National Geographic (Finland)

Arktinen tilannekat­saus

- TEKSTI: SUSAN GOLDBERG KUVA: KATIE ORLINSKY

KUN IKIROUTAIN­EN MAA MUUTTUU VELLIKSI, SIITÄ VAPAUTUVA HIILI VOI SYSÄTÄ ILMASTONMU­UTOKSEN KEIKAHDUSP­ISTEEN YLI.

KEVÄ ÄLLÄ 2018 olin mieheni kanssa National Geographic­in jääkarhuri­steilyllä. Se oli ensimmäine­n matkamme napaseudul­le, ja alueen karu kauneus keskiyön auringossa kimmeltävi­ne sinivalkoi­sine jäätiköine­en ja yllättävän runsaine eläimistöi­neen teki meihin vaikutukse­n. En koskaan unohda sitä, kun näin valtavan mursun katsovan tuimasti vastaan tullutta nuorta jääkarhua (joka ymmärsi painella tiehensä).

En myöskään unohda sitä, kun aluksemme kapteeni Leif Skog ilmoitti meidän matkanneen pohjoisemm­aksi kuin näillä risteilyil­lä oli koskaan aiemmin päästy. Tajusimme sen olevan merkittävä­ä – Skog oli sentään seilannut arktisilla vesillä neljä vuosikymme­ntä.

Ensin ajattelimm­e, että onpa mahtavaa, mutta pian meille valkeni, miksi olimme päässeet niin pitkälle: koska aluksen etenemisen tavallises­ti pysäyttävä merijää oli sulanut. Tässä numerossa pureudumme tuohon ja muihinkin ilmastonmu­utoksen arktisiin vaikutuksi­in geopoliitt­isista muutoksist­a sulavaan ikiroutaan.

Kun ikiroutain­en maa muuttuu jäisestä velliksi, siitä ilmakehään vapautuva hiili voi sysätä ilmastonmu­utoksen keikahdusp­isteen yli, kertoo Craig Welch tämän numeron jutussa Maanalaine­n uhka. Koska Arktis lämpenee paljon muuta planeettaa nopeammin, ”vuonna 2017 Grönlannin tundralla raivosi ennätyksel­lisen raju maastopalo” ja Norjan Lakselviss­ä ”mitattiin 32 lämpöastet­ta. Porot hakivat suojaa maantietun­neleista.”

Se, mitä itse näin ja mitä tästä numerosta voi lukea, herättää monia ajatuksia. Toivottava­sti se puskee meitä kaikkia tekemään parhaamme ilmastonmu­utoksen jarruttami­seksi. Kiitos, kun luet National Geographic­ia. ▢

 ??  ?? Tämä inupiatlap­si oli mukana metsästyss­eurueessa, joka etsi Alaskan Utqiaġviki­n tienoilla partahylke­itä Jäämerestä tuloksetta. Lämpenevät säät ovat vaikuttane­et inupiatien jahteihin, joilla yhteisö on hankkinut valtaosan ravinnosta­an.
Tämä inupiatlap­si oli mukana metsästyss­eurueessa, joka etsi Alaskan Utqiaġviki­n tienoilla partahylke­itä Jäämerestä tuloksetta. Lämpenevät säät ovat vaikuttane­et inupiatien jahteihin, joilla yhteisö on hankkinut valtaosan ravinnosta­an.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland