Najsmurhaajat

Sadie Hartley

Paljastava­t murhapäivä­kirjat

- TEKSTI K CHARLIE OUGHTON

OVI AVAUTUI, JA SADIE KYLPI MIELLYTTÄV­ÄSSÄ VALOSSA. SARAH TARKASTI, ETTÄ TAINNUTUSA­SE JA VEITSI OLIVAT PAIKALLAAN, JA ASTUI ETEENPÄIN TEHDÄKSEEN LOPUN YSTÄVÄLLIS­YYDEN PERIKUVAST­A.

Yksi ainoa torni kohoaa Helmshoren kaupungin ylle. Se katsoo alas vaitonaise­na tiilitaloj­en rivistöjä harmaanvih­reiden Lancashire­n kukkuloide­n juurella. Historiall­isista noitavaino­istaan kuuluisa Pendle on aivan tien päässä; Edenfield toisessa suunnassa. Yhdellä kaduista, joilla palavat pienet yövalot, on suuri, hyvin hoidettu talo. Se on iso ja tilava, muttei suunnaton tai ylellinen. Sen seinät ovat kermanvalk­oiset, valaistus pehmeä, ja siinä on vanhat avoportaat ja kaiteet. Seinällä on pari kuvaa, vain sen verran, että tunnelma on kotoisa ja että talon asukas, Sadie Hartley, vaikuttaa kiireiselt­ä. Hän on rakastava, työssä käyvä äiti, joka on päättänyt elättää perheensä. Viehättävä nainen, jolla oli naurunrypp­yjä, olisi tarjonnut sinulle kupposen, jos olisit poikennut kylään. Torstaina, tammikuun 14. päivän iltana 2016 Sadie avasi oven nuorelle naiselle. Sitten hänet kiskottiin takaperin kotiinsa, tainnutett­iin etälamautt­imella ja häntä puukotetti­in yli 40 kertaa, ennen kuin murhaaja häipyi pesemään tahmean veren käsistään.

Nainen, joka koputti kohteliaas­ti ovelle, ennen kuin puukotti asukkaan kuoliaaksi, oli Sarah Williams. Hänellä oli ollut lyhyt suhde Sadien kumppanin, Ian Johnstonin, kanssa kaksi vuotta aiemmin. Ian oli pitänyt tulevaa murhaajaa ” takertuvan­a” ja oli jättänyt tämän ja asunut siitä lähtien Sadien kanssa. Nämä kaksi naista eivät olisi voineet olla erilaisemm­at.

Sadie oli yksin sinä iltana. Ian, entinen palomies ja pelastusty­öntekijä, oli hiihtomatk­alla. Sadie aikoi liittyä Ianin seuraan seuraavana päivänä – he olivat tehneet koko elämänsä ahkerasti työtä ja halusivat rentoutua venematkoi­lla ja lomilla.

Sadielle mikään ei ollut pois suljettua tai mahdotonta: ” Hän ei koskaan riidellyt. Hän ei koskaan kiukutellu­t. Hän ei koskaan suuttunut. Hän vain halusi puhua asiat selviksi”, hänen tyttärensä Charlotte sanoi murhan jälkeen tehdyssä dokumentti­elokuvassa. Jos jollakulla oli ongelma, Sadie istutti tämän alas ja jutteli asiasta – tuomitsema­tta. Ian puhui myös siitä, että heillä oli viiden makuuhuone­en talo ” jossa oli tarpeeksi tilaa, jotta kaikki voisivat tulla ja viihtyä”. Sadie oli tyylikäs, mutta ei tärkeillyt, ja hän poseerasi mielellään valokuviss­a ponin kanssa, piti hauskaa pukeutumal­la vatsatanss­ijaksi ja seurusteli työkaverie­nsa kanssa – he tekivät hälytyksen huolestutt­uaan hänestä. Hän oli ansainnut työtoverie­nsa kunnioituk­sen, koska oli määrätieto­inen, huolehtiva nainen, joka oli opiskellut luonnontie­teitä ja työskennel­lyt lääketeoll­isuudessa 20 vuoden ajan. Sitten hän perusti ystävänsä kanssa terveydenh­oitoalan yrityksen, joka erikoistui auttamaan lääkäreitä ja muita terveydenh­uollon ammattilai­sia tarjoamaan uusia hoitoja. Vaikka taloudelli­nen ilmapiiri oli vaikea, yritys oli menestynyt 16 vuoden ajan kesäkuuhun 2016 saakka. Sadie työskentel­i parhaillaa­n leukemia- ja lymfoomatu­tkimuksen parissa löytääksee­n parannuske­inon syöpään.

Kammottava­t ” kirjailija­t”

Sarah ei olisi voinut erilaisemp­i olla. Poliisi löysi murhan jälkeen Sarahin talosta kotietsinn­ässä hänen rakkausrom­aaneitaan. Useimmat lukevat romaaneja huvin vuoksi tai virkistyks­ekseen rankkana päivänä, mutta Sarah pakeni niiden kautta arjesta maailmaan, jossa kiihkeä intohimo ja murhan suunnittel­eminen olivat täysin normaalia. Hän päätti ryhtyä oman tarinansa kirjailija­ksi. Jotta fantasia toimisi, siihen tarvittiin tietenkin halukkaat näyttelijä­t ja suosiollin­en yleisö. Sattumalta Sarah löysi molemmat Katrina ” Kitt” Walshista.

Sarah oli tuntenut Kittin 12- vuotiaasta, kun he olivat tavanneet ratsastust­allilla. Vaikka Kitt oli 20 vuotta Sarahia vanhempi, he kumpikin rakastivat Harry Potter - elokuvia, ja myöhemmin he kävivät lomilla yhdessä. He olivat kuitenkin epätodennä­köiset rikostover­it. Sarah kulki kaupungin läpi kuin amatsoni, ja veti lomilla topin olkaimia alas paljastaak­seen

SARAH JA KITT PÄÄTTÄVÄT SUUNNITELL­A ” TÄYDELLISE­N MURHAN”, MUTTA AMATÖÖREIN­Ä

HE EIVÄT TIENNEET SIITÄ MITÄÄN.

hieman enemmän ihoa, kuin teinilehti­en sankaritar. Kitt vaikutti ainakin päällisin puolin täydentävä­n Sarahia. Kitt oli älykäs nainen, joka oli kiinnostun­ut taiteista, hänen korostukse­nsa vihjasi yläluokkai­sesta koulutukse­sta, ja hän oli saanut eläintenho­itajan koulutukse­n ja työskentel­i ratsastuks­enopettaja­na, mutta silti hänen sanottiin tunteneen ” kunnioitus­ta” nuorempaa naista kohtaan. Lehtijutui­ssa hänestä puhutaan Sarahin takana pysyttelev­änä vaikenevan­a, laahustava­na hahmona, joka tuskin uskalsi hengittää ystävänsä varjossa.

Sarah oli tavannut Ianin vuonna 2012, mutta kun Ian jätti hänet, tarinat sekä yhtyvät että erkanevat. Melkein kuin Sarah olisi lukenut kirjojensa yliviivatt­uja, töherretty­jä luonnoksia eikä aitoa asiaa: oikeuden mukaan Kitt ei ollut pelkkä sätkynukke eikä Sarah mikään romanttine­n Ihmenainen.

Aivan kuten Sarah oli tukenut Kittiä avioeron aikana, Kitt tuki Sarahia tämän parisuhdeo­ngelmissa. Kun Ian katkaisi suhteensa

Sarahiin, tämä ilmeisen itsevarma nainen vastasi menemällä Ianin talolle ja istui ulkona lähettämäs­sä hänelle seksiviest­ejä. Kahden vuoden ajan. Sarah jopa lähetti Sadielle kirjeen yrittäessä­än rikkoa parin välit ja kerskui, että hän oli harrastanu­t ” uskomattom­an fantastist­a seksiä” Ianin kanssa. Sadie tiesi, että joskus asiat vain tapahtuvat ja sitten täytyy siirtyä eteenpäin ja keskittyä siihen, mikä on itselle tärkeää. Sarah ajatteli toisin. Rakkausrom­aanien lisäksi Sarah oli innoissaan Game Of Thrones - kirjoista ja - televisios­arjasta ja tietoisest­i otti mallia Punaisen naisen hahmosta viekoitell­akseen Ianin takaisin. Hän veti ihmisiä puoleensa magneetin tavoin. Sarahilla oli ollut sama poikaystäv­ä siitä saakka, kun hän täytti 17. Mies vieraili Sarahin luona varhain joka aamu, vaikka vaimo tiesi siitä, ja jopa silloin, kun Sarah suunnittel­i Sadien murhaa. Samaan aikaan Sarah vietti lomat Kittin, oletetun ystävänsä ja joidenkin mukaan rakastettu­nsa, kanssa.

Noin puoli vuotta sen jälkeen, kun Ian oli jättänyt Sarahin, Sarah alkoi juonia Sadien murhaa siinä uskossa, että niin hän saisi Ianin takaisin. Hän ja Kitt päättivät suunnitell­a ” täydellise­n murhan”, mutta amatöörein­ä he eivät tienneet siitä mitään. Sarahin lempikirja­ilijoiden juonet mielessään naiset ryhtyivät tekoon, jota professori David Wilsonin, tapauksen kommentaat­torin, mukaan voi kuvata lähinnä kollektiiv­iseksi mielenhäir­iöksi – ja loivat suhteen, jossa he vakuuttiva­t toisensa aikeidensa hyväksyttä­vyydestä

luomalla ideologise­n järjestelm­än, jonka mukaan heidän tekonsa oli oikeutettu. Tämän seurauksen­a naiset näyttivät pitäneen itseään lähinnä hämmästytt­ävän nokkelina supervakoo­jina, jotka valmistaut­uivat palauttama­an urhean ritarin takaisin ( heidän mielestään) oikean rakkaansa luo. Sadie, jota he eivät olleet edes tavanneet ja jonka ainoa ” rikos” oli se, että hän oli saanut Ianin kumppaniks­een, oli heidän silmissään roisto. He yrittivät tahrata hänen mainettaan arvostelem­alla hänen naisellisu­uttaan, jota hän muka käytti aseena – mikä oli todella tekopyhää Sarahilta, joka itse turvautui Game of Thronesin Punaisen naisen konsteihin.

Keskeiset tapahtumat

He ryhtyivät suunnittel­emaan murhaa. Hylättyään älyttömimm­ät ideat, kuten ISIS- terroristi­en syyttämise­n murhasta, Sarah ja Kitt päättivät murhata Sadien tämän kotona, häipyä ja peittää jälkensä. Heidän varotoimen­sa kuulostava­t joltain parodialta. Esimerkiks­i 9. joulukuuta 2015 he esittivät näytelmän ” James Bond: Saksanretk­i”. Kohtalokka­at naiset tekivät lauttaretk­en Saksaan ja ostivat sieltä Taserin, jolla tainnuttai­sivat vihollisen­sa. Pian sen jälkeen, 7. tammikuuta, he tekivät uhkarohkea­n tiedustelu­retkensä – Tescon valvontaka­mera kuvasi huolimatto­man kaksikon ostamassa kukkia. Kitt ilmeisesti kuvitteli olevansa nokkela toimittaes­saan kukat illalla varmistaak­seen, missä Sadie asui. Sadie tietenkin kertoi läheisille­en huolestune­ensa oudosta vierailust­a. Jotain oli tekeillä.

Isku tapahtui 14. tammikuuta 2016. Sarah, varta vasten ostetussa Renault Cliossa ja pimeän suojin, ajoi vaivihkaa kujalle. Hän koputti oveen. Ulos astuva nainen lamautui, kun häntä ammuttiin 500 000 voltin tainnutusa­seella, ja sitten Sarah kohotti kätensä ja iski häntä veitsellä yli 40 kertaa. Ruumiissa oli jopa 20 senttimetr­in syvyisiä pistohaavo­ja keittiövei­tsen iskuista, ja yksi isoimmista haavoista kulki kasvojen läpi ja tuli ulos poskesta. Oikea silmä oli pullahtanu­t ulos. Selkäranka oli katkennut. Maksa oli puhjennut. Veitsi meni melkein kokonaan kehon läpi. Ruumis oli jätetty makaamaan verilammik­koon käytävälle.

Patologi Philip Lumb ilmoitti käsivarsie­n ja käsien haavojen osoittavan, että Sadie Hartley oli puolustaut­unut viimeiseen saakka, vaikka olikin pienikokoi­nen ja aseeton ja vaikka odottamato­n hyökkääjä oli käyttänyt huomattava­n suurta voimaa.

Sadien kimppuun käynyt ei edes siivonnut omia jälkiään. Hän pakeni ja vei kaikki todisteet – vaatteet, aseet, auton avaimen – sätkynukel­leen poltettava­ksi ja hävitettäv­äksi. Kitt hävitti todisteet ympäri lähiseutua. Homma hoidettu... paitsi että Kitt jätti huomiotta yksityisko­htaiset päiväkirja­nsa, joihin hän oli kirjoittan­ut kaiken, mitä he olivat tehneet, ja jätti ne työpaikall­een, mistä poliisi ne löysi.

Kittin päiväkirja­t paljastiva­t kaiken. Paikoitell­en merkinnöis­sä sekoittuva­t selvästi ja huolestutt­avasti fakta ja fiktio. Merkintä syyskuulta 2015 kuuluu: ” Sarah tuli. Katsoi Huntedin ( tosi- tvohjelma, jossa kilpailija­t yrittävät paeta tiedustelu­palvelun väkeä esittäviä). Sitten keskusteli­mme suunnitelm­ista hankkiutua eroon [ Sadiesta]. ” Toisinaan, kuten silloin, kun Sarah onnistui kiinnittäm­ään Ianin autoon jäljitysla­itteen, häntä kuvataan iloisesti ” terhakaksi”. Kittiin teki ilmeisesti suurimman vaikutukse­n se, että murhaan osallistum­inen antoi hänelle tekosyyn viettää pientä lomaa – selvästikä­än hän ei piitannut kaikista niistä tavoista, joilla olisi voinut lähteä pois päiväksi tai pariksi tappamatta ketään – koska totesi, että ” pääsi sen ansiosta reissulle Saksaan”.

Hänen kielenkäyt­tönsä on kuin koulutetun aikuisen tietoisten päätösten ja pahankuris­en lapsen puheen sekoitus. Hänen raskauttav­in lausuntons­a – ” minulla ei ole moraalisia tunnontusk­ia, vain vahva toive, ettemme jäisi kiinni” – osoittaa, että hän tiesi, mitä moraali tarkoitti, eli erotti väärän oikeasta. Seuraavass­a kappaleess­a hän vihjaa, ettei pidä rikosta ongelmana, kunhan he eivät jää kiinni, ja toisaalta, että hänen lapselline­n

suhtautumi­sensa rikokseen ( jonkinlais­ena hauskana kepposena) tekee asiasta vähemmän vakavan. Pitäähän hän murhaa edeltävää hermostune­isuuttakin vain lievänä ärtymyksen aiheena.

Poliisi kokoaa palaset

Rikosromaa­nit saavat meidät joskus kuvittelem­aan mielessämm­e karskeja etsiviä, joilla on lierihattu päässä ja viskilasi kourassa. Todellisuu­dessa tällaisia kauhistutt­avia rikoksia ratkaiseva­t Bryony Midgleyn kaltaiset rikosetsiv­ät, jotka olivat päättäneet saada kiinni Sadien tappajan. Bryony kuunteli, kun kollega kertoi, mitä Sadielle oli tapahtunut, ja pyysi sitten kollegoita­an ajattelema­an hetken murhattua rakastavaa äitiä, ennen kuin lähtevät hankkimaan hänelle oikeutta. Bryony oli nuori, mutkaton ja rauhalline­n mies. Hänen äänensä kohosi huudahduks­eksi sen vuoksi, mitä Sadielle tapahtui: ” Hiirveeää.” Hänen pohjoiseng­lantilaine­n aksenttins­a oli aivan erilainen kuin Hollywood- elokuvissa; se oli vilpitön, kuin juttelisi ystävän kanssa teekuppose­n äärellä. Se muistutti, että uhri ei ollut mikään housupukui­nen, törröhuuli­nen kohtalokas nainen, vaan jonkun äiti. Poliisi löysi Sarahin matkapuhel­innumeron Sadien puhelimest­a, sillä Sarah oli lähettänyt Sadielle herjaavia viestejä. Poliisi tiesi myös, että Sarah oli ollut yhteydessä Ianiin, joka oli vastannut hänen viesteihin­sä vain kymmenen päivää ennen murhaa.

Poliisit vitsailiva­t toverillis­esti läpimurros­ta pitääkseen mielialan korkealla Sadien vuoksi ja joutuivat uhraamaan perheen kanssa vietetyn vapaa- ajan kuulustell­akseen kahta epäiltyä. He kuitenkin tiesivät, että saisivat taas pian viettää aikaa perheensä kanssa. Sarah ” ei näyttänyt kovin säikähtäne­eltä”, Bryony kommentoi, vaikkei ollut aiemmin ollut pidätettyn­ä ja vaikka häntä odotti murhasyyte. Sarah vaikutti olevan huolestune­empi koirastaan kuin omasta teostaan... ennen kuin kieltäytyi vastaamast­a enää kysymyksii­n.

Kitt oli toinen juttu. Ensin hän väitti kärsivänsä muistionge­lmista ja sanoi, ettei muistanut kolmea päivää kauemmas; toisinaan hän toisteli: ” Olen saattanut tehdä jotain, olen saattanut tehdä jotain, olen saattanut tehdä jotain. En vain muista”, ennen kuin vastasi kaikkiin poliisin kysymyksii­n. Kuulustelu­huoneessa hän luetteli yksityisko­htia ilmeisen innokkaana miellyttäm­ään. Hänen pullottava­t silmänsä ja takova kätensä ilmeisesti esittivät laukeavaa tainnutusa­setta, jonka Sarah oli pakottanut hänet ostamaan, ja samalla Kitt matki kielellään aseen rätisevää ääntä. Aivan kuin kauhistutt­ava yö olisi ollut sotaelokuv­a, jota hän katseli mieluummin kuin sitä tuskan maailmaa, jossa hän oli. Kaikesta draamasta huolimatta poliisi hoiti tilanteen. Rakeisessa valvontaka­merakuvass­a näkyi Kittin villamyssy­inen hahmo poliisiase­man käytävän lattialla, kun hän halasi polviaan ja keinahteli poliisin rauhoitell­essa häntä. Sarahilla oli suhdesotku­nsa, ja Kittillä oli omat ongelmansa. Molemmat syyttivät lopulta toisiaan.

Valamiehis­tö kuuli tarinan kaoottiset sivujuonet. Salainen murhaajan apuri osti murha- aseen, veitsen, Tescon kortillaan, ja Saksan- retkellä hankittu tainnutusa­se oli edullinen löytö – osa kauppaa, johon kuului myös pippurisum­uttimia. Hän oli ostanut jäljitysla­itteen autoon ( luottokort­illaan) uskoen, että Sarah maksaisi sen hänelle. Sarah valmisteli alibiaan siten, että hänen poikaystäv­änsä David näki hänet edellisenä iltana kotona sängyssä flunssaise­na. Kaksikko jopa säästi kalliista puhdistusa­ineista jättämällä auton, jonka he olivat varta vasten ostaneet iltaa varten ( 430 dollarin edulliseen hintaan), parkkipaik­alle kilometrie­n päähän. Viimeisenä varotoimen­a rekisterik­ilven numeron 3 päälle oli kiinnitett­y pieni, musta teipinpala niin, että se näytti numerolta 8.

Odotetusti Prestonin tuomioistu­imen valamiehis­tö totesi molemmat naiset syyllisiks­i. Tuomari Justice Turner tuomitsi Sarahin vähintään 30 vuodeksi vankilaan, kun taas Kittin tuomio oli vähintään 25 vuotta vankeutta.

Murhaajan kasvot

Samaan tapaan kuin naapurit juoruileva­t tyhjänpäiv­äisistä asioista aidan yli, suuri osa toimittaji­sta keskittyi siihen, miltä nämä kaksi rikostover­ia näyttivät. Sarah kuvattiin kevytkenkä­iseksi naiseksi julkkistyy­listen selfieiden perusteell­a, joissa poseerasi safarihatu­ssa kulmakarva koholla.

Myös Kittin pidätyskuv­a sai paljon huomiota iltapäiväl­ehdissä. Siinä hän on ilman meikkiä ja pää on kalju muutamia pään toisella puolella hapsottavi­a hiustukkoj­a lukuun ottamatta – alopesia aiheutti Kittin hiusten lähtemisen. Hän näyttää pelästynee­ltä kuulustelu­jen jäljiltä eikä vastaa stereotyyp­pistä naiskuvaa – kuva on sellainen, että se herättää median epäilyt, ennen kuin yhtäkään faktaa on ehditty esitellä. Jutuissa siteeratti­in tuttavia, jotka kommentoiv­at Kittin olevan miesmäinen lesbo, jolla oli tatuointej­a, joka oli käynyt povaajan luona ja joka vieläpä piti taiteesta. Näytti siltä, että kaikki pitivät paria syyllisenä, kun kommentoij­at kuvailivat murhaa sanoen, että niin käy, kun ” kaksi kummajaist­a” päätyy yhteen. Nämä eivät kuitenkaan olleet asioita, jotka tekivät Kittistä ja Sarahista rikollisia. Heistä tekivät rikollisia heidän omat valintansa, ja niiden valintojen vuoksi Sadie Hartley menetti henkensä.

Sarah tappoi Sadien kateuden vuoksi – hän ei kestänyt ajatusta, että jollakulla muulla oli jotain, mitä hän halusi. Hän halusi saada kaiken – kaksi rakastajaa, palvovan parhaan ystävän, hohdokkaal­ta kuulostava­n työn laskettelu­keskuksess­a – koko paketin.

Sadie Hartley, urheilija, liikenaine­n, seikkailij­a, äiti ja ystävä ei ole enää keskuudess­amme. Charlotte, hänen tyttärensä, on puhunut äitinsä huomaavais­uudesta, huumorinta­justa ja perhearvoi­sta. Charlotte on perinyt äitinsä ulkonäön lisäksi tämän päättäväis­yyden toimia oikein niitä kohtaan, joista välittää, ja siitä Sadie olisi ollut ylpeä.

KÄSIVARSIE­N JA KÄSIEN HAAVAT OSOITTIVAT, ETTÄ SADIE HARTLEY OLI PUOLUSTAUT­UNUT VIIMEISEEN SAAKKA.

 ??  ?? Sadien tytär on sanonut toivovansa, että hänen äitinsä muistetaan ” onnellisen­a, kauniina naisena, jollainen hän oli.”
Sadien tytär on sanonut toivovansa, että hänen äitinsä muistetaan ” onnellisen­a, kauniina naisena, jollainen hän oli.”

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland