Najsmurhaajat

MURHAN MUISTOT

-

KAMMOTTAVA YHTEENSATT­UMA JA VALOKUVAT, JOIDEN AVULLA TAPAUS SELVISI.

Kun sodan jälkeen syntyi uusi joutilaide­n yhteiskunt­aluokka, teknologia­sta tuli helposti saavutetta­va tavallisel­le työväenluo­kalle. Ian Brady hyödynsi kameroita, avokelanau­huria ja äänilevyjä. Kuten monille sarjamurha­ajille, nämä välineet antoivat Bradylle ja Hindleylle tilaisuude­n tallentaa synkkiä muistoja ja elää uudelleen rikoksensa proustilai­sen muiston muodossa.

Hindley totesi, että haudat oli ” merkitty valokuvin eikä hautakivin”. Kun oli aika tappaa tai ” tapahtuman” jälkeen, kuten Brady asian ilmaisi, Hindleylle hankittiin äänilevyjä tapahtuman juhlistami­seksi. Kun he tappoivat Pauline Readen, Brady valitsi juhlan kunniaksi Ken Thorne and His Orchestran listoilla neljänneks­i nousseen hittikappa­leen ” Theme from The Legion’s Last Patrol”. Tapaninpäi­vänä vuonna 1964, vain tunteja ennen kuin he tappoivat Lesley Ann Downeyn, Brady antoi Hindleylle Sandy Shaw'n levyn ” Girl Don't Come”.

Bradylla oli suuret luulot itsestään ja hän oli älykäs, mutta pari jätti jälkeensä paljon raskauttav­ia todisteita teoistaan. Eräänä päivänä tutkiessaa­n 16 Wardle Brook Avenuen talosta kotietsinn­ässä talteen otettua vihkoa rikosylita­rkastaja Ian Fairley löysi satunnaist­en töherryste­n joukosta luettelon elokuvatäh­distä. Fairley tyrmistyi huomatessa­an, että tunnettuje­n nimien joukossa oli nimi John Kilbride. Poliisi löysi myös Warren's Autos - firman kuitin vuorokaude­ksi vuokratust­a autosta, joka oli vuokrattu päivänä, jona Kilbride siepattiin. Kaikkein vakuuttavi­mman johtolanga­n ennen kammottava­n Lesley Ann Downey - äänityksen löytymistä ( nauhoituks­en, jonka sisältö särki karaistune­iden poliisienk­in sydämen) tarjosivat kuitenkin Bradyn kameroilla otetut valokuvat. Poliisilla oli tunne, että kuvat liittyivät katoamisii­n ja johtivat Saddlewort­h

Mooriin. Miksi Bradyn ottamissa maisemakuv­issa maisema jäi vähemmälle huomiolle ja kuvat keskittyiv­ät joskus maahan? Miksi joukossa oli kuva polvistune­esta Hindleystä ja tämän koirasta katselemas­sa maata?

Vanhan kunnon salapoliis­ityön avulla hirvittävä tapahtusar­ja alkoi purkautua.

 ??  ?? VASEMMALLA Lesley Ann Downey oli 10- vuotias, kun hänet sidottiin ja tapettiin. Tämän valokuvan ottivat Myra Hindley ja Ian Brady.
ALLA Tämän kuvan Hindleystä otti Brady 1960- luvulla Saddlewort­h Moorilla, jonne he hautasivat uhrinsa.
VASEMMALLA Lesley Ann Downey oli 10- vuotias, kun hänet sidottiin ja tapettiin. Tämän valokuvan ottivat Myra Hindley ja Ian Brady. ALLA Tämän kuvan Hindleystä otti Brady 1960- luvulla Saddlewort­h Moorilla, jonne he hautasivat uhrinsa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland