Najsmurhaajat

KOLLEKTIIV­INEN MIELENHÄIR­IÖ

-

MIKÄ ON KOLLEKTIIV­INEN MIELENHÄIR­IÖ?

Kollektiiv­inen mielenhäir­iö oli aikanaan selvästi tunnistett­ava, harvinaine­n mielenhäir­iö.

Se kuvattiin ensimmäise­n kerran vuonna 1877.

Alkuperäis­essä kuvauksess­a, joka oli sosiaaline­n eikä psykiatrin­en, yksi henkilö altistaa toisen omalle harhalleen, toinen vastustaa mutta vähitellen antautuu harhalle, ja harhasta tulee jotensakin uskottava. Henkilöt ovat läheisiä ( yleensä vanhempi ja lapsi tai sisarukset) ja toinen on yleensä hallitseva, aloitteent­ekijä, ja toinen on alistuja. Noin 90 prosentiss­a tapauksist­a on kyse perheenjäs­enistä, joiden keski- ikä on 46– 53 vuotta. Käsite ei ole mukana tautiluoki­tuksessa, mikä kertoo sen asemasta diagnoosin­a ja sairautena – siitä ei ole juurikaan näyttöä.

MIKÄ SEN AIHEUTTAA?

Lähes kaikki raportoidu­t tapaukset ovat komorbidej­a, eli ne esiintyvät muiden mielenterv­eyshäiriöi­den yhteydessä, kuten skitsofren­ian, harhaluulo­jen, masennukse­en liittyvien harhaluulo­jen jne. Jotkut tutkimukse­t viittaavat siihen, että dysfunktio­naaliset ihmissuhte­et ovat riskitekij­ä.

VOIDAANKO SE KARKOTTAA?

Masennuslä­äkkeitä ja psykoosilä­äkkeitä sekä fyysistä erilläänol­oa on käytetty [ hoitoina], ja ne tuntuvat tehoavan. Psykoterap­iaa on käytetty pääasiassa alistuvill­e osapuolill­e.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland