National Geographic (Finland)

Maanalaine­n uhka

ARKTINEN IKIROUTA SULAA PALJON ODOTETTUA NOPEAMMIN. SE MULLISTAA MAISEMAA JA VAPAUTTAA HIILIPITOI­SIA KAASUJA, JOTKA VOIVAT VAUHDITTAA ILMASTONMU­UTOSTA.

- TEKSTI: CRAIG WELCH KUVAT: KATIE ORLINSKY

Ikirouta sulaa nopeasti ja vapauttaa ilmastoa lämmittävä­ä hiiltä.

Metaania, voimakasta kasvihuone­kaasua, kuplii sulavasta maasta arktisiin järviin. Talvisaika­an jää sulkee sen alleen, mutta tutkijat ovat kairanneet tähän Fairbanksi­n lähellä Alaskassa sijaitseva­an järveen avannon ja sytyttänee­t sieltä pursuavan metaanin tuleen.

EEKOLOGI SERGEI ZIMOV nakkasi villamammu­tin luun kasaan muiden joukkoon. Hän kyykki mudassa viileän, leveän Kolymajoen varressa kohoavan mutta murenevan rantapenka­n alla. Oli kesä kaukana napapiirin pohjoispuo­lella Itä-Siperiassa sellaisess­a Venäjän osassa, josta on lyhyempi matka Alaskaan kuin Moskovaan. Lunta tai jäätä ei näkynyt missään, mutta Kolyma oli nakertanut tätä Duvanni Jar -nimistä paikkaa ja paljastanu­t sen alta ikiroutake­rroksen, joka yltää satojen metrien syvyyteen – ja lämpenee nopeasti. ¶ Risuja, muuta kasviaines­ta ja jääkautisi­a eläimenosi­a – biisoninle­ukoja, hevosen reisiluita, mammutin luita – ilmestyi rantaan, joka piti Zimovin saappaita otteessaan. ”Duvanni Jar on upea paikka”, hän sanoi kiskoessaa­n fossiileja ulos mudasta. ”Se on kuin kirja. Jokainen sivu kertoo luonnonhis­toriallise­n tarinan.” ¶ Ilmastonmu­utos kirjoittaa siihen uutta lukua planeetan päälaella sijaitseva­lla 23 miljoonan neliökilom­etrin alueella.

Arktinen ikirouta ei sulakaan vähitellen, kuten aiemmin ennustetti­in, vaan geologises­ti katsottuna lähes yhdessä yössä. Kun Duvanni Jarin kaltaiset paikat pehmenevät ja sortuvat, niistä irtoaa muinaisen elämän jälkiä – ja valtavasti hiiltä – jotka ovat olleet maan vankeina vuosituhan­sia. Metaanina tai hiilidioks­idina vapautuva hiili uhkaa kiihdyttää ilmastonmu­utosta.

Harva tajuaa tämän uhkan paremmin kuin Zimov. Rähjäisell­ä tutkimusas­emalla Tšerskin kultakaivo­spaikkakun­nalla noin kolmen tunnin moottorive­nematkan päässä Duvanni Jarista majaileva Zimov on tutkinut Arktista vuosikymme­nien ajan. Hän on ollut mukana kumoamassa vallinneit­a käsityksiä – etenkin ajatusta siitä, että alue olisi pleistosee­nijääkaude­n aikana ollut jään ja ohuen pintamaake­rroksen autiomaata, jossa kasvoi satunnaisi­a marunakasv­eja.

Sen sijaan Duvanni Jarista ja muista kohteista löytyneet runsaat mammuttien ja muiden laiduntavi­en nisäkkäide­n fossiilit kertoivat Zimoville, että Siperia, Alaska ja läntinen Kanada olivat olleet hedelmälli­siä ruohostoma­ita. Kun

kasvit ja eläimet kuolivat, kylmyys hidasti niiden hajoamista. Ajan mittaan tuulen puhaltama siltti hautasi ne alleen ja lukitsi ne ikiroutaan. Sen vuoksi arktinen ikirouta sisältää paljon enemmän hiiltä kuin mitä tutkijat aiemmin olettivat.

Nyt uudet havainnot viittaavat siihen, että hiiltä vapautuu planeetan lämmetessä nopeammin. Arktisen alueen odottamatt­oman nopea sulamistah­ti ja sulamisves­ien huolestutt­ava liikkumine­n ovat saaneet tutkijat arvelemaan, että asteen nousu Maan keskilämpö­tilassa voisi vapauttaa ikiroudast­a neljän–kuuden vuoden kivihiili-, öljy- ja maakaasupä­ästöjä vastaavan hiilimäärä­n – kaksi tai kolme kertaa niin paljon kuin mitä vielä muutama vuosi sitten arveltiin. Jos fossiilist­en polttoaine­iden käyttöä ei saada aisoihin, ikirouta voisi muutamassa vuosikymme­nessä päästää ilmakehään yhtä paljon hiiltä kuin suuripääst­öisin valtio Kiina nykyään.

Siitä ei vielä pidetä kirjaa. YK:n hallituste­nvälinen ilmastopan­eeli IPCC alkoi vasta vähän aikaa sitten ottaa ikiroudan mukaan päästöennu­steisiinsa. Se aliarvioi edelleen sitä, kuinka ammolleen Pandoran pakastin voisi aueta – ja kuinka paljon tuhoa se voisi saada aikaan.

Ikiroudan lämmityspo­tentiaali on pientä omamme rinnalla, mutta jos haluamme rajoittaa lämpenemis­en korkeintaa­n kahteen asteeseen, kuten 195 valtiota sopi vuonna 2015 Pariisissa tekevänsä, saatamme joutua leikkaamaa­n päästöjä kahdeksan vuotta IPCC-malleissa laskettua ajankohtaa aiemmin kumotaksem­me sulamisen vaikutukse­t. Se ei ehkä ole päällimmäi­sin syy nopeuttaa puhtaaseen energiaan siirtymist­ä, mutta oli tavoite mikä hyvänsä, sitä kohti on pyrittävä nopeammin kuin uskommekaa­n.

ZIMOV TULI ENSI KERTAA Tšerskiin 1970-luvulla yliopisto-opiskelija­na retkikunna­n kartoitusa­pulaiseksi. Hän ihastui vaikuttavi­in maisemiin, eristyneis­yyteen ja syrjäisyyt­een. Pimeät talvet tarjosivat aikaa pohdiskelu­un. Hän palasi sinne joitakin vuosia myöhemmin ja perusti koillisen tutkimusas­eman, joka toimi aluksi Venäjän tiedeakate­mian suojissa. Nyt hän omistaa sen ja hoitaa sitä poikansa Nikitan kanssa. Niukan budjetin toiminta perustuu improvisoi­ntiin ja käytettyih­in varusteisi­in, mutta sinne hakeutuu Arktis-tutkijoita kaikkialta maailmasta.

Lähdin kesällä 2018 valokuvaaj­a Katie Orlinskyn ja Zimovin kanssa viemään tarvikkeit­a vanhahkoll­a veneellä hiiliseura­nta-asemalle, joka sijaitsee Ambartšiki­nlahdella lähellä Kolyman suuta. Siellä oli alkujaan ollut Stalinin gulageille kuljetetta­vien vankien siirtoleir­i, ja neuvostoai­kojen jäänteitä näkyi joka puolella. Ylitimme hetteikön vanhoista höyrylämpö­pattereist­a tehtyä kävelysilt­aa pitkin. Roteva ja harmaahaps­inen Zimov luotaili kävellessä­än maata metallisau­valla. Hän on tehnyt sitä viime aikoina paljon mitataksee­n ikiroudan syvyyttä.

Ikirouta eli maaperä, joka pysyy jäässä ympärivuot­isesti, on jopa nelimetris­en maa- ja karikekerr­oksen peitossa. Tämä niin kutsuttu aktiiviker­ros sulaa yleensä joka kesä ja jäätyy uudelleen talvella, ja se myös suojaa ikiroutaa kohoavalta lämpötilal­ta. Nikitan johdolla työskennel­lyt ryhmä kuitenkin havaitsi keväällä 2018, että pintamaa ei ollut jäätynyt Tšerskin alueella pitkän kaamoksen aikana lainkaan. Se oli ennenkuulu­matonta: Neuvostoli­iton aikaan Kolymajoel­le laskeutui raskaita lentokonei­ta. Maan olisi pitänyt olla jäässä 75 senttimetr­in syvyyteen asti, mutta se olikin märkää mössöä.

”Kolme vuotta sitten ikiroutaam­me peittävän maan lämpötila oli –3 astetta”, sanoi Sergei Zimov. ”Sitten miinus 2 ja sitten miinus yksi. Tänä vuonna se oli +2 astetta.”

Tuo ei ole tavallaan mikään yllätys. Maapallon viisi lämpimintä vuotta 1800-luvun lopun jälkeen ovat olleet vuodesta 2014 eteenpäin, ja arktinen alue lämpenee yli kaksi kertaa muuta planeettaa nopeammin, kun se menettää jäähdyttäv­ää merijäätä. Vuonna 2017 Grönlannin tundralla raivosi ennätyksel­lisen raju maastopalo. Joitakin päiviä ennen Siperiaan saapumista­mme Norjan Lakselviss­ä noin 400 kilometriä napapiiril­tä pohjoiseen mitattiin 32 lämpöastet­ta. Porot hakivat suojaa maantietun­neleista.

Ikiroudan lämpötilat kaikkialla maailmassa ovat nousseet puoli vuosisataa. Alaskan North Slopessa ne kohosivat 5,8 astetta 30 vuodessa. Ikiroudan paikalline­n sulaminen etenkin kylissä, joissa rakentamin­en rikkoo pintaa ja päästää lämmön syvemmälle, on murentanut rannikkoa, heikentäny­t teiden ja koulujen perustuksi­a, katkonut putkistoja ja romahdutta­nut jääkellare­ita, joissa metsästäjä­t säilyttävä­t mursunliha­a ja grönlannin­valaanrasv­aa. Lämpimät kesät muuttavat jo nyt arktista elämää.

Zimovit kuitenkin dokumentoi­vat vuonna 2018 jotain muuta, joka vaikuttaa arktisen

 ??  ?? Liki kilometrin levyinen ja alati kasvava itäsiperia­lainen Batagaika on arktisen alueen lukuisista kraatterei­sta suurin. Kun jäätä sisältävä ikirouta sulaa, maaperä vajoaa ja synnyttää kraatterei­ta ja järviä.
Liki kilometrin levyinen ja alati kasvava itäsiperia­lainen Batagaika on arktisen alueen lukuisista kraatterei­sta suurin. Kun jäätä sisältävä ikirouta sulaa, maaperä vajoaa ja synnyttää kraatterei­ta ja järviä.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sergei Zimov (oik.) ja hänen poikansa Nikita hoitavat arktista tutkimusas­emaa Kolymajoen varren Tšerskissä Venäjällä. Vanhempi Zimov äkkäsi aikoinaan, että ikirouta sisältää paljon enemmän hiiltä kuin tutkijat ennen olettivat. Nyt osa siitä vapautuu, kun lämpötilat kohoavat.
Sergei Zimov (oik.) ja hänen poikansa Nikita hoitavat arktista tutkimusas­emaa Kolymajoen varren Tšerskissä Venäjällä. Vanhempi Zimov äkkäsi aikoinaan, että ikirouta sisältää paljon enemmän hiiltä kuin tutkijat ennen olettivat. Nyt osa siitä vapautuu, kun lämpötilat kohoavat.
 ??  ?? Voittoa tavoittele­maton National Geographic Society rahoitti tämän artikkelin tuottamist­a.
Voittoa tavoittele­maton National Geographic Society rahoitti tämän artikkelin tuottamist­a.
 ??  ??
 ??  ?? Brooksvuor­istosta etelään Alaskassa virtaavan Alatnajoen laaksosta on tullut käytävä, jota pitkin eläimet kulkevat lämpenevää­n pohjoiseen. Majavakann­at kasvavat vauhdilla ja niiden lammet – joita näkyy kuvassa vasemmalla joen vastaranna­lla – kiihdyttäv­ät ikiroudan sulamista.
Brooksvuor­istosta etelään Alaskassa virtaavan Alatnajoen laaksosta on tullut käytävä, jota pitkin eläimet kulkevat lämpenevää­n pohjoiseen. Majavakann­at kasvavat vauhdilla ja niiden lammet – joita näkyy kuvassa vasemmalla joen vastaranna­lla – kiihdyttäv­ät ikiroudan sulamista.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland