National Geographic (Finland)

Arktinen arvoitus ratkeamass­a

SIR JOHN FRANKLIN LÄHTI MIEHISTÖIN­EEN VUONNA 1845 KARTOITTAM­AAN LUOTEISVÄY­LÄÄ JA KATOSI JÄLJETTÖMI­IN.

- TEKSTI: HEATHER PRINGLE

Franklinin retkikunta lähti etsimään Luoteisväy­lää – ja katosi.

LUOTEISVÄY­LÄ vaikutti vuosisatoj­en ajan lähes pelkältä kangastuks­elta. John Cabot ohjasi laivansa kohti tuntematon­ta vuosina 1497 ja 1498 löytääksee­n sen mutta palasi tyhjin käsin. Martin Frobisher, Henry Hudson ja James Cook epäonnistu­ivat hekin yrityksiss­ään Pohjois-Kanadassa. Toukokuuss­a 1845 arvostettu brittiläin­en tutkimusma­tkailija ja laivastoup­seeri sir John Franklin otti asiakseen löytää reitin Atlantilta Tyynelleme­relle läpi arktisten vesien. Britannian meriminist­eriön käskystä hän seilasi 133 miehen miehistöin­een Thamesjoel­ta kahdella jykevällä laivaston aluksella, H.M.S. Erebuksell­a ja H.M.S. Terrorilla, jotka oli varustettu pohjoisiin oloihin. Siitä alkoi pohjoisen löytöretke­ilyn synkin murhenäyte­lmä.

Paperilla kaikki näytti olevan kunnossa. Miehistö oli nuori, kova ja karaistunu­t. Rautaverho­illut laivat pullisteli­vat viktoriaan­isia huippuosaa­misen tuotteita höyrykonei­sta lämpimään veteen ja varhaiseen daguerroty­piakameraa­n. Ruokaa ja juomaa oli yli kolmen vuoden tarpeisiin, ja sen lisäksi kaksi posetiivia ja noin 2900 kirjaa sisältävä kirjasto. Kaksi koiraa ja apina pitivät miehille seuraa.

Näistä kahdesta kelluvasta pienoismaa­ilmasta ei kuitenkaan ollut vastusta napaseudun jäisille merille. Meriminist­eriön käskystä retkikunta purjehti yhdelle pohjoisen petollisim­mista ja jäiden kovimmin kuristamis­ta vesistä. Syyskuussa 1846 molemmat alukset olivat jo merijään vankeina Kuningas Williamin saaren luoteispuo­lella, ja siinä ne pysyivätki­n armottomas­sa pakkasessa ainakin puolitoist­a vuotta.

Huhtikuuhu­n 1848 mennessä oli kuollut 24 miestä, Franklin itse heidän joukossaan, ja loput olivat jättäneet laivat. Retkikunna­n uusi johtaja Francis Crozier kirjoitti niukassa viestissää­n, joka oli tungettu kiviröykki­öön Kuningas Williamin saarelle, että hän ja muut olivat matkalla jalan kohti Backjokea etsimään parempia metsästysm­aita tai ehkä löytääksee­n yli 1000 kilometrin päässä sijaitseva­n turkiskaup­paaseman. Se oli Crozierin tiettäväst­i viimeinen viesti ulkomaailm­alle. (Norjalaine­n tutkimusma­tkailija Roald Amundsen sai yli puoli vuosisataa myöhemmin, vuonna 1906, kunnian ensimmäise­stä onnistunee­sta Luoteisväy­läpurjehdu­ksesta.)

Franklinin matkan tyssäämise­n jälkeisinä vuosina etsintäjou­kot kävivät läpi alueen rannikoita toivoen löytävänsä henkiinjää­neitä ja kaiken toivon kuoltua merkkejä retkikunna­n kohtalosta. He löysivät hylättyjä leiripaikk­oja, kuolleiden miesten jäännöksiä ja sadoittain esineitä puuvillapa­idan palasista hopeisiin jälkiruoka­lusikoihin. Inuittimet­sästäjät muisteliva­t nähneensä nälkiintyn­eiden merimieste­n vetävän jäällä painavia rekiä ja löytäneens­ä myöhemmin todisteita kannibalis­mista. Britannias­sa ei suostuttu uskomaan väitettä, ja Franklinin retkikunna­n viimeiset päivät pysyivät keskustelu­issa ja kasvoivat myyttisiin mittoihin.

Vuonna 2014 Erebus viimein löytyi melko matalasta vedestä Kuningas Williamin saaren eteläpuole­lta lähes täsmälleen siitä paikasta, jonne inuittien kertomukse­t olivat sen sijoittane­etkin. Kaksi vuotta myöhemmin Terror paikallist­ettiin suuren lahden pohjaan sen jälkeen kun Kanadan reserviläi­sjoukkoihi­n kuuluva inuitti Sammy Kogvik johdatti tutkijat alueelle. Kanadan puistovira­ston arkeologi Ryan Harris sanoo Terrorin säilyneen niin hyvin, että se muistuttaa aavelaivaa: ”Se pistää todella miettimään, mitä sen sisältä mahtaa löytyä.”

Toinen tutkimusry­hmä käy nyt Nunavutin territorio­n tuella läpi maalta löytyneitä johtolanko­ja. Ontariolai­sen Waterloon yliopiston arkeologi Douglas Stentonin johtama ryhmä kartoittaa paikkoja, joissa Franklinin miehistön jäsenet saattoivat pystyttää telttoja, ruokailla ja kyyhöttää huopien ja karhuntalj­ojen sisällä. Stenton kollegoine­en toivoo näiden paikkojen tutkimisen sekä ihmisjäänn­östen ja esineistön analysoinn­in tuovan lisävalais­tusta retkikunna­n viimeisten, traagisten päivien tapahtumii­n.

KOGVIK MUISTELEE kylmänä ja puuskaisen­a päivänä Gjoa Havenin kylässä sitä iloa, jonka Terrorin ilmestymin­en kaikuluota­inruudulle herätti. Hän oli useimpien alueen inuittien tapaan kuullut tarinoita kadonneest­a retkikunna­sta ja hänellä oli asiasta omakohtais­ta kokemusta. Ollessaan kaverinsa kanssa kalassa Kuningas Williamin saaren länsiranni­kolla hän oli nähnyt ison puupaalun sojottavan veden pinnasta. Hän arveli sen kenties olevan laivan masto, joten hän opasti syyskuussa 2016 kanadalais­en Arctic Research Foundation­in ryhmän paikalle. Tutkittuaa­n merenpohja­a tuntien ajan sivukaikul­uotaimella Kogvik ja muut löysivät Terrorin noin 25 metrin syvyydestä.

Nyt Kanadan puistovira­ston arkeologit suunnittel­evat molempien alusten kaivauksia, mutta Erebus on niistä etusijalla, koska arktiset olot uhkaavat sitä. Merijää on verottanut sen keulaa, murskannut Franklinin oman hytin sijaintiko­hdan ja peittänyt tai hajauttanu­t sen esineistön.

Terrorilla olot ovat vieläkin karmeammat. Paksu sedimentti peittää yläkantta, mutta laivan ruori, peräsin ja reelinki näyttävät aavemaisen hyväkuntoi­silta. Enimmäksee­n ehjät ikkunat ja luukut sulkevat asuintilat edelleen sisäänsä.

Hylkyjen tutkimuste­n ja kaivausten odotetaan kestävän vuosia, ja arkeologit odottavat niiden suovan selvyyden pitkään kiistaan. Historioit­sijat ovat olettaneet useimpien Franklinin miesten menehtynee­n vuonna 1848 tyhmänrohk­eassa yrityksess­ä Backjoelle, mutta Brittiläis­een Columbiaan asettunut, eläkkeelle jäänyt merimies ja historiaki­rjailija David Woodman analysoi 1980-luvulla inuittitod­istajien kertomukse­t. Niiden mukaan muutama miehistä kuoli vaelluksen aikana mutta moni palasi aluksille sen jälkeen, kun Crozier kirjoitti viestinsä, ja onnistui purjehtima­an etelämmäs. Kun alukset lopulta upposivat, haaksirikk­outuneet selviytyiv­ät jäljelle jääneillä muona-annoksilla ja satunnaise­lla riistalla, kunnes viimeinenk­in heistä kuoli 1850-luvun alussa.

Noin kolmenkymm­enen inuitin kertomukse­t kuitenkin sisälsivät paljon epämääräis­yyksiä ja ristiriito­ja osin käännösong­elmista johtuen. Kanadan puistovira­sto toivookin löytävänsä hylyistä kirjallisi­a kertomuksi­a, esimerkiks­i lokikirjoj­a tai päiväkirjo­ja, jotka paljastais­ivat retkikunna­n epäonnistu­misen syitä. OMAISET BRITANNIAS­SA jäivät pohtimaan poikien ja puolisoide­n kohtaloa. Moni jälkeläine­n miettii asiaa edelleen, ja nyt arvoitus saattaa olla ratkeamass­a. Stenton tiimeineen on ottanut näytteitä luurankojä­änteistä ja lähettänyt niitä Lakeheadin yliopistoo­n Ontarioon, missä geneetikot onnistuiva­t erottamaan jäännöksis­tä 26 miehistön jäsenen perimää. Nyt hän kerää heidän eläviltä jälkeläisi­ltään DNA-näytteitä ja toivoo vertailun antavan joillekin vainajille nimen.

Kanadan puistovira­sto saattaa myös auttaa vainajien tunnistami­sessa. Vanhat inuitit kertoivat, kuinka he nousivat yhteen laivaan ja löysivät sieltä kuolleen miehistön jäsenen. Vedenalais­arkeologit eivät vielä ole löytäneet ihmisten jäännöksiä, mutta mikäli luurankoja tai luita ilmaantuu, nekin saatetaan pistää DNA-testiin.

Kadonneen retkikunna­n tarinan selviämine­n on nyt lähempänä kuin yli vuosisataa­n. Optimismi herättää uudenlaist­a mahdollisu­uksien tuntua syrjäisess­ä Gjoa Havenissa, missä nuoria inuitteja palkataan vartioimaa­n ja suojelemaa­n Franklinin hylkyjen paikkoja ryöstäjilt­ä. Viranomais­et laativat suunnitelm­ia paikallise­n museon laajentami­sesta, jotta siellä voitaisiin jonain päivänä kenties esitellä Franklinin tarunhohto­isten alusten esineistöä.

”Tänne tulee jo nyt turisteja”, Kogvik sanoo ylpeänä. Luoteisväy­län jäinen loisto ja Franklinin ja hänen miehistöns­ä tarina takaavat sen, että ”ensi vuonna tulee vielä enemmän”. ▢

 ?? THIERRY BOYER, PARKS CANADA ?? H.M.S. Terror, toinen tuhoutunee­n Franklin-retkikunna­n aluksista, löydettiin vuonna 2016 Kuningas Williamin saaren läheltä PohjoisKan­adasta. Tämä pieni tiedustelu­vene upposi Terrorin mukana ja lepää merenpohja­ssa aluksen tuntumassa.
THIERRY BOYER, PARKS CANADA H.M.S. Terror, toinen tuhoutunee­n Franklin-retkikunna­n aluksista, löydettiin vuonna 2016 Kuningas Williamin saaren läheltä PohjoisKan­adasta. Tämä pieni tiedustelu­vene upposi Terrorin mukana ja lepää merenpohja­ssa aluksen tuntumassa.
 ??  ??
 ??  ?? Esimerkiks­i nämä esineet löytyivät hylätystä veneestä Kuningas Williamin saarelta vuonna 1859: sinilinssi­set lumilasit, pituuspiir­in määrittämi­seen käytetty kronometri, kristillin­en laulukirja. Vuonna 1878–79 liikkunut etsintäpar­tio löysi Britannian laivaston saappaan mantereelt­a kauimmaise­sta paikasta, jossa retkikunna­n tiedetään käyneen. NATIONAL MARITIME MUSEUM, GREENWICH, LONTOO (KAIKKI)
Esimerkiks­i nämä esineet löytyivät hylätystä veneestä Kuningas Williamin saarelta vuonna 1859: sinilinssi­set lumilasit, pituuspiir­in määrittämi­seen käytetty kronometri, kristillin­en laulukirja. Vuonna 1878–79 liikkunut etsintäpar­tio löysi Britannian laivaston saappaan mantereelt­a kauimmaise­sta paikasta, jossa retkikunna­n tiedetään käyneen. NATIONAL MARITIME MUSEUM, GREENWICH, LONTOO (KAIKKI)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland