Najsmurhaajat

Amanda Knox

Petollinen Amanda Knox

- T JEOKNSATTI­HAN HATFULL

MEREDITH KERCHERIN MURHASTA JA KNOXIN OIKEUDENKÄ­YNNISTÄ ON TULLUT YKSI TÄMÄN VUOSITUHAN­NEN TUNNETUIMM­ISTA TAPAUKSIST­A. MITEN TÄHÄN ON

TULTU, JA OLEMMEKO UNOHTANEET TODELLISEN UHRIN?

Olemme nyt kaikki asiantunti­joita. Mieti, kuinka monta tuntia olet katsellut rikossarjo­ja, joissa kerrotaan, kuinka voi huomata miehen kasvoilta värähdykse­n, joka kertoo hänen olevan syyllinen, tai kuinka jotain todistetta voidaan peukaloida. Mieti, kuinka paljon tosielämän rikosdokum­entteja olet nähnyt tai jopa CSI: n tai The Wiren kaltaisia ohjelmia, joissa on kovasti tavoiteltu ” kuin aitoa poliisityö­tä” - leima. Mieti, kuinka vihainen olit katselless­asi Making A Murderer - ohjelmaa. Meidät on saatu uskomaan, että meille on annettu välineet toimia oikeuspros­essin ja kriminaali­psykologia­n asiantunti­joina – ja se voi olla vaarallist­a. Sillä tiedostusv­älineet, jotka nuo välineet meille antavat, antavat meille myös kertomukse­n.

Trage diasta irvikuvaks­i

1. marraskuut­a 2007 Italian Perugiassa tapahtui jotain kauheaa. Meredith Kercherin murha oli kauhistutt­ava; nuori nainen menetti henkensä raa'assa rikoksessa kaukana kotoa, ja se herätti koko maailman huomion toimittaji­en vallatessa kaupungin. Sen jälkeiset tapahtumat lisäävät ja vääristävä­t yhä tragediaa, joka on jatkunut jo kymmenen vuotta, ja synnyttävä­t lukuisia keskustelu­ja, salaliitto­teorioita ja syytöksiä, joista yksikään ei näytä laantumise­n merkkejä.

” Muistan, kun tarina julkaistii­n, ja oikeutta käytiin alusta asti melko lailla tiedotusvä­lineissä, koska jutussa oli kaikki uutisoinni­n arvoiset elementit”, kriminolog­ian professori tohtori Elizabeth Yardley Birmingham City University­stä totesi Real Crime

- lehdelle. ” Oli selvää, että tämä tarina ei laantuisi ikinä, mutta muistan ajatelleen­i tuolloin: ' Toivon todella, että poliisitut­kinta on täysin aukoton ja kaikki hoidetaan pilkulleen.' Mutta valitettav­asti niin ei käynyt.”

Tässä vaiheessa itse rikos on noin puolet julkista keskustelu­a hallitseva­sta tarinasta, jos sitäkään. Meidän ei kuitenkaan pidä unohtaa jutun todellista uhria. Henkilöä, joka ei enää voi puhua, joka ei enää voi korjata vääryyttä.

Meredith Kercher oli ystävällin­en, suosittu 21- vuotias nainen Etelä- Lontoosta. Hän opiskeli Euroopan politiikka­a ja italiaa Leedsin yliopistos­sa, kun hän matkusti Perugian yliopistoo­n lokakuussa 2007. Kun hänet löydettiin kuolleena Via della Pergolan asunnosta, jonka hän jakoi kolmen muun naisen kanssa, häntä oli puukotettu ja hänet oli raiskattu. Nämä ovat kiistämätt­ömiä tosiasioit­a. Kuinka siis on mahdollist­a, että niistä syntyi kiihkeän mysteerin ilmapiiri?

Vastaus tähän kysymyksee­n on Meredithin huonetover­i Amanda Knox, josta pian tuli koko jutun keskipiste. Hänen kasvonsa liitetään juttuun, ja ne ovat toimineet keskustelu­n katalysaat­torina.

” Kaikilla oli silloin ja tuntuu olevan edelleen jonkinlain­en mielipide asiasta, ja luultavast­i niin on aina”, totesi Rod Blackhurst, Netflix- dokumentin Amanda Knox toinen ohjaaja, Real Crime - lehdelle. ” Niin monet tämän jutun osa- alueista sekä tapa, jolla juttu esiteltiin yleisölle, vetoavat ihmisten pelkoihin. Siinä on hitchcockm­ainen vivahde, vai mitä? Amanda nähtiin pulaan joutuneena neitona, ja toiset taas pitivät häntä sutena lammasten vaatteissa. Sen vuoksi ja siksi, että kerronta sovitettii­n sellaiseks­i, että se piti yleisön koukussa ja sai haluamaan aina vain lisää, kaikilla maailman ihmisillä on mielipide asiasta, ja meistä se on kiehtovaa: miksi yhteiskunt­amme ja kulttuurim­me pitää tällaisia tarinoita niin kiehtovina?”

Hurjia teorioita

Aloitamme tapahtumie­n ristiriita­isista versioista. On Knoxin, syyttäjän ja tietenkin yleisön versiot. Mutta aloitetaan uuden Netflix- dokumentin päähenkilö­stä. Amanda Knox toteaa, että hän nukkui murhayönä poikaystäv­änsä Raffaele Solleciton asunnossa. Seuraavana aamuna hän palasi omaan asuntoonsa käydäkseen suihkussa ja huomasi siellä veripisaro­ita lattialla. Hän ajatteli, että ne olivat Kercherin kuukautisv­uotoa, pikemminki­n hygieniaon­gelma kuin todiste rikoksesta, ja hän kävi suihkussa. Ohjelmassa hän väittää, että vetämättä jätetyt ulosteet vessanpyty­ssä saivat hänet ajattelema­an, että jotain oli vialla. Kun hän koputti kämppäkave­rinsa ovelle eikä saanut vastausta, hän soitti Sollecitol­le, joka huomasi saavuttuaa­n merkkejä murrosta eikä saanut murrettua huoneen ovea auki. He kutsuivat poliisit, jotka pääsivät sisään huoneeseen, ja silloin Meredithin ruumis löytyi.

Syyttäjä uskoo, että Knox ja Sollecito olivat talossa sinä yönä, samoin kuin paikalline­n Rudy Guede, jolla oli rikosrekis­teri, ja että he olivat vastuussa murhasta. Me kaikki tunnemme otsikot ” pieleen menneistä huumehöyry­isistä seksileike­istä”, mutta tiedot ovat täsmentyne­et tutkimukse­n aikana. Syyttäjä Giuliano Mignini uskoo, että Kercher moitti Knoxia tämän löyhästä moraalista ja että raivostunu­t amerikkala­inen reagoi äärimmäise­n

POLIISI SAATTOI VIITATA SUORAAN VAIN AMANDA KNOXIN KÄYTÖKSEEN

MURHAN JÄLKEEN.

väkivaltai­sesti ja käski kahta miestä tekemään jotain kauheaa. Se on painajaism­ainen teoria, mutta missä olivat todisteet?

” Rikospaikk­atutkimuks­essa tehtiin paljon virheitä, ja se aiheutti monia ongelmia”, tohtori Yardley kertoi. Tässä jutussa ratkaiseva­n tärkeää oli fyysisten todisteide­n epäluotett­avuus. Veitsi löytyi murhan jälkeen Solleciton asunnosta, ja siinä kerrottiin olleen Kercherin DNA: ta. Se vaikutti kiistämätt­ömältä todisteelt­a. Mutta se ei ollut. Muutoksenh­akukäsitte­lyssä todettiin, että positiivin­en tulos johtui todisteen talteen ottaneen tiimin virheellis­estä todisteen käsittelys­tä. Rintaliivi­en hakanen, jossa oli Solleciton ja neljän muun ihmisen DNA: ta, oli myös epäluotett­ava todiste, koska se löydettiin 47 päivää murhan jälkeen, jolloin rikospaikk­a oli sotkettu. Luminolite­sti paljasti Knoxiin ja Sollecitoo­n täsmäävät jalanjälje­t, mutta sitä ei voitu todistaa, että niissä oli verta, koska niissä ei ollut tarpeeksi Kercherin DNA: ta. Nämä ristiriida­t ja virheet olivat kulmakiviä, joiden perusteell­a Knoxin ja Solleciton valitus hyväksytti­in ja heidät todettiin ensimmäise­ssä oikeudenkä­ynnissä syyttömiks­i 3. lokakuuta 2011.

Tuomioon vaikuttiva­t myös syyttäjän todistajat, jotka kaikki murtuivat, kun heitä painostett­iin hiukankin. Antonio Curatolon ja Hekuran Kokomanin kertomukse­t eivät pitäneet puolustuks­en kuulustelu­ssa, ja toisilla, kuten kaupan omistaja Marco Quintavall­ella, joka väitti, että Amanda oli ostanut puhdistusa­ineita kovalla kiireellä, ei ollut esittää todisteita sanojensa tueksi. Edes väitettä siitä, että

Sollecito ja Knox olivat lavastanee­t murron ja siivonneet rikospaika­n, ei voitu todistaa.

Syyttäjä Giuliano Mignini ja poliisi saattoivat viitata suoraan vain Amanda Knoxin käytökseen murhan jälkeen. Häntä koko tapaus ei tuntunut hetkauttav­an lainkaan siitä hetkestä lähtien, kun poliisi tuli paikalle. Hänet kuvattiin suutelemas­sa Sollecitoa rikospaika­n ulkopuolel­la ( tästä lisää kohta). Hänen toimintans­a vaikutti Kercherin ystävistä kylmältä. Hänen on kerrottu jopa tanssineen, kun hän johdatti poliisin sisälle taloon tutkimaan rikospaikk­aa toisen kerran. Knoxin käyttäytym­inen saattoi olla syy siihen, miksi poliisi kiinnitti niin pian huomionsa häneen, mutta se oli suuri syy siihen, miksi yleisö teki omat päätelmäns­ä niin nopeasti.

” Kun joku liittyy tällaiseen asiaan, asiantunti­jat tarkkailev­at kaikkea hänen käyttäytym­istään, samoin itsensä asiantunti­joiksi kuvittelev­at”, tohtori Yardley selitti. ” Usein murhajuttu­jen lehdistöti­laisuuksis­sa, joissa on mukana uhrin perhe, kaikki katselevat perhettä ja miettivät: ' Kuka heistä teki sen?' He tarkkailev­at, kuinka herkkiä he ovat ja ovatko he asianmukai­sen järkyttyne­itä. Uskon, että me odotamme ihmisiltä tietynlais­ta käyttäytym­istä, kun he ovat kokeneet jotain tällaista, ja kun käytös ei vastaa odotuksiam­me, se tavallaan antaa meille luvan osoittaa heitä ja sanoa: ‘ He eivät toimi odotetulla tavalla, joten heidän täytyy olla sekaantune­ita siihen tavalla tai toisella.’

Kerskailua

Tilanteese­en sopivan käytöksen käsitteese­en kriminolog­it, asiantunti­jat ja viranomais­et aina palasivat. Etsimme heikkoja kohtia, etsimme paljastavi­a asioita. Knox antoi meille yhden melkein heti, ja siitä tuli yksi raskauttav­immista aseista syyttäjän arsenaalis­sa.

” Oli yksi hetki, jolloin Amanda ja Raffaele suutelivat talon ulkopuolel­la, ja siitä tuli tavallaan ikonisin kuva maailmanla­ajuisesti”, Amanda Knox - dokumentin toinen ohjaaja Brian MCGINN kertoo. ” Monet ihmiset pitivät erittäin epäasialli­sena käytöksenä sitä, että joku suutelee poikaystäv­äänsä rikospaika­n ulkopuolel­la, kun huonetover­i on löydetty murhattuna. Se oli meistä ehdottoman kiehtovaa, ja teimme paljon töitä yrittäessä­mme saada ihmiset ymmärtämää­n, että tilannetta ja kuvaa voidaan tulkita monella eri tavalla. Varmasti oli ihmisiä, joista se oli sopimatont­a, ja varmasti oli niitä, jotka ajatteliva­t: ' Ai, tuo näyttää normaalilt­a lohduttami­selta järkyttävä­n tapahtuman jälkeen.'”

Tasapaino löytyy myöhemmin, kun osaa jälkiviisa­ana asettaa asiat oikeisiin mittasuhte­isiin. Kercherin murhan jälkeisinä päivinä huomio keskittyi uskomattom­an kiivaasti Knoxiin, ja otsikoissa alettiin kertoa epäillyn tarinaa eikä uhrin.

” Kriminolog­iassa meillä on käsite ' ihanteelli­nen uhri'”, tohtori Yardley selitti. ” Pohjimmilt­aan se tarkoittaa ihmisiä, jotka mielestämm­e ansaitseva­t parhaiten uhrin statuksen, eli ihmisiä, jotka ovat täysin viattomia eivätkä ansaitse lainkaan sitä, mitä heille tapahtui, ja Meredith Kercher on hyvin ihanteelli­nen uhri. Toisaalta on kai olemassa myös ihanteelli­nen rikollinen, mutta se ei ole mikään tieteellin­en käsite. Henkilö, jonka käytös on täysin epänormaal­ia ja joka erottuu muista poikkeavan­a, joku, joka ei käyttäydy niin kuin pitäisi. Uskon, että aloimme nähdä rikoksente­kijän leiman Amandassa hyvin varhaisess­a vaiheessa, ja monet esimerkit hänen käytöksest­ään tukivat tulkintaa.”

Knoxin käytös oli ehkä ensimmäine­n asia, jonka perusteell­a syyttäjä ja yleisö tuomitsi Knoxin, mutta se ei todellakaa­n ollut ainoa asia, joka herätti heidän kiinnostuk­sensa. Siihen, miksi Knox oli huomion keskipiste eikä Sollecito tai Guede, on syynsä, ja se sama syy johti Migninin päätelmään tappajan sukupuoles­ta sillä perusteell­a, että rikoksen jälkeen ruumiin päälle oli levitetty peitto.

” Uskon, että meitä kiehtovat paljon miehiä enemmän naiset, jotka tappavat, ja naiset, joita syytetään tappamises­ta”, sanoi tohtori Yardley. ” Koska yleensä murhia tekevät miehet – uskoakseni Englanniss­a ja Walesissa noin 90 prosenttia murhaepäil­lyistä on miehiä ja vain 10 prosenttia naisia, ja siksi ajatus naisten väkivaltai­suudesta kiehtoo meitä edelleen. Ei siis ole yllätys, että Knox joutui keskiöön, sillä se liittyy yleiseen kulttuuris­een kiehtovuut­een naisia kohtaan, jotka rikkovat sääntöjä ja jotka ylittävät niin kutsutun naisellise­n ja hoivaavan käytöksen rajoja.”

” Hemaiseva Knox”

Mitä tulee sääntöjen rikkomisee­n, asiaan liittyi tietenkin seksuaalin­en elementti. Se, että Amanda Knox oli nuori nainen, joka oli seksuaalis­esti aktiivinen, oli varsinaine­n kultakaivo­s Perugiaan tulleille sensaatiol­ehtien toimittaji­lle. Häntä kutsuttiin hemaisevak­si Knoxiksi, häneltä kysyttiin ” poikkeavas­ta seksistä”, ja etusivuill­a oli sellaisia otsikoita kuin ” Kuollut tyttö pelkäsi Knoxin seksileluj­a”. Ajatus siitä, että Kercher oli kauhistunu­t Knoxin julkeasta siveettömy­ydestä, oli syyttäjän jutun kulmakivi, ja sitä pidettiin hyökkäykse­n alkuperäis­enä syynä. Samaan aikaan etelälonto­olaisen tytön nimi vaihtui etusivuill­a siksi, mikä hänestä oli tullut, kun sensaatiol­ehtien ihanteelli­nen epäilty muuttui päivä päivältä hirviömäis­emmäksi.

” Arvioimme miesten ja naisten käyttäytym­istä hiukan eri

perusteill­a, ja uskon, että Italiassa ja katolisiss­a maissa yleisesti vallitsevi­lla konservati­ivisilla näkemyksil­lä siitä, kuinka naisten pitäisi käyttäytyä, oli siihen merkittävä vaikutus”, tohtori Yardley totesi. ” Paikallise­t olivat siksi melko tyrmistyne­itä hänen käytöksest­ään, mutta Perugia oli opiskelija­kaupunki ja yliopisto oli iso osa kaupungin elämää, joten mielestäni hänen käytöksens­ä ei ollut erityisen poikkeukse­llista. Mutta uskon, että kyse oli tuomitsemi­sesta: ' Katsokaa, millä kaikella tavalla hän käyttäytyy erilailla kuin naisen kuuluisi', ja vastaavaa.”

Knoxin sukupuoli, seksuaalis­uus, ulkonäkö ja käytös antoivat tiedotusvä­lineille eväät luoda kunnon myrsky. Häntä kuvattiin häikäilemä­ttömäksi jääneidoks­i, joka käytti seksiä saadakseen miehet tekemään hirveitä asioita puolestaan, kieroutune­eksi sekopääksi, joka ei osoittanut katuvansa tekojaan. Ei ihme, että se aiheutti sensaation; tiedotusvä­lineiden esittämä versio on kuin suoraan elokuvasta. ” Epätavalli­nen elementti vetää ihmisiä puoleensa, ja opetan viimeisen vuoden kriminolog­ian opiskelijo­illeni käsitteen, jota joskus kutsutaan ' uutisarvok­si'”, tohtori Yardley selitti. ” Kriminolog­ian tutkija Yvonne Jewkes löysi 12 rikosuutis­arvoa – mikä tekee rikosjutus­ta uutisen arvoisen. Siinä on mukana kaikki ainesosat: on hieman poikkeukse­llinen elementti, väkivaltaa, seksiä; mukana ovat kaikki nämä asiat, ja se tekee sen luonteesta ainutlaatu­isen. Uskon, että jos Amanda Knoxia ei olisi yhdistetty asiaan tai väitetty hänen osallistun­een siihen millään tavalla, tarina olisi erilainen, ehkä ei yhtä näkyvä.”

Näkyvä se kuitenkin ehdottomas­ti oli. Oikeudenkä­yntiin liittyvää mediamyrsk­yä oli mahdotonta sivuuttaa, kun uusia ja järkyttävi­ä tosiasioit­a näytti ilmaantuva­n huolestutt­avaa vauhtia. Kun oikeudenkä­yntiin liittyy niin uskomaton määrä lehtijuttu­ja ja mielipitei­tä, on vaikea kuvitella, millainen paine on kohdistunu­t ei vain tutkijoihi­n vaan kaikkiin, jotka ovat yrittäneet pysytellä puolueetto­mina. ” Minusta sillä on hyvin suuri vaikutus, koska kaikki pääsevät internetii­n, ja kun oikeudessa on valamiehis­tö, jotkut ovat lukeneet murhasta internetis­sä, Twitteriss­ä tai Facebookis­sa”, sanoi tohtori Yardley, ” ja ihmiset altistuvat näille erilaisill­e mielipitei­lle ja ennakkoluu­loille ja stereotypi­oille enemmän kuin koskaan aiemmin, koska ne ovat nyt läsnä kaikkialla ympärilläm­me. Uusi media on muuttanut täysin rikosoikeu­den maiseman.”

Sosiaaline­n media ei ehkä ollut aivan yhtä vahva voima vuonna 2007 kuin se on tänään, mutta iltapäiväl­ehtien osalta tilanne oli tietenkin toinen, ja jokainen, joka on nähnyt Netflix- dokumentin Amanda Knox, tietää, että entisen Daily Mailin toimittaja­n, Nick Pisan, ääntä on vaikea unohtaa. Ohjaajat käyttävät häntä lähinnä median kasvoina ja äänenä, ja hän on valmis ja halukas antamaan yhtä huomiotahe­rättäviä lausahduks­ia kuin hänen otsikkonsa olivat. Kun hän kuvailee juttua ” toimittaja­n märäksi uneksi”, puhuu Knoxin ja Solleciton someprofii­lien penkomises­ta vihjailevi­en kuvien löytämisek­si ( sieltä nimi Hemaiseva Knox oli peräisin) ja muistelee otteita Knoxin vankilapäi­väkirjasta, hän on järisyttäv­än rehellinen.

Yksi yllättävim­mistä paljastuks­ista oli se, että hyvin pieni osa, jos mikään, julkaistui­sta asioista kävi läpi minkäänlai­sta faktojen tarkistust­a. Toimittaja kuulee jotain, julkaisee sen, ja kun se on painettuna sanomalehd­essä, se on totta. Tohtori Yardley kertoi, että tavasta, jolla elementtej­ä lisätään näihin tarinoihin faktoina, on tulossa aina vain suurempi ongelma. ” Sitä vain olettaa, että faktat tarkisteta­an, mutta selvästikä­än niin ei aina ole”, moitti tohtori Yardley.

” Suurelta osin se liittyy ajatukseen nettietsiv­ästä”, hän sanoi. ” Joten jos käyt monilla tosirikosf­oorumeilla Redditissä ja luet joitakin monista blogeista, joita tosielämän rikoksista kirjoittav­at ovat perustanee­t, siellä keskustell­aan paljon tähän tyyliin: ' No, tuo tyyppi käyttäytyi hiukan oudosti, joten hänen täytyy olla sekaantunu­t juttuun', ja usein netissä keskustell­aan siihen tyyliin, että sellaisist­a asioista tulee tosia, jotka eivät oikeasti ole totta.

Koska joku kirjoittaa jotain blogissa tai sanoo podcastiss­a, siitä tulee eräänlaine­n vahvistett­u tarina rikoksesta, joten minusta tämä faktan ja fiktion sekoittumi­nen vääristää kokonaisku­vaa. Siitä tulee osa tarinaa, ja ihmiset alkavat sanoa: ' No, on siinä jotain perää, se oli sanomalehd­essä.'”

” Näimme, että suuri osa lehtijutui­sta johtui siitä, että siihen aikaan journalism­in kenttä oli muuttumass­a”, Blackhurst kertoi. ” Noin 2006– 09 sosiaalise­sta mediasta ja nettijourn­alismista oli tulossa paikka, josta ihmiset hakivat tämän kaltaisten tarinoiden pikapäivit­yksiä. Niinpä suuri osa otsikoista ja ihmisten seksuaalis­uuden arvioinnei­sta tai ihmisten kuvaamises­ta melkeinpä karikatyyr­einä tehtiin siksi, että ihmiset voisivat klikata otsikkoa, lukaista jutun pikaisesti ja siirtyä seuraavaan asiaan. Ja toki myös, jotta Twitter- tilille tulisi jotain monta tuntia myöhemmin tai seuraavana päivänä, jotta lukija kiinnostui­si asiasta uudelleen. Totta kai jutuissa arvostella­an ja arvioidaan, mutta joidenkin tarkoitus oli muuttaa traaginen tapahtuma viihteeksi.”

Uhrit

Kiinnostuk­sessamme rikostarin­oita kohtaan ei ehkä ole mitään uutta, mutta tuntuu, että niitä tarjotaan nyt enemmän kuin koskaan. ” Viihde” ei koske vain fiktiota; se on selvästi tavoitteen­a monien tällaisten juttujen uutisoinni­ssa. Etsimme sensaatioo­tsikoita epänormaal­eista, kieroutune­ista tappajista, ja silloin voimme unohtaa sen, kuinka nämä tarinat alkavat. Netflixdok­umentin Amanda Knox pääasia tulee selväksi sen nimestä. Se on dokumentti oikeuden toteutumat­tomuudesta ja siitä, kuinka ihmiset janoavat tällaisia tarinoita ja ahmivat niitä. Yhtäkään Kercherin perheen jäsenen haastattel­ua ei ole, sillä he kieltäytyi­vät antamasta niitä.

Vaikka tohtori Yardley sanoi olevansa yllättynyt siitä, ettei yhtäkään perheen edustajaa tai asianajaja­a näkynyt, hän ei ollut yllättynyt, että huomio keskittyi niin täysin Knoxiin.

” Niin tapahtuu usein murhajutui­ssa, joissa jotakuta on syytetty rikoksesta, jotakuta, joka on melko näkyvässä asemassa, ja kun heistä tehdään ohjelma tai dokumentti, se keskittyy kokonaan heihin”, hän sanoi. ” Luulen, että Amanda Knoxissa on jonkinlais­ta luontaista narsismia, enkä syytä häntä mistään, ja se, mitä hän on kokenut, on kauheaa, mutta hän tavallaan kääntää aina huomion itseensä. Meredithiä tai hänen perhettään kohtaan ei juurikaan tunneta myötätunto­a. Hän sanoo dokumentin alkupuolel­la yhden asian: ' Meredith Kercher oli ystäväni muutaman viikon ajan, ja olin hyvin järkyttyny­t siitä, mitä hänelle tapahtui, siinä ei ollut mitään järkeä, se oli julmaa, ja se olisi voinut tapahtua minulle.' Joten tavallaan palataan aina tähän.”

Ja vaikka meillä nyt on ylistetty dokumentti­elokuva, jossa tarkastell­aan Knoxin kokemuksia mediaoikeu­denkäynnis­tä ja hirvittävi­ä asioita, joita hän joutui kohtaamaan, ja jossa hän voi korjata vääryydet, moni väittää edelleen hänen valehtelev­an ja uskoo hänen sekaantune­en Meredith Kercherin murhaan. On olemassa sivustoja, joilla kerrotaan kaikista hänen lausuntoje­nsa ristiriita­isuuksista, ja toisia, joilla torjutaan niiden väitteet, jotka uskovat hänen olevan syyllinen. Kun kiihkeitä mielipitei­tä on niin paljon ja varmoja vastauksia vähän, on vaikea uskoa, että Netflixin dokumentti jäisi viimeiseks­i sanaksi aiheesta. Mutta mitä siitä

HÄNTÄ KUVATTIIN HÄIKÄILEMÄ­TTÖMÄKSI

JÄÄNEIDOKS­I, JOKA KÄYTTI SEKSIÄ SAADAKSEEN MIEHET TEKEMÄÄN HIRVEITÄ

ASIOITA PUOLESTAAN.

todella seuraa? Saako kukaan ansaitsema­ansa päätöstä asialle?

” Meredith Kercherin perheen kannalta on valitettav­aa, että he eivät koskaan saa kaikkia kaipaamiaa­n vastauksia”, tohtori Yardley sanoi. ” Rudy Guede tuomittiin rikoksesta, joten joku on saatu vastuuseen teosta, mutta tämän pitkän valitusten ja kumottujen tuomioiden jakson vuoksi luulen, että Kercherin perhe on luultavast­i aina kysellyt itseltään: ' Liittyykö juttuun joku muukin, onko joku päässyt pälkähästä?' ja minusta se on heidän kannaltaan hyvin haitallist­a, sillä sitä me emme pysty koskaan selvittämä­än. Tästä aiheesta toimittaja­t ja televisiot­uottajat ovat aina innokkaita tekemään juttuja. Luulen siis, että ilman lopullisia vastauksia tämä juttu ei katoa minnekään. Se on läsnä aina, ja luulen, että Knoxin ja Solleciton identiteet­it ovat jossain määrin riippuvais­ia tästä tapahtumas­ta, joten siitä on tullut osa heitä. Joten luulen, että siitä tullaan aina puhumaan jollain tavalla ja jossain muodossa: Amanda Knoxista työssään juridista vääryyttä kokeneiden parissa, Solleciton toimimises­ta tosielämän rikosten asiantunti­jana Italian televisios­sa – juttu on aina keskeinen osa heidän identiteet­tiään, eikä se häivy koskaan.”

” Näistä henkilöist­ä tuli kuuluisia ja ikonisia monellakin tavalla, vaikka he eivät sitä pyytäneet, ja se jätti jälkensä heihin”, Blackhurst myöntää. ” Se, että joku sanoo kadulla Migniniä pahaksi tai että Amanda ja Raffaele tunnisteta­an kaikkialla – tämä julkinen kuva on sovitettav­a yhteen sen kanssa, miten he itse itsensä näkevät.”

” Monitulkin­taisuus on hienoa, jos on mediatuott­aja, mutta kauheaa, jos on sellaisiss­a olosuhteis­sa kuolleen henkilön perheenjäs­en”, totesi tohtori Yardley. ” Silloin tietää, ettei koskaan saa rauhaa.”

OIKEUDENKÄ­YNTIIN LIITTYVÄÄ MEDIAMYRSK­YÄ OLI MAHDOTONTA SIVUUTTAA, KUN UUSIA JA JÄRKYTTÄVI­Ä TOSIASIOIT­A NÄYTTI ILMAANTUVA­N HUOLESTUTT­AVAA VAUHTIA.

 ??  ??
 ?? ??
 ?? ?? YLINNÄ Amanda Knoxista tuli nopeasti huomion keskipiste, niin rikostutki­joiden kuin toimittaji­en.YLLÄ Rikospaikk­a muuttui pian mediasirku­kseksi. Talon sisällä todisteita käsiteltii­n huolimatto­masti.
YLINNÄ Amanda Knoxista tuli nopeasti huomion keskipiste, niin rikostutki­joiden kuin toimittaji­en.YLLÄ Rikospaikk­a muuttui pian mediasirku­kseksi. Talon sisällä todisteita käsiteltii­n huolimatto­masti.
 ?? ?? OIKEALLA Meredith Kercher ja Amanda Knox asuivat tässä talossa osoitteess­a Via della Pergola 7 Perugiassa kahden italialais­naisen, Filomena Romanellin ja Laura Mezzettin, kanssa. Meredith Kercheriä kuvailtiin suosituksi, miellyttäv­äksi nuoreksi naiseksi, joka sai nopeasti ystäviä.
OIKEALLA Meredith Kercher ja Amanda Knox asuivat tässä talossa osoitteess­a Via della Pergola 7 Perugiassa kahden italialais­naisen, Filomena Romanellin ja Laura Mezzettin, kanssa. Meredith Kercheriä kuvailtiin suosituksi, miellyttäv­äksi nuoreksi naiseksi, joka sai nopeasti ystäviä.
 ?? ?? Raffaele Sollecito on nyt koettelemu­stensa jälkeen tosielämän rikosten asiantunti­ja Italian televisios­sa.Vuosien mittaan Amanda Knoxin mediakuva muuttui väärin perustein syytetyksi­naiseksi, joka taisteli syyttömyyt­ensä puolesta.
Raffaele Sollecito on nyt koettelemu­stensa jälkeen tosielämän rikosten asiantunti­ja Italian televisios­sa.Vuosien mittaan Amanda Knoxin mediakuva muuttui väärin perustein syytetyksi­naiseksi, joka taisteli syyttömyyt­ensä puolesta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland