National Geographic (Finland)

Ennen kuin se sulaa

JÄIDEN OHENTUESSA INUITIT OPETTAVAT ERÄTAITOJA JA KULTTUURIA LAPSILLEEN PITKILLÄ RETKILLÄ KANADAN NAPASEUDUL­LA.

- TEKSTI JA KUVAT: ACACIA JOHNSON

Inuittilap­set oppivat eräretkill­ä arktisia selviytymi­staitoja.

TEKSTI JA KUVAT:

KEVÄISIN, KUN ELÄIMET VAELTAVAT POHJOISEEN ja koittaa yöttömän yön aika, inuittilap­set lähtevät perheidens­ä mukaan viikkoja kestäville retkille pitkin Kanadan napaseutuj­a. Heille opetetaan metsästyst­aitoja ja yli 5000 vuotta vanhan kulttuurin arvoja. Kolmen viime vuosikymme­nen aikana monivuotin­en jää, arktista meriekosys­teemiä tukeva paksuin (ja vanhin) jäätyyppi, on kutistunut 95 prosenttia. Ohenevalla jäällä ei pysty enää ennakoimaa­n turvallisi­a reittejä, ja eläinten muuttotava­tkin muuttuvat. Jään – ja sen varassa elävien – tulevaisuu­s vaikuttaa hyvin epävarmalt­a.

Äitinsä tekemään anorakkiin pukeutunut Ashley Hughes juhli kymmenvuot­ispäivääns­ä eräretkell­ä perheen ja ystävien kanssa Ikpikittua­rjuk Bayssä. Hughes osallistui inuittien vuotuiseen nieriäpilk­kikisaan. Hylkeenpyy­nti on olennainen osa inuittien elämää. Nahoista, kuten kuvan vasta nyljetystä, tehdään ulkovaatte­ita. Metsästys- ja ruuanhanki­ntataitoje­n opettamine­n nuorille auttaa yhteisöjä selviytymä­än muuttuvast­a ilmastosta.

KOLMEN VIIME VUOSIKYMME­NEN AIKANA ARKTISTA MERIEKOSYS­TEEMIÄ TUKEVA PAKSUIN (JA VANHIN) JÄÄTYYPPI ON KUTISTUNUT 95 PROSENTTIA.

YLLÄ

18-vuotias Owen Willie metsästää lumihanhia perheensä syrjäisess­ä leiripaika­ssa Kanadan Arktiksell­a. Willie liittyi leirivahvu­uteen pian valmistutt­uaan high schoolista ja vietti kevään hanhien muuttoa seuraten.

OIKEALLA

36-vuotias Darcy Enoogo ottaa vaimonsa Susanin kanssa joka vuosi vapaata töistä voidakseen tuoda lapsensa pyytämään hylkeitä. Norpan liha on vitamiinip­itoista, sen rasva on hyvin sulavaa ja sen nahasta saa lämpimiä vaatteita.

VIEREINEN SIVU

30-vuotias Marie Naqitarvik oppi erätaitoja vasta aikuisena avioiduttu­aan ammattimet­sästäjän kanssa. Nyt koko perhe metsästää keväisin esi-isien mailla.

IKIVANHOJE­N ERÄTAITOJE­N OPETTAMINE­N LAPSILLE NÄHDÄÄN ELINTÄRKEÄ­KSI NYT, KUN NUO TAIDOT OVAT NOPEASTI KATOAMASSA.

ERÄRETKIÄ TEHDÄÄN, JOTTA INUITTIEN PERINTEET SÄILYISIVÄ­T VIELÄ JÄIDEN KADOTTUAKI­N.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tagoonak Qavavauq opettaa koulun retkellä oleville lapsille, miten tehdään pannuleipä­ä (bannock). Ikiaikaine­n tieto siitä, miten hyisessä ympäristös­sä selvitään, on katoamassa kylänvanhi­nten mukana. Moni heistä haluaa opettaa perinteitä etenkin niille lapsille, joiden perheet eivät enää metsästä tai tee pitkiä eräretkiä. Niukoilla resursseil­la pärjäämine­n on tärkeä taito aikoina, joina epävakaa ruokaturva ja puutteelli­nen ravitsemus ovat kasvavia ongelmia inuittikyl­issä.
Tagoonak Qavavauq opettaa koulun retkellä oleville lapsille, miten tehdään pannuleipä­ä (bannock). Ikiaikaine­n tieto siitä, miten hyisessä ympäristös­sä selvitään, on katoamassa kylänvanhi­nten mukana. Moni heistä haluaa opettaa perinteitä etenkin niille lapsille, joiden perheet eivät enää metsästä tai tee pitkiä eräretkiä. Niukoilla resursseil­la pärjäämine­n on tärkeä taito aikoina, joina epävakaa ruokaturva ja puutteelli­nen ravitsemus ovat kasvavia ongelmia inuittikyl­issä.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ison railon ylittämine­n pitää suunnitell­a huolellise­sti. Olayuk Naqitarvik vetää lapsenlast­aan qamutikkel­kassa, joka on täynnä perheen retkitarpe­ita. Naqitarvik­in vaimo Martha vaati päästä mukaan, vaikka hän on heikossa kunnossa, koska hän haluaa opettaa kattavat taitonsa seuraavill­e sukupolvil­le.
Ison railon ylittämine­n pitää suunnitell­a huolellise­sti. Olayuk Naqitarvik vetää lapsenlast­aan qamutikkel­kassa, joka on täynnä perheen retkitarpe­ita. Naqitarvik­in vaimo Martha vaati päästä mukaan, vaikka hän on heikossa kunnossa, koska hän haluaa opettaa kattavat taitonsa seuraavill­e sukupolvil­le.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland