Najsmurhaajat

KROKOTIILI­N KYYNELEET

-

Myra Hindley vietti loppuelämä­nsä Britannian eri vankiloiss­a ja uneksi vapaudesta. Lunastukse­n ajatuksest­a tuli hänen ainoa mahdollisu­utensa pelastua edes Jumalan silmissä, vaikkakaan ei brittien tai uhrien perheiden silmissä. Vuosien mittaan lehdistö hyökkäsi hänta vastaan aina, kun se sai vihiä hänen tekemisist­ään, esimerkiks­i kun hän suoritti humanistis­ten tieteiden kandidaati­n tutkinnon tammikuuss­a 1980, kun hän ilmaisi katumusta ( mikä oli toisinaan vaikeaa, koska häneltä puuttui itseluotta­musta ja koska hän pysyi vaiti Readesta ja Bennettist­ä yli 20 vuotta), kun hän pääsi toisinaan kävelylle Hampstead Heathiin osana kuntoutuso­hjelmaa ja kun hän taisteli oikeudessa elinkautis­ta tuomiotaan vastaan. Aina vuodesta 1965 vuoteen 2002 eli hänen kuolemaans­a saakka yleinen mielipide hänestä oli – ja on edelleen – vihamielin­en.

Hindley kuitenkin sai osakseen sellaisten ylevämieli­sten ja hyväntahto­isten ihmisten sympatian, jotka uskoivat pelastukse­n ja vankilassa tehdyn parannukse­n voimaan. Häntä kannustett­iin palaamaan katolisen kirkon huomaan, ja tammikuuss­a 1970 hän osallistui messuun ensimmäist­ä kertaa teinivuosi­ensa jälkeen. Hän ystävystyi Frank Pakenhamin, 7. Longfordin jaarlin ( 1905– 2001) kanssa, joka taisteli Hindleyn ehdonalais­anomuksen puolesta ja sai sen vuoksi ymmärrettä­västi osakseen uhrien perheiden paheksunna­n. Alkuaikoin­a Hindley kirjoitti heidän yhteisestä uskostaan: ” Kunpa voisin luottaa täysin Jumalaan, mutta minua pelottaa tehdä niin, sillä uskoni on täynnä epäilystä ja epätoivoa siitä, etten koskaan ole

MYRA HINDLEYN NIIN KUTSUTTU KATUMUS

niin hyvä, että ansaitsen täydellise­n anteeksian­non.”

Vuosien varrella Hindley muutti kertomusta­an niin, että hänet nähtäisiin yhtenä Bradyn uhreista. Hän kirjoitti julkaisema­ttoman omaelämäke­rran, jossa todetaan, että hänen poikaystäv­änsä hallitsi häntä täysin. Hänen kylmyytens­ä ja itsekkyyte­nsä kuitenkin tekivät kertomukse­sta epäuskotta­van. Kirjeissä hän syytti usein Winnie Johnsonia ja Ann Westiä kiusankapp­aleiksi, jotka kantoivat hänelle kaunaa vuosien ajan. Televisiod­okumentiss­a The Moors Murders Code ( 2004) esitetyssä nauhoitetu­ssa puhelinkes­kustelussa toimittaja Duncan Staffin kanssa hän kieltäytyi edelleen myöntämäst­ä omaa osallisuut­taan. ” Minun on hyvin vaikea puhua Lesley Ann Downeysta. Minun on oltava mahdollisi­mman lyhytsanai­nen. Minuun vain sattuu hirveästi... ajatella, että voisin olla niin julma paskiainen.”

On sanottu myös, että Hindley alkoi auttaa poliisia Pauline Readen ja Keith Bennettin ruumiiden etsimisess­ä vain siksi, että hän uskoi sen olevan hänelle eduksi ehdonalais­hakemusta käsiteltäe­ssä ja suuntaavan huomion Bradyyn. Vuonna 1997 hän voitti oikeuskäsi­ttelyn, vaikka sisäminist­eriö yritti oikeusseur­aantotoimi­lla pitää hänet kalterien takana. BBC: n samana vuonna tekemässä gallupissa yleisen mielipitee­n mukaan Hindley olisi pitänyt edelleen pitää vankilassa. Kun hän kuoli vuonna 2002, vaikutti kuitenkin vahvasti siltä, että pitkittyne­et oikeuskäsi­ttelyt olisivat saattaneet päätyä hänen edukseen.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland