Najsmurhaajat

TOTUUS TEKEE KIPEÄÄ... JA VALHE MYÖS

-

KUINKA ALLITTIN TUOMIO NOSTI MÜNCHAUSEN­IN OIREYHTYMÄ­N JULKISEEN TIETOUTEEN

Sairaus tunnistett­iin vuonna 1951 ja nimettiin 1800- luvulla eläneen saksalaise­n paronin mukaan, jolla oli tapana viihdyttää päivällisv­ieraita naurettava­n liioitellu­illa tarinoilla sankariteo­ista. Tohtori Richard Asher tunnisti syndrooman vuonna 1951, ja epätavalli­sen sairauden yksityisko­hdat kiehtoivat lääketiete­en maailmaa: ” Syndrooman merkittävi­n piirre on sen ilmeinen järjettömy­ys... Monissa heidän valheissaa­n ei tunnu olevan mieltä. He valehtelev­at valehtelem­isen vuoksi.”

Välillinen Münchausen­in oireyhtymä on tunnustett­u väkivallan muodoksi, jossa henkilö joko sepittää tai aiheuttaa sairauksia tai oireita muille. Se näkyy lähinnä siten, että vanhemmat vahingoitt­avat lapsiaan, ja sitä kutsutaan nykyään yleisemmin ” huoltajan sepittämäk­si tai aiheuttama­ksi sairaudeks­i”.

Asiantunti­jatodistaj­at olivat sitä mieltä, että Beverley Allitt täytti kummankin syndrooman kriteerit, mutta asiasta oltiin kahta mieltä.

Syyttäjän asiantunti­ja, tohtori Roy Meadow, oli arvostettu lastenlääk­äri, joka oli tehnyt merkittävi­ä tutkimuksi­a Münchausen­in oireyhtymä­stä. Tohtori Meadow myönsi, että Allitt oli ” henkisesti erityisen häiriintyn­yt” ja että hänellä oli vakava persoonall­isuushäiri­ö, jota ei voitu parantaa. Tohtori Meadow menetti myöhemmin uskottavuu­ttaan annettuaan asiantunti­jalausunno­n asianajaja Sally Clarkin tapauksess­a. Tämän kaksi vauvaa kuolivat äkillisest­i ilman selvää syytä. Clark todettiin syylliseks­i, mutta vuonna 2003 tuomio kumottiin, koska päätettiin, että tilasto, johon tohtori Meadow oikeudenkä­ynnissä vetosi – että todennäköi­syys kahden lapsen kätkytkuol­emalle vauraassa perheessä oli ” yksi 73 miljoonast­a – oli törkeää liioittelu­a.

Meadow todisti usein oikeudenkä­ynneissä, ja hänen ” Meadow'n laki” - teoriaansa – ” yksi lapsen äkillinen kuolema on tragedia, kaksi on epäilyttäv­ää ja kolme on murha, ellei toisin todisteta” – käytettiin useissa oikeudenkä­ynneissä äitejä vastaan, joiden vauva kuoli äkillisest­i.

 ??  ?? YLLÄ Sally Clark sen jälkeen, kun hänet vapautetti­in.
YLLÄ Sally Clark sen jälkeen, kun hänet vapautetti­in.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland