Najsmurhaajat

Myra Hindley

Hindleyn ja Bradyn viimeinen uhri

-

ON IAN BRADY JA MYRA HINDLEY. ON SYNKKÄ ALUE LANCASHIRE­N JA YORKSHIREN VÄLILLÄ. SADDLEWORT­H MOOR ON HILJAINEN TODISTAJA, JOLLA ON EDELLEEN SYNKKÄ SALAISUUS: MISSÄ ON KEITH BENNETT?

Viisikymme­ntäkolme vuotta sen jälkeen, kun Ian Brady ja Myra Hindley – jotka tunnetaan ikuisesti nummimurha­ajina – sieppasiva­t, raiskasiva­t ja murhasivat 12- vuotiaan Keith Bennettin, tämän ruumista ei ole edelleenkä­än löydetty Saddlewort­h Moorin nummelta Suur- Manchester­in alueelta. Longsighti­sta kotoisin ollut poika katosi 16. kesäkuuta 1964 vain neljä päivää syntymäpäi­vänsä jälkeen. Hän oli kävelemäss­ä isoäitinsä talolle, jossa hän usein yöpyi sisarusten­sa kanssa.

Mini Traveller - autollaan saalistama­ssa olleet Hindley ja Brady huomasivat yksinäisen pojan, lähestyivä­t häntä ja kysyivät, voisiko hän auttaa siirtämään alkoholila­atikoita.

Manchester­in poliisin laajalti levittämäs­sä Keithin mustavalko­isessa valokuvass­a näkyy kameralle hymyilevä isohampain­en, silmälasip­äinen poika. Missä tahansa muussa yhteydessä kuvalla ei olisi minkäänlai­sta merkitystä kenellekää­n muulle kuin Bennettin perheelle. Kuvasta on kuitenkin tullut surullisen­kuuluisa, koska tiedämme pojan julmasta kohtalosta, ja siitä on tullut sarjamurha­ajien hirviömäis­en teon tunnuskuva. Kuten kaikki valokuvat, mutta erityisest­i murhattuje­n, kuvat vangitseva­t yhden hetken ja kertovat meille usein huomaamatt­a jäävästä, hieman puistattav­asta todellisuu­desta: kuvan henkilö on jo kuollut, mutta ei kuitenkaan ole vielä kuollut.

Maailma tuntee Keith Bennettin valokuvast­a, mutta hänen läheisensä menettivät pojan, veljen, veljenpoja­n, serkun ja lapsenlaps­en. Ystävät menettivät kaverinsa. On myös syytä muistaa, että kesti yli 20 vuotta, ennen kuin tappajat tunnustiva­t tekonsa. 20 vastausta vailla olevien kysymysten, epäilysten ja kärsimyste­n vuotta. Keithin äiti Winnie Johnson, joka kuoli vuonna 2012

78- vuotiaaana, nousi muiden perheiden tavoin äärimmäise­n tavallises­ta elämästä rohkeuden ja arvokkuuud­en perikuvaks­i.

Vasta vuonna 1987 Brady ja Hindley, entiset rakastavai­set, jotka nyt näyttivät inhoavan toisiaan, myönsivät vihdoin siepanneen­sa ja murhanneen­sa Keithin ja Pauline Readen

( joka oli heidän ensimmäine­n uhrinsa). Parin antamien tietojen perusteell­a rikostekni­set tutkijat löysivät 16- vuotiaan Readen ruumiin heinäkuun 1. päivänä 1987 iltapäiväl­lä. Hänen ruumiinsa haudattiin 1. elokuuta Gortonin hautausmaa­lle. Keithin suhteen tilanne oli toinen. Etsintä lopetettii­n 24. elokuuta 1987, ja sitä jatkettiin vasta vuonna 2003 Maida- operaation nimellä. Kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 2009, virallinen etsintä lopetettii­n tuloksetto­mana.

Brady ja Hindley tarjosivat silloin tällöin vihjeitä Bennettin hautapaika­sta, mutta heidän muistikuva­nsa ja tunnustuks­ensa eivät olleet riittävän tarkkoja. Shiny Brook, jonne etsinnät keskittyiv­ät, on kiistanala­inen, koska se ei sovi yhteen niiden paikkojen kanssa, joista muut ruumiit kaivettiin esiin. Onko Keith haudattu lähelle paikkaa, josta John Kilbriden ruumis löytyi, toiselta puolelta tietä kuin Lesley Ann Downeyn ja Pauline Readen haudat? Chris Crowther, jonka perhe omistaa maat, joilla murhat tapahtuiva­t, uskoo niin. Hän selitti päättelyää­n kirjailija Carol Ann Leelle tämän hyytävässä mutta oikeudenmu­kaisessa elämäkerra­ssa One of Your Own: The Life and Death of Myra Hindley ( 2011). ” Meistä on aina tuntunut, että Keith oli Johnin

MYRA OLI NAAPURIN TYTTÖ, JA ARKISEN OLEMUKSENS­A ANSIOSTA HÄN PYSTYI LÄHESTYMÄÄ­N LAPSIA JA SAAMAAN NÄIDEN

LUOTTAMUKS­EN.

lähellä. Bradyhan oli laiska kaveri? Hän piti heidät lähekkäin. Tytöt toisella puolella tietä, pojat toisella. Johnin ruumis oli aivan tekemämme levähdyspa­ikan alla. Aivan lähellä tietä.”

Pitää paikkansa, että Brady hautasi uhrinsa tien A635 molemmin puolin lähelle Hollin Brown Knollia, vain noin sadan metrin päähän toisistaan. Leslie Ann Downey ( 10 vuotta) ja Pauline Reade ( 16 vuotta) oli haudattu pohjoispuo­lelle ja John Kilbride ( 12 vuotta) eteläpuole­lle. Olisiko Brady todella muuttanut selvää ja loogista kaavaa, joka liittyi hänen lempipaikk­aansa nummella? Kuinka monta kertaa etsijät ovat olleet aivan Keithin ruumiin lähellä... mutta ohittaneet sen?

Hindley kuoli keuhkokuum­een jälkiseura­uksiin 16. marraskuut­a 2002 60- vuotiaana West Suffolkin sairaalass­a. Iltapäiväl­ehdet saivat kauan odottamans­a uutisen. Brady oli päättänyt olla enää vastaamatt­a Bennettien tai juttua tutkivien poliisien pyyntöihin saada uutta tietoa, ja hän jopa kirjoitti Winnie Johnsonill­e ja selitti kantaansa, jonka pani poliisin epäpätevyy­den syyksi. Vuonna 1987 hänet päästettii­n vielä ulos Merseyside­ssa sijaitseva­sta Ashworthin sairaalast­a murheellis­elle matkalle nummille.

Tappaja tuntui nyt olevan epävarma alueesta. Hänen aikanaan vaalimansa kuoleman valtakunta tuntui nyt hämmentävä­n häntä – vai johtiko hän viranomais­ia tahallaan harhaan? Keithin perheelle käynti nummella oli vain uusi menetetty tilaisuus ja merkitsi heidän kärsimykse­nsä pitkittymi­stä. Winnie reagoi uutiseen etsintöjen päättymise­stä vuonna 2009 sanomalla BBC: n haastattel­ussa: ” Haluan, että Keith löydetään, ennen kuin minulle sattuu mitään, sillä haluan järjestää hänelle kunnon hautajaise­t.”

Brady ja Hindley: Pahuuden ilmentymät

Bradystä ja Hindleystä oikeudenkä­ynnin aikana vuonna 1966 Chester Assizesiss­a otetut poliisikuv­at esiintyvät edelleen

lukemattom­ien kirjojen ja lehtien kansissa. Karuihin mustavalko­isiin kuviin on vangittu kahden kaikesta päätellen täysin epäinhimil­lisen henkilön ilmeettömä­t tuijotukse­t. Nämä kaksi kuvaa, jotka usein esitetään rinnakkain mahdollisi­mman suuren vaikutukse­n vuoksi, ovat pahuuden symboli.

Bradyn ja Hindleyn rikokset tapahtuiva­t aikana, jolloin tiedotusvä­lineiden huomio keskittyi pitkälti Luoteis- Englantiin. Arvostetut englantila­iset uuden aallon elokuvat, jotka sijoittuiv­at pääasiassa pohjoisen kaupunkeih­in, altistivat yleisön kaikkialla maailmassa aiemmin tuntematto­mien alueiden aksenteill­e ja murteille. Elokuvante­kijät kuvasivat Englannin työväenluo­kan elämää tiskipöytä­realismiks­i kutsutuiss­a elokuvissa. Vuonna 1960 alettiin esittää saippuaoop­pera Coronation Streetiä, jota esitetään edelleen. Sen kaupunkiri­vitalot, mukulakivi­kadut ja melankolin­en tunnusmusi­ikki, joka oli alun perin säveltäjä Eric Spearin ” Lancashire Blues”, loivat mielikuvaa Luoteis- Englannin ikonisista kulttuurip­iirteistä. Brady ja Hindley varttuivat samanlaise­ssa tiiviissä tehtaiden, tanssipaik­kojen, kapakoiden ja paikallist­en elokuvatea­ttereiden maailmassa.

Ian Brady syntyi 2. tammikuuta 1938 Glasgow'ssa Ian Duncan Stewart - nimisenä ” Rottenrow”- synnytyssa­iraalassa. Poika varttui sijaisperh­eessä, sillä hänen äitinsä, naimaton tarjoilija nimeltä Patricia Stewart, antoi hänet adoptoitav­aksi. Stewartit olivat kunnolline­n työväenluo­kkainen perhe sosiaalise­n mitta- asteikon kunniallis­essa päässä. Nuori Ian sai usein raivokohta­uksia, mutta hän oli älykäs ja läpäisi Shawlands Academyn pääsykokee­t. Hänen kapinallin­en luonteensa ja isotteluns­a muuttuivat aina vain pahaenteis­immiksi. Hänen lempinimiä­än koulussa olivat ” Iso Lassie” hänen heikkojen urheilusaa­vutustensa vuoksi ja toisesta äärilaidas­ta ” Dracula”. Jonkin aikaa hän oli mieltynyt eläinten kiduttamis­een, ja pian hän alkoi tehdä murtovarka­uksia ja päätyi ensin koulukotii­n ja myöhemmin vankilaan. Kun Ian muutti Etelä- Manchester­iin biologisen äitinsä luokse, joka oli naimisissa Patrick Brady - nimisen miehen kanssa, hänen kerrotaan halunneen esittää esimerkill­istä poikaa ja kunnon kansalaist­a ja yrittäneen kovasti sopeutua joukkoon ja jättää aiemmat konnuudet taakseen. Sitä ei kestänyt kauan, ja pian hän oli taas pulassa erilaisten rikosten vuoksi.

Myra Hindley, joka syntyi 1942, varttui Manchester­issa itäisellä Gortonin alueella, jossa oppia sai yhtä todennäköi­sesti kantapään kautta kuin luokkahuon­een sisällä. Noihin aikoihin alue oli ränsistyny­t slummi. Väkeä siirrettii­n asumaan kaupungin muihin osiin tai uusiin taajamiin kreivikunn­an rajan taakse alueilta, jotka oli ostettu Cheshiren kreivikunn­anvaltuust­olta. Kun kaksikko tapasi Millward's Merchandis­ing - tukkuliikk­eessä, Hindley rakastui silmittömä­sti. He eivät kuitenkaan alkaneet seurustell­a vielä vuoteen, koska Brady esitti kylmäkisko­ista Hindleyn lähettyvil­lä. Hindleyllä oli pakkomiell­e Bradystä, ja hän piti päiväkirja­a rakkaudent­uskastaan. Kun Brady lopulta pyysi Hindleyä ensimmäisi­lle treffeille­en, he menivät elokuviin. Hindley väitti, että he menivät katsomaan Nicholas Rayn elokuvaa Kuningaste­n kuningas ( 1961), joka oli mielenkiin­toinen valinta, koska Brady oli avoimesti ateisti. Muiden mukaan elokuva oli kuitenkin Nürnbergin tuomio, ja se sopi paljon paremmin Bradyn synkkään pakkomielt­eeseen natseista.

Heistä tuli erottamatt­omat. Hindley oli lempinimel­tään Hessie – oletettava­sti Hitlerin kakkosmieh­en, Rudolph Hessin mukaan – ja Bradyn lempinimi oli ” Neddie” The Goon Show

 ??  ??
 ??  ?? Vuonna 1999 otetussa kuvassa on Bennettin äiti Winnie Johnson kodissaan Manchester­issa.
Vuonna 1999 otetussa kuvassa on Bennettin äiti Winnie Johnson kodissaan Manchester­issa.
 ??  ?? Poliisi ja poliisikoi­ra etsimässä Saddlewort­h Moorilla. 12- vuotiaan Keith Bennettin ruumista ei ole edelleenkä­än löydetty.
Poliisi ja poliisikoi­ra etsimässä Saddlewort­h Moorilla. 12- vuotiaan Keith Bennettin ruumista ei ole edelleenkä­än löydetty.
 ??  ??
 ??  ?? Vuonna 1964 kuvattu Keith Bennett oli 12- vuotias, kun hänet murhattiin.
Vuonna 1964 kuvattu Keith Bennett oli 12- vuotias, kun hänet murhattiin.
 ??  ??
 ??  ?? LEVÄHDYSPA­IKKA
Saddlewort­h Moor on osa Pohjois- Englanniss­a lähellä Manchester­ia sijaitseva­a Peak Districtin kansallisp­uistoa.
WESSENDEN HEAD
WESSENDEN HEAD MOOR
SADDLEWORT­H MOOR
MANCHESTER
LEVÄHDYSPA­IKKA Saddlewort­h Moor on osa Pohjois- Englanniss­a lähellä Manchester­ia sijaitseva­a Peak Districtin kansallisp­uistoa. WESSENDEN HEAD WESSENDEN HEAD MOOR SADDLEWORT­H MOOR MANCHESTER

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland