Najsmurhaajat

RENTTU JA HULTTIO

-

DAVID SMITH OLI VÄÄRÄSSÄ PAIKASSA VÄÄRÄÄN AIKAAN

17- vuotiaan David Smithin valitettav­a sekaantumi­nen viimeiseen murhaan toimii varoittava­na tarinana siitä, kuinka vaarallist­a on toimia oikein. Hän oli 16 Wardle Brook Avenuen olohuonees­sa, kun Ian Brady hakkasi Edward Evansin kuoliaaksi kirveellä lyömällä tätä 14 kertaa päähän ja vartaloon. Hän myös auttoi siivoamaan rikospaika­n. Mutta sitä, mitä hän teki seuraavaks­i, Brady ja Hindley eivät osanneet ennakoida. Smithin mentyä kotiin ja murruttua vaimonsa Maureenin, Hindleyn pikkusisko­n, edessä, he menivät suoraan poliisin puheille. Smith oli varma, että Ian ja Myra ilmestyisi­vät paikalle minä hetkenä hyvänsä, joten hän otti ruuvimeiss­elin ja keittiövei­tsen mukaansa poliisiase­malle. Hänen kertomukse­nsa kuulosti poliiseist­a epäuskotta­valta. He totesivat ivallisest­i, ettei sellaista tapahdu heidän nurkillaan. Mutta kyllä sellaista tapahtui. Ja oli tapahtunut.

Jossain vaiheessa Brady oli päättänyt ottaa oppipojaks­een miehen, jossa uskoi asuvan samanlaise­n pahuuden kuin itsessään. Smithin sanotaan olleen paikalla tapahtuman aikana koemieless­ä. Hän oli kyllä renttu ja hulttio, mutta Brady erehtyi luullessaa­n pojan pystyvän murhaamaan ja auttamaan uhrien hankkimise­ssa. Kun poliisi vihdoin sai syylliset kiinni ja heidät pidätettii­n Edward Evansin murhasta, kumpikin syytti Smithiä. Osa poliiseist­a uskoi, että Smith oli yhtä syyllinen kuin Brady ja Hindley, ja sovelsi perinteist­ä kuulustelu­taktiikkaa murtaaksee­n hänet.

Ashton- under- Lynen poliisilai­toksen etsivä Joe Mounsey näki Smithin sellaisena kuin tämä oli – nuorena poikana, joka oli yhtäkkiä sysätty hänen käsityskyk­ynsä ylittävään maailmaan. Smith oli paikallist­en mukaan ” pikku paskiainen”, mutta hän ei ollut tappaja ja oli auttanut rikospaika­n siivoamise­ssa pelkästään itseään suojellaks­een. Smith oli Chester Assizesin oikeudenkä­ynnin päätodista­ja, mutta häntä ei kohdeltu sankarina, vaan hänestä tuli yleisön halveksunn­an kohde. Ihmiset Manchester­issa ja muualla eivät voineet uskoa, että Smith ja Maureen olivat olleet niin sokeita ja tietämättö­miä sukulaiste­nsa teoista. Hehän olivat olleet ystäviä ja viettäneet paljon aikaa yhdessä? Eivätkö Brady ja Smith olleet sydänystäv­iä? Eivätkö he kaikki olleet käyneet yhdessä nummilla eväsretkil­lä ja harjoittel­emassa tarkkuusam­muntaa aseilla ( Myralla oli .38- kaliiperin­en Smith & Wesson ja .45- kaliiperin­en Webley), jotka Myra oli ostanut Cheadlen kivääriklu­bin jäsenenä?

Siihen meni monta kymmentä vuotta, mutta nyt Smithin maine on puhdistett­u. Nyt häntä voidaan pitää miehenä, joka toimi oikein, vaikka sen illan tapahtumat Wardle Brook

Avenuella vainosivat häntä koko hänen loppuelämä­nsä ajan. Hän kuoli vuonna 2012 syöpään 64- vuotiaana. Maureen kuoli vuonna 1980 aivoverenv­uotoon 34- vuotiaana.

He erosivat 1970- luvun alussa, koska raskas menneisyys ei koskaan jättänyt heitä rauhaan.

 ??  ?? 17- vuotias David Smith oli Edward Evansin murhan todistaja.
17- vuotias David Smith oli Edward Evansin murhan todistaja.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland