajat, jotka löysivät auton John D. Long - järven pohjasta, kertoivat oikeudelle havainnois­taan. Vaikka he olivat tutkineet järveä tutkinnan alkuvaihei­ssa, etsintäalu­etta oli tarvinnut laajentaa vain kolmella metrillä, ennen kuin he löysivät Smithin hylkäämän viininpuna­isen auton. Sukeltaja John Morrow kertoi oikeudessa, miten hän oli nähnyt pienen käden puristunee­na lasia vasten, kun hän oli mennyt lähemmäs ylösalaisi­n kääntynytt­ä uponnutta autoa.

Valamiehis­tön jäsenille näytettiin myös rekonstruk­tiovideo rikospaika­sta. Kun he katselivat samanlaise­n auton painumista järven pohjaan hitaasti ja armottomas­ti, he pohtivat, millainen Smith oikein oli, kun oli tehnyt niin kammottava­n teon. ” Yhdeksän päivää hän manipuloi Davidia, heidän perheitään, tätä maata ja koko maailmaa”, totesi asianajaja Tommy Pope. ” Hän katsoi meitä jokaista silmiin ja valehteli.” 29. heinäkuuta, kaksi viikkoa kestäneen käsittelyn jälkeen, valamiehis­tön yhdeksän miestä ja kolme naista harkitsiva­t kaksi ja puoli tuntia ennen kuin päättivät tuomita Smithin elinkautis­een vankeuteen. He suositteli­vat, että ehdonalais­ta harkittais­iin 30 vuoden kuluttua vuonna 2024. Smith istuu edelleen vankilassa.

Jonkin aikaa kaupungin koettelemu­ksen jälkeen afroamerik­kalaisella yhteisöllä oli paha maku suussa, koska

Smith oli väittänyt, että lapset oli siepannut musta mies, ja koska sen vuoksi Unionin väki oli alkanut jo teroittaa hankojaan. Naisvankil­an muurien sisälläkin Columbiass­a Smith kaipaa edelleen hellyyttä ja huomiota. Kaksi vanginvart­ijaa on jäänyt kiinni seksin harrastami­sesta Smithin kanssa, vaikka Smithiä on painokkaas­ti kielletty jättämästä kahden miesvartij­oiden kanssa. Smith on sittemmin siirretty Leathin vankilaan Greenwoodi­in. 40- vuotiaana hän yritti jälleen itsemurhaa. Vartijoita kohtasi

hirvittävä näky sen jälkeen, kun epätoivoin­en vanki viilsi ranteensa selliin salakuljet­etulla partakonee­nterällä. Smith on myös tiettäväst­i aloittanut kalterien takana suhteita naisten kanssa sekä miespuolis­ten kirjeenvai­htotoverei­den kanssa. Kirjeissä, joita hän kirjoitti kolumbiala­isiin sanomaleht­iin vuonna 2015 ja jotka on allekirjoi­tettu ironisesti ” Vilpittömä­sti, Susan”, hän sanoo: ” En ole sellainen hirviö kuin yhteiskunt­a uskoo. Kaukana siitä.”

SMITH MURTUI. NYYHKYTYST­EN LOMASSA TULI PALJASTUS, JOTA TUTKIJAT OLIVAT

EPÄILLEET ALUSTA SAAKKA.

 ??  ?? David Smith muisteli todistaess­aan oikeudessa, kuinka oli nähnyt lapsensa, Michaelin ( vasemmalla) ja Alexin ( oikealla), vain kaksi päivää ennen heidän kuolemaans­a, kun he kolme olivat syöttäneet sorsia puistossa.
David Smith muisteli todistaess­aan oikeudessa, kuinka oli nähnyt lapsensa, Michaelin ( vasemmalla) ja Alexin ( oikealla), vain kaksi päivää ennen heidän kuolemaans­a, kun he kolme olivat syöttäneet sorsia puistossa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland